Pomozte nám vyprázdnit sklad a zachránit produkty s blížícím se nebo již prošlým datem min. trvanlivosti. Ikdyž u produktu uvidíte toto datum, vězte, že produkt je stále vhodný ke konzumaci či k použití. Každý týden produkty otevíráme a testujeme, abychom si byli jisti, že jsou v pořádku. Proč to děláme? Protože nesnášíme zbytečné plýtvání a konzum. Klikněte SLEVY a VÝPRODEJ.

Cejlonské pražené kari koření nejčerstvější - sbírané a sušené v době sklizně a pak rovnou k nám - 30 g

Novinka Organic
79 Kč / ks 2 633 Kč / 1 kg
Skladem (>3 ks)
Můžeme doručit do:
2.5.2024

Srílanské kari je úžasně univerzální. Hodí se k přípravě zeleniny, veganských pokrmů i masového kari. Vyrobeno z bio a přírodních surovin. Čerstvé kari vyrobené z tohoto koření může pozvednout každodenní jídlo na zcela novou úroveň.

Detailní informace

Unikátní produkty

Dovážíme originální zahraniční výrobky, které lokální trh postrádá

Balíme rychle a ekologicky

Odesíláme do 24-48 hodin, vše v recyklovaných materiálech

Záruka kvality

Značky vybíráme srdcem a řídíme se heslem – raději méně, ale kvalitně

Doprava zdarma

Utraťte min. 4000 Kč a neplaťte poštovné do Balíkovny

Detailní popis produktu

Proč koupit

Ceylon Kokonati vám představuje srílanské koření, které je doslova dědictvím, které se v jejich zahradách pěstuje od pradávna. Čerstvé kari vyrobené z tohoto koření může pozvednout každodenní jídlo na zcela novou úroveň.

 

Pražené kari - v cejlonské kuchyni se používá především tato verze kari. Pražené kari se používá zejména jako doplněk k masovým pokrmům a mořským plodům. Přidává se také do bohatě kořeněných zeleninových receptů, jako je Baby Jackfruit Curry a Bitter Gourd Curry.

 

Srí Lanka, známá jako Ostrov koření, byla v minulosti pro západní národy atraktivní díky svému bohatství v podobě koření. Tato láska v podstatě trvá dodnes.

 

Kombinace srílanského koření, které čerpají ze staletých poznatků místní ajurvédy, mají mnoho zdraví prospěšných účinků, například zmírňují záněty, posilují imunitu a dokonce napomáhají trávení.

Cottage Industry nebo-li domácí výroba

Způsob obchodování pod názvem cottage industry (česky: domácí výroba) podporuje tradiční způsoby obživy vesničanů na srílanském venkově. Srílanské koření se sklízí tradičními metodami, aby si zachovalo svou přirozenou sílu a chuť, a to díky znalostem a zkušenostem vícegeneračních mlynářů.

 

Tato tradiční výroba umožňuje vesnickým obyvatelům využívat jejich odvěké znalosti a zkušenosti, aby přežili v tomto modernizovaném a mechanizovaném výrobním světě produkcí 100% přírodních nerafinovaných produktů z koření.

 

Výroba koření, podpořená zkušenostmi generací sběračů a balená v certifikovaném mlýně ISO a bio zpracování, hraje zásadní roli v zaměstnanosti, blahobytu a prosperitě venkovské vesnické komunity.

 

V závislosti na sklizni a sezóně se každá šarže cejlonské kurkumy může lišit barvou a do menší míry i chutí, protože se jedná o přírodní produkt bez obsahu jakýchkoliv syntetických látek, rafinace, přísad nebo konzervantů.

 

Tyto zbytečné látky se běžně používají ke standardizaci produktu u velkoplošně komerčně pěstovaného a silně zpracovávaného koření.

Složení

Pražená *ceylonské skořice (špalíčky), *semínka koriandru, semínka *zeleného kardamomu, *semínka kmínu, *semínka fenyklu, *semínka pískavice (řecké seno), *hřebíček, *listy kari, *kurkuma, *černý pepř.

* BIO složka

Pěstuje se na Cejlonu (Srí Lanka).

Jaký je rozdíl mezi indickým a srílanským kari práškem?

Hlavní rozdíl mezi srílanským a indickým kari v prášku spočívá v použitých ingrediencích a jejich množství. Indické kari v prášku je jemnější a méně výrazné než tradiční srílanské kari v prášku.

Nedílnou součástí indického kari prášku je kurkuma. A obvykle se nesetkáváme s přidáním pandanových listů, kokosu, nevařené rýže nebo čočky. Použití je však v obou směsích koření dosti podobné, protože primárním účelem obou je příprava kari.

