EP BIO olivový olej - Lemon Oregano ideální s ovčím nebo kozím sýrem a olivami - 250 ml
Unikátní produkty
Dovážíme originální zahraniční výrobky, které lokální trh postrádá
Balíme rychle a ekologicky
Odesíláme do 24-48 hodin, vše v recyklovaných materiálech
Záruka kvality
Značky vybíráme srdcem a řídíme se heslem – raději méně, ale kvalitně
Doprava zdarma
Utraťte min. 4000 Kč a neplaťte poštovné do Balíkovny
Související produkty
Detailní popis produktu
S výrobcem jsme pro vás domluvili speciální akci na tento ochucený řecký olivový olej. Vychutnejte si Řecko o 15 % levněji.
Extra panenský olivový olej (nyní nově v bio kvalitě!), ve kterém se krásně projevují vlastnosti jedné z nejstarších olivových odrůd - odrůdy Kolovi, která se vyskytuje pouze na ostrově Lesbos. Tato vzácná odrůda není moc známá jak ve světě, tak ani v Řecku.
V chuti je tento olivový olej velmi jemný, až krémový, vzadu však příjemně zemitý a pikantní, s ovocným aroma. Pokud bychom mohli slovně popsat jeho fantastickou chuť a vůni, zvolili bychom slova jako čerstvě posekaná tráva, bylinky a listí spojené s ořechy, tropickým ovocem a jablkem.
Olivové stromky rostou převážně v hornatých oblastech, v nadmořské výšce 600 m, v půdě s vysokým obsahem břidlice, kde ani nevedou žadné silnice a sběrači se k nim dostanou pouze pěšky nebo na oslu.
Proto se tyto olivy sbírají především ručně za pomoci přenosných mechanických sběračů. Olivový olej ACAIA byl donedávna k dostání pouze na luxusních zámořských lodích.
V záložce SOUBORY najdete veškeré PDF o aciditě, obsahu polyfenolů a čistotě.
- Celkový obsah derivátů hydroxytyrosolu, tyrosolu a oleuropeinu, jak je popsán v právních předpisech EU 432/2012, je u vzorku s kódem HAD3, nad 250 mg/ kg, konkrétně je neuvěřitelně vysokých 660 mg/ kg. Vzorek proto patří do třídy olivových olejů, které chrání LDL cholesterol před oxidací, udržují vysoké hladiny HDL a chrání před kardiovaskulárními chorobami (EFSA, 2012).
Přečtěte si více k tématu
Unikátní olivové oleje s polyfenoly
Dobrý olivový olej nekoupíte v supermarketu
Ocenění
Tato značka extra panenského olivového oleje obdržela mnoho mezinárodních cen pro svou jedinečnou chuť a konzistenci. Jedná se o absolutní špičku mezi olivovými oleji a za vynikající cenu.
Kompletní seznam ocenění najdete zde na webu výrobce
Párování s pokrmy
Ve studené kuchyni se tento olivový olej používá klasicky do salátů a zeleninových pokrmů, je úžasné jím lehce zakápnout kvalitní kozí nebo ovčí sýr, na Bruschettu, na dozdobení apod.
V teplé kuchyni je skvělý k nakládání masa a do marinád, kde svými vlastnostmi maso krásně zkřehčí, na zapékaný sýr či zeleninu, na Ratatouille, na zakápnutí těstovin, spolu s citrónem na ryby anebo jakékoliv smažené pokrmy (kouřový bod je 210°C - Acaia je extra panenský olivový olej vysoké kvality s nízkým pH).
Dá se využít i při pečení slaných i sladkých pokrmů.
V letních zeleninových salátech doporučujeme kombinovat tento olej s mořskou solí Real Salt™, kde je na výběr cibulová, česneková nebo bylinková příchuť. Kvalitní esenciální přísady jako je olivový olej a mořská sůl doslova vyzdvihnou chuť čerstvé zeleniny a zcela uspokojí i ty nejnáročnější chuťové buňky.
Skladujte v chladu a suchu, ne na přímém slunci. Olivový olej ACAIA je chráněn před světlem díky láhvi vyrobené z černého skla.
Odrůda oliv Kolovi
Olivy Kolovi nabízí to nejlepší co milovník panenských olivových olejů žádá, obsah plný živin kde chuť a aroma nejsou kompromitovány. Souhlasí i porotci na mezinárodních soutěžích, kteří tento olej pravidelně oceňují.
