EP olivový olej monokultivar Manaki cholesterol, krevní tlak, krevní cukr - 500 ml
Vysoce kvalitní a luxusní olej z unikátního monokultivaru oliv Manaki disponuje bohatým aromatem peloponéské vysočiny a konečnou chutí červeného ovoce, mandlí a tónů čerstvě posečené trávy. Jeho chuťová paleta se identifikuje jako elegantní a ovocná.
Proč koupit Manaki olivový olej?
Tento extra panenský olivový olej lisuje Ootopia z jedinečné a vzácné peloponéské odrůdy oliv, které pěstuje na svých pozemcích v Ermioni.
Místní odrůda oliv Manaki disponuje "laskavou" povahou