Je Ras el Hanout stejné jako srílanské kari?

Jednoduchá odpověď zní: Ne. Ras el Hanout pochází ze středomořské kuchyně, zatímco srílanský kari prášek patří do kuchyně jihovýchodní Asie. Pocházejí z odlišných kulturních prostředí a také seznam ingrediencí se v jednotlivých variantách do značné míry liší.

V Ras el Hanout se obvykle nesetkáme s fenyklovými semínky, která mohou být ostřejší v závislosti na množství použitého exotického koření. Zároveň může mít srílanské kari v závislosti na počtu použitých červených chilli papriček také větší pálivost než Ras el Hanout.

Co je sušené cejlonské kari koření?

Upřímně řečeno, sušené kari znamená pro Srílančany všechno! Jedná se o jednu z nejodolnějších směsí koření na světě, která se vyrábí z dlouhého seznamu pikantního koření a voňavých bylinek.

 

Pokud budete mít někdy možnost navštívit kuchyň srílanské domácnosti, první, čeho si všimnete, bude jedna nebo několik sklenic s kari kořením.

 

Existuje několik druhů kari v prášku, které k cejlonské kuchyni neodmyslitelně patří. Významné místo zaujímá pražené a nepražené kari. A v jejich domácnostech uvidíte také jaffnské kari v prášku a kuřecí kari v prášku.

 

Každá z těchto variant jde co do použitých ingrediencí a poměrů. Každý srílanský kuchař má však svůj vlastní způsob přípravy kari v prášku.

 

Chuť a robustnost se tak v závislosti na jednotlivých receptech široce liší. Můžete jej zakoupit ve většině asijských obchodů nebo supermarketů pod několika srílanskými značkami. Mezitím je také možné si vyrobit vlastní čerstvou dávku kari prášku.

 

curry

Propojení kari koření se srílanskými domácnostmi.

Jak již bylo naznačeno, chuť a robustnost se široce liší v závislosti na jednotlivých receptech. Tato směs koření je spojena se starobylou srílanskou kulturou. Pražené kari se nazývá "Badapu Thuna Paha" (බැදපු තුන පහ) a nepražené kari se nazývá "Amu Thuna Paha" (අමු තුන පහ).

 

Obecně se výraz "Thuna Paha" používá pro označení kari v srílanských domácnostech, což v překladu znamená "tři pětky". "Tři" označuje tři hlavní přísady, které najdete v jakékoli variantě kari prášku: koriandr, fenykl a kmín.

 

Zároveň "pět" odkazuje na pět typických aromatických látek, které se v této směsi koření vyskytují, jako je hřebíček, kardamom, skořice, semínka pískavice řecké seno a listy kari. Srílančané tuto směs koření označují také jako "Sarakku Kudu" (සරක්කු කුඩු). Význam tohoto termínu není znám, ale předpokládá se, že by mohl být odvozen z jihoindického slova.

 

Staří Srílančané věřili, že léčivé vlastnosti koření a bylin použitých v této směsi koření mají silný léčivý účinek na mnoho neduhů. Kari je však základem autentických srílanských pokrmů, významným jako přísada podporující chuť a vůni a někdy i jako dochucovací koření.

 

Více informací o dokonalosti pravého cejlonského koření si můžete přečíst v tomto článku: https://spicerally.com/top-11-essential-ceylon-spices/

Použití

Kari koření lze použít různými způsoby.

  • K přípravě tradičního srílanského masového nebo zeleninového kari pokrmu.
  • K ochucení rýže, jogurtu, humusu, čerstvé zelenin, fazolí nebo zelí.
  • Jako suché potírání (dry rub) na grilování.

Směs je mírně kořeněná, klidně proto přidejte chilli (čerstvé nebo sušené) podle svých chuťových preferencí.

Pro rychlé kari stačí přidat vybranou zeleninu, zeleninu, čočku a/nebo bílkovinu s vodou (nebo kokosovým mlékem/jogurtem pro bohatší základ). Přiveďte k varu a vařte, dokud se neuvaří.

Postup přípravy tradičního srílanského kari:

  1. Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli, česnek, zázvor a rajčata (volitelné), dokud nezačnou měknout.
  2. Podle potřeby přidejte kari a chilli (nepovinné).
  3. Přidejte zeleninu a bílkoviny a promíchejte.
  4. Přidejte kokosové mléko, smetanu nebo již hotovou kari omáčku. Vše najdete zde.
  5. Vařte, dokud zelenina nebo použitá bílkovina nejsou hotové.
  6. Dochuťte solí.

curry  (1)

Tento způsob použijte k přípravě voňavé čočky, fazolí, rýže, těstovin nebo nudlí:

  • Tip - začněte 1/2 až 1 lžičkou kari a po uvaření přidejte podle chuti.