Všeobecně jsou extra panenské olivové oleje oslavovány jako zdroj vitamínů a antioxidantů a v moderní společnosti jsou nedílnou součástí zdravé a správné výživy. Pravidlem ovšem je, že čím více antioxidantů olivové oleje obsahují, tím více je jeho chuť nahořklá, což je v kombinaci s pronikavým aroma pro mnoho uživatelů nepřijatelné.
Topos ostrova Lesbos
Na ostrově Lesbos je velmi suché klima s omezenými deštnými srážkami a tato odrůda se tomuto podnebí velmi dobře přizpůsobila. Stromy mají silné a početné kořeny, kterými se z půdy do plodů oliv dostávají unikátní živiny a dodávají olivám jejich finální neobyčejnou chuť.
Olivové stromky rostou převážně v hornatých oblastech, v nadmořské výšce 600 m, v půdě s vysokým obsahem břidlice, kde nevedou žadné silnice a sběrači se k nim dostanou pouze pěšky nebo na oslu.
Chuť ACAIA olivového oleje je nesrovnatelná s běžně dostupnými oleji na trhu a využijete ji jak ve studené, tak i v teplé kuchyni.
- Proto se tyto olivy sbírají především ručně za pomoci přenosných mechanických sběračů.
- Olivový olej Acaia byl donedávna k dostání pouze na luxusních zámořských lodích.
Extra informace o olivových olejích s vysokým obsahem fenolických látek
Olivové oleje s vysokým obsahem fenolických látek jsou ty extra panenské olivové oleje (EVOO), které obsahují vysoké procento fenolických látek, tzv. polyfenolů, které přímo souvisejí se zdravotními účinky olivového oleje.
Podle nařízení EU o označování zdravotních tvrzení (432/2012) lze toto tvrzení použít pouze u olivového oleje, který obsahuje nejméně 5 mg hydroxytyrosolu a jeho derivátů (např. oleuropeinový komplex a tyrosol) na 20 g olivového oleje.
Příznivého účinku pro spotřebitele se dosáhne při denním příjmu 20 g olivového oleje (2 lžíce). Tento denní příjem olivového oleje s vysokým obsahem fenolických látek přispívá k ochraně krevních lipidů před oxidačním stresem.
Kalifornská univerzita v Davisu, Harvardova univerzita a mnoho dalších výzkumných pracovišť ve světě tuto myšlenku přijímají a v posledních deseti letech ji podpořily mnoha výzkumy.
Bylo zjištěno, že olivové oleje bohaté na polyfenoly pomáhají:
- snižovat krevní tlak
- chránit tepny před poškozením
- snižovat hladinu špatného cholesterolu
- snižovat riziko vzniku cukrovky II. typu
- předcházet mnoha typům rakoviny
- předcházet mrtvici
- bojují proti předčasnému stárnutí
- snižují riziko deprese a demence.
- zpomalit postup Alzheimerovy choroby až o 40 %.
- snižují záněty v těle
Co jsou fenolické sloučeniny?
Jedná se o organické sloučeniny, které jsou vedlejšími produkty syntézy rostlin a jsou známé jako fytochemikálie. Polyfenoly jsou považovány za látky podporující zdraví a nacházejí se v ovoci, zelenině, celozrnných obilovinách, ořeších, semenech a luštěninách, nápojích (káva, čaj a víno), tucích (olivový olej) a také v koření.
Existují však fenolové sloučeniny, které jsou jedinečné pouze pro olivový olej a které se vyskytují pouze během procesu malakizace. V olivovém oleji je známo 36 fenolových sloučenin. Dvě z nich, které jsou nejvíce zkoumány pro své zdraví prospěšné účinky, jsou oleokanthal a oleacein, které jsou známé svými protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi.
Přítomnost oleokanthalu se projevuje peprným účinkem na zadní straně krku, který někdy vyvolává kašlací reflex. Oleacein je známý svou hořkostí na jazyku. U lidí, kteří jsou zvyklí kupovat olivové oleje ze supermarketů, jsou tyto vlastnosti peprnosti a hořkosti často mylně považovány za vadu olivového oleje.
