65% dark chocolate - Fairtrade Ghana Sleva: min. dat. trvanlivosti 05/2022 - 60 g
65% dark chocolate from special African ABOCFA cocoa beans stands out for its full and complex taste, which perfectly complements the crispy buckwheat.
Take advantage of incredible discounts on such high quality bean to bar chocolate - it won't happen again.
tosier Chocolatemaker 's 65% Dark Chocolate with Buckwheat Crisps is made from special ABOCFA (Aponoapono Biakoye Organic Cocoa Farmers' Association) cocoa beans, whose fair trade purchase by Tosier supports small-scale African farmers in the fairest way possible.
The chocolate has classic creamy notes and a smooth nutty finish. Its flavour is perfectly complemented by the tiny buckwheat crisps and will evoke memories of your childhood. Its taste is reminiscent of classic milk chocolate, but without the use of any milk, so it is also suitable for vegans and lactose-intolerant people.
Production
The ABOCFA cocoa beans used are fermented by small-scale farmers on raised bamboo grates in direct African sunlight. Tosier then roasts the cocoa beans only lightly, and finally grinds them for two days in a stone crusher with a refrigerated refiner, which also contributes to their unique flavour. A refiner is used because excessive heat may be generated during the grinding/crushing process which may affect the taste of the product.
The final taste is also influenced by the place of cultivation and the surrounding crops. These grow on a plantation among yams, bananas, plantains and rainforest trees. In addition to the taste of the beans, this method of cultivation also promotes natural and healthy biodiversity.
The crisps are made from lightly toasted buckwheat. This pseudo-cereal is naturally gluten-free and rich in protein fibre and vitamins and minerals such as magnesium, vitamin B6, iron, copper and niacin.
Producer
- Tosier chocolates are made with the finest cocoa in the world - choosing only beans from the top 5% of single estates around the world.
- It is produced in a small, honest manufactory in the English countryside, where everything is done by hand - sorting the cocoa beans, peeling, grinding, conching the chocolate, etc.
- The chocolates are made in small batches and the manufacturer decided to give only one year minimum shelf life.
- He wants you to eat the freshest chocolate, but it will not lose any of its taste, even if you eat it after it has expired.
- High-quality cocoa beans behave completely differently from those in cheap chocolates. You have to taste it to understand what is meant.
- Moreover, production on such a small scale allows us to carefully monitor every stage of the process and produce chocolate of the highest quality.
This chocolate does not contain animal milk, so it is also suitable for vegans, it is naturally gluten-free, without any unnecessary flavourings.
Ingredients
cocoa beans, organic unrefined cane sugar, cocoa butter, roasted buckwheat crisps
Additional parameters
Category: | Chocolate suitable for vegans |
---|---|
Best Before/ Min. datum trvanlivosti do: | 03/ 2022 - čokoláda v naprostém pořádku |
Výrobce: | Tosier Luxury Chocolatemaker |
Země původu: | Velká Británie |
Vhodné pro: | Bez lepku-Soy Free-GMO Free-Vegan-Low Carb |
Mezinárodní ocenění: | ACADEMY OF CHOCOLATE AWARD 2020 - BRONZ |
The item has been sold out… |
Be the first who will post an article to this item!
Be the first who will post an article to this item!
Značka Tosier Chocolate přišla na světlo veřejnosti v roce 2017 na The Aldeburgh Food & Drink festivalu v britském městě Suffolk. Její zakladatelka, Deanna Tilston, v této značce spojuje své vytříbené znalosti a vytrénované chuťové buňky z degustace různých druhů čokolád po celém světě a zároveň navazuje na tradici Thomase Tosiera, výrobce čokolád, který byl svým kulinářským uměním vyhlášený a dodával dokonce čokolády na královský dvůr a byl výrobcem čokolády přímo pro Jindřicha I., kterému každé ráno nosil osobně ke snídani šálek horké čokolády.
Čokolády Tosier jsou vyráběny v malé poctivé manufaktuře, kde vše probíhá ručně - třídění kakaových bobů, loupání, mletí, konšování čokolády, atd. Čokolády jsou vyráběny v malých dávkách. Díky tomu se k vám dostane vždy ta nejčerstvější čokoláda. Výroba v tak malém měřítku navíc umožňuje pečlivě sledovat každou fázi procesu a vyrábět čokoládu té nejvyšší kvality.
Tyto čokolády jsou určeny pro opravdové gurmány, kteří si dovedou vychutnat jemné rozdíly v chutích jednotlivých druhů i původu kakaových bobů. Tak jako třeba u čaje či vína se projevuje místo pěstování na jejich výsledné chuti, stejně tak je tomu i u kakaových bobů.Tosier proto nabízí čokolády ze čtyř různých druhů kakaových bobů a celkem tří různých lokalit (Acul du Nord na Haiti, Tumaco v Colombii a Belize). Díky tomu každá čokoláda chutná tak trochu jinak - má unikátní “osobnost” a jedinečný chuťový profil.
Tosier je samozřejmě součástí transparentního dodavatelského řetězce a fair trade, který zajišťuje, aby farmáři dostali spravedlivě zaplaceno.
Od kakaového bobu až po lahodnou čokoládu
Jak vůbec taková výroba vysoce kvalitní a originální čokolády probíhá?
Třídění
Kakaové boby dováží Tosier od drobných farmářů v 50-70kg jutových pytlích. Boby jsou následně ručně třízeny tak, aby se odstranily všechny nekvalitní nebo poškozené kousky a stejně tak případné kamínky, větvičky a další.
Pražení
Ke každé odrůdě je třeba přistupovat individuálně a upravit délku i teplotu pražení. Na této fázi procesu si dává Tosier maximálně záležet.
Odstranění slupek a dotřízení
Po upražení a vychladnutí se kakaové boby loupají ve speciálním přístroji a slupky jsou odstraněny pomocí sproudění vzduchu. Kousky kakaových bobů jsou následně prosety sítem, a potom ještě ručně dopřebírány od případných zbytků slupek a nekvalitních nebo nedostatečně fermentovaných bobů.
Mletí
Následně se kousky kakaových boby melou v melanžeru, speciálním mlýnku se žulovými kameny, které z nich mletím uvolní kakaové máslo a rozemelou je na pastu s hladkou texturou. A takto vypadá čokoláda ve své nejjednodušší verzi. Během tohoto 60 hodinového procesu se do melanžeru pro usnadnění mletí přidává ještě trocha kakaového másla a lehce se dosladí organickým třtinový cukrem. Poté se čokoláda konšuje a rafinuje, díky čemuž získává hedvábnou a máslovou texturu a odstraní se zbytková kyselost, která vzniká v průběhu fermentace. Před temperováním pak čokoláda 30 dní odpočívá a zraje.
Temperování
Ve chvíli, kdy je čokoláda dokonale vyzrálá, je znovu rozpuštěna a následně stabilizována tzv. temperováním. Při tomto procesu molekuly kakaového másla zkrystalizují a právě díky tomu má výsledná čokoláda krásně lesklý povrch a žádanou křehkost, takže se při zakousnutí ozve právě to charakteristické křupnutí.
Odlévání do forem
Po temperování se čokoláda nalije do forem a po ztuhnutí se ručně balí do zdobeného papíru.