Doporučený poměr použití kari prášku:

  • 1 lžička na 1 šálek červené čočky / 200 g bílkovin / 300 g zeleniny.
  • 2 lžičky na 250 g rýže / těstovin / bílkovin
  • Jako dry rub: vmasírujte trochu oleje do nakrájené zeleniny, tofu, halloumi, masa/ryby a před pečením, grilováním nebo pomalým vařením lehce poprašte kari.

Co je to původní (heirloom) odrůda semen?

Tzv. heirloom odrůda (ať už rostlin, semen, ovoce nebo zeleniny) je otevřeně opylovaná odrůda, která se běžně pěstovala v dřívějších dobách lidské historie, ale v moderním velkoplošném zemědělství se nepoužívá z důvodu kartelového jednání velké korporace jako je Monsanto, která stojí za ničením starých semen a potravinového řetězce vůbec na celé planetě.

 

Podívejte se na dokument níže. A zde je linka na webovou stránku kanadské univerzity, The University of British Columbia, kde je ve zkratce vysvětleno, o co se jedná. Pokud neumíte anglicky, použijte online překladač: deepl.com

 

Z anglické Wikipedie jsme přeložili tento paragraf:

Před industrializací zemědělství se pro lidskou spotřebu pěstovala mnohem větší škála rostlinných potravin, a to především díky tomu, že zemědělci a zahradníci uchovávali semena a řízky pro budoucí výsadbu. Od 16. století do počátku 20. století byla rozmanitost obrovská.

 

Staré školkařské katalogy byly plné švestek, broskví, hrušek a jablek mnoha odrůd a semenářské katalogy nabízely legie zeleninových odrůd. Pomocí těchto katalogů se prodávala a obchodovala cenná a pečlivě vybraná semena spolu s užitečnými radami o pěstování.

 

Od druhé světové války se zemědělství v průmyslově vyspělém světě skládá převážně z potravinářských plodin, které se pěstují na velkých monokulturních pozemcích. Aby se dosáhlo co největší konzistence, pěstuje se jen několik odrůd každého druhu plodiny.

 

Tyto odrůdy jsou často vybírány podle své produktivity a schopnosti dozrát ve stejnou dobu a zároveň odolat mechanickému sběru a přepravě přes hranice, stejně jako podle odolnosti vůči suchu, mrazu nebo pesticidům. Tato forma zemědělství vedla k 75% poklesu genetické rozmanitosti plodin.

 

Ačkoli si dědičné nebo-li heirloom pěstování zachovalo své místo v lokálních komunitách, v posledních letech zaznamenalo oživení v reakci na trend průmyslového zemědělství.

 

Na jižní polokouli se heirloom rostliny stále hojně pěstují, například v domácích zahradách jižní a jihovýchodní Asie. Před druhou světovou válkou se ve Spojených státech pěstovala většina produktů právě z heirloom odrůd, čemuž ale odzvonilo s příchodem Monsanta.

Další zdroje článků:

V 21. století se četné komunity po celém světě snaží zachovat historické odrůdy, aby byla pěstitelům opět k dispozici široká škála ovoce, zeleniny, bylinek a květin, a to obnovou starých sadů, sháněním historických odrůd ovoce, zapojováním do výměnných obchodů se semeny a podporou účasti komunit.

Skladování

  • Uchovávejte v uzavřené nádobě, mimo sluneční světlo a vlhké prostředí.
  • Síla a chuť kari koření zůstávají nezměněné, pokud je skladována v uzavřené nádobě bez přístupu vzduchu.
  • Cejlonské kari koření zůstává bezpečné i po delší dobu než je doporučené datum min. trvanlivosti, pokud je skladováno při minimálním vystavení světlu, vzduchu a vlhkosti.

Protože je kari koření je baleno přímo v místě růstu, v regionu, kde se sklízí, je maximálně zajištěna jeho čerstvost a snížena expozice od prvního dne až do okamžiku, kdy balení otevřete vy.


Coconut-Miller-1913-logo-black_713X406

Koupí této značky přímo podpoříte práci nejchudších obyvatel naší planety

Platíte za kvalitu ne kvantitu

Ceylon Kokonati pro své výrobky používají zásadně single origin, eticky sklízené non GMO suroviny. Jejich produkty jsou veganské, bez lepku, vhodné pro keto, paleo i raw dietu. Neobsahují žádný rafinovaný bílý cukr.