Obsah fenolických látek se liší v závislosti na odrůdě oliv, době sklizně, způsobu mletí, stavu půdy a povětrnostních podmínkách. Například biologická rozmanitost v háji přispívá k bohatosti půdy a k výživě olivových plodů. Deště, sucho nebo vítr mají větší či menší vliv na obsah fenolických látek a množství vyrobeného olivového oleje v závislosti na tom, kdy k nim během zrání olivových plodů dojde.
Pro vás, kupující, je důležité vědět
Pokud kupujete olivový olej s vysokým obsahem fenolů kvůli jeho zdravotním účinkům, měli byste s ním zacházet jako s doplňkem stravy, musíte ho konzumovat denně a nejlépe syrový na jídlo a do salátů.
Pokud chcete na olivovém oleji vařit nebo smažit, můžete použít cenově dostupnější extra panenský olivový olej a ponechat si EVOO s vysokým obsahem fenolů pro svůj každodenní rituál péče o sebe.
Skladování
Doporučujeme jej spotřebovat rychle, nešetřit si ho, jak se říká. Po otevření je velmi důležité o něj pečovat, aby se minimalizovala ztráta obsahu fenolů a zachovala se neporušenost jeho zdraví prospěšných látek.
Světlo, teplo, vzduch a čas jsou nepřáteli každého olivového oleje. Skladování olivového oleje na chladném a tmavém místě prodlouží jeho vlastnosti extra panenského oleje a vysoký obsah fenolických látek.
To znamená skladovat ho v malých tmavých lahvích o objemu 250-1000 ml mimo dosah světla na chladném/chladném místě a nenechávat ho při vaření u sporáku.
Po každém použití láhev dobře uzavřete. Fenolické sloučeniny se z otevřené láhve během krátké doby jednoduše odpaří. Pokud zakoupíte větší množství, doporučujeme uchovávat nádobu v chladničce a dávkovat k servírování nebo přelévat z velké nádoby do menších lahví a uchovávat v chladničce.
Proč je tento druh olivového oleje cenově dražší?
Mějte na paměti, že EVOO s vysokým obsahem fenolických látek stojí více než většina olivových olejů dostupných na trhu, a to kvůli speciálním procesům pěstování, sklizně a mletí, které zvyšují náklady na práci.
Pojďme si to vyjasnit: "Olivový olej s vysokým obsahem fenolů" není oficiální kategorií olivového oleje EU, protože je zahrnut do kategorie "extra panenský olivový olej".
Termín "olivový olej s vysokým obsahem fenolických látek" se používá pouze k označení toho, že tyto extra panenské olivové oleje obsahují více než 250 mg/l fenolických látek.
Olivové oleje s vysokým obsahem fenolických látek jsme začali objevovat a studovat v posledním desetiletí díky některým vizionářským výrobcům olivového oleje (a univerzitním profesorům), kteří se odhodlali dělat věci jinak, jít proti staletým tradicím a vytvořit olivový olej vynikající kvality; olivový olej měřitelně jiný a pro lidstvo prospěšnější. Všichni mají svůj příběh a hrdě se o něj dělí.
Zdroj: Aristoleo, Olive Wellness Institute
Doplňkové parametry
Kategorie: | Acaia |
---|---|
Objem: | 250 ml |
Sběr oliv: | Říjen 2022 |
Best Before/ Min. datum trvanlivosti do: | 12/ 2024 |
Země původu: | Řecko, Lesbos |
Výrobce: | Hellenic Agricultural Enterprises, 45 Grigoriou Lambraki Street, Lykovrissi 141 23, Greece |
Vhodné pro : | Vegan-Vegetarián-Raw-GMO Free |
Jak vybrat kvalitní extra panenský olivový olej
MUDr. David Frej hovoří o důležitosti extra panenského olivového oleje
Sběr oliv KOLOVI na ostrově Lesbos
What Happens When You Eat 2 TBSP of Olive Oil Daily
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Acaia je řecká značka vyhlášených extra panenských olivových olejů, ověnčených mezinárodními cenami pro jejich ovocné aroma a robustní chuť, která je naprosto mimořádná. Tyto oleje se donedávna prodávaly pouze na luxusních zaoceánských lodích. Vyrábí se ze staré odrůdy oliv zvané Kolovi, která pochází z řeckého ostrova Lesbos. Mají nízký kouřový bod (210 °C). Acaia kromě olejů nabízí i výtečné klasické olivy nebo olivové tapenády. Veškeré jejich produkty jsou oceněné na mezinárodních soutěžích.