 

Jejich koupí podpoříte tradiční způsoby obživy i snížení uhlíkové stopy - výrobky jsou totiž vyráběny i baleny přímo v místě sklizně surovin. Ceylon Kokonati se snaží o 100% zero waste produkci.

 

Tento produkt je mezinárodně akreditován organizací Control Union, certifikován jako organický (EU a USDA NOP), certifikován ISO a/nebo HACCP.

 

Ceylon Kokonati své produkty vyrábí v rodinné manufaktuře, svým dodavatelům i výrobcům platí férové ceny a do výrobních procesů promítá mnohogenerační znalosti.

 

Používá pouze suroviny té nejvyšší kvality. Můžete si být tak jistí, že za prémiovou cenu dostáváte taktéž vysoce prémiovou kvalitu. Koupí mouky tak podpoříte tradiční živobytí vesničanů v suchých oblastech Srí Lanky.

 

Díky tomu je umožněno obyvatelům vesnice využít jejich letité znalosti a odborné zkušenosti.

 

Prodej těchto produktů hraje zásadní roli v zaměstnanosti a ekonomické podpoře vesnické komunity. Dětem svých zaměstnanců poskytuje Ceylon Kokonati školní učebnice a psací potřeby na celý školní rok.

Doplňkové parametry

Kategorie: Koření, bylinky a sůl
Certifikace: USDA Organic
Obsah: 30 g
Proč koupit: Jediná ingredience, balena u zdroje, nikdy žádné příměsi, single-origin, GMO-free, vegan.
Vhodné pro: Keto-Paleo-GMO Free-Vegan-Bezlepková dieta
Výrobce: Ceylon Kokonati
Země původu: Srí Lanka

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Značka Ceilon Kokonati vznikla v roce 2013. V jejím sortimentu můžete najít řadu vysoce kvalitních a cenově dostupných produktů z kokosových ořechů, koření a tropického ovoce, vyráběných udržitelným způsobem.

Název značky odkazuje na zemi, kterou její zakladatelé považují za svůj domov Cejlon na Srí Lance, kde se také kokosy pro výrobu této kokosové řady produktů pěstují i zpracovávají. Cejlon, britská korunní kolonie v letech 1815-1948, je nyní známý jako Srí Lanka, ale zakladatelé značky mu raději říkají Cejlon, protože to rozhodně zní exotičtěji a "čistý Cejlon" je značka sama o sobě, připomínající svěží jedinečnou esenci čistého cejlonského čaje. “Kokonati” je zase maorský výraz pro kokos, takže naprosto nejvhodnější název značky těch nejkokosovatějších dobrot vůbec.

Značku Ceilon Kokonati vede manželský pár. Ženskou zakladatelskou polovičkou je paní Bûmika, což v sanskrtu znamená Paní Země. Její pradědeček byl jedním z průkopníků lisování kokosového oleje na Cejlonu, takže je již čtvrtou generací lisovače kokosového oleje. Mužská zakladatelská polovička, pan Mosqi, je zase původně pěstitelem čistého cejlonského čaje.

Ceilon Kokonati je stoprocentně vlastněna a provozována na Novém Zélandu. Sypké produkty od Kokonati používá několik etických značek, které vyrábějí čisté, ekologické potraviny a kosmetické výrobky. Prodejem výrobků Kokonati jsou podporovány venkovské komunity a tradiční způsoby obživy. Všechny jejich výrobky jsou eticky sklízeny a při jejich výrobě nevzniká téměř žádný odpad. Každá část kokosového ořechu je využita při výrobě jiného produktu. Výrobky Kokonati jsou jednosložkové, balené přímo u zdroje, nikdy nemíchané, jednodruhové, bez GMO a veganské.

Díky nadšení pro ekologické, regenerativní zemědělství, udržitelnost a kolektivní partnerství pocházejí výrobky Kokonati pouze z drobných farem a mlýnů ve venkovských vesnicích na Srí Lance. Každý výrobek Kokonati se vyrábí ve specializovaném mlýně, který produkuje pouze daný typ výrobku. Kvalita je tedy nejlepší, jaká může být, a každý krok výroby je podpořen zkušenostmi a znalostmi mnoha generací. Cejlon je požehnán množstvím zdravého, exotického ovoce, ořechů, bylin a koření.

Ceilon Kokonati se řídí zásadami vyváženého života - žij a nech žít.

Snaží se o to, aby vše zůstalo v ještě lepším stavu, než když to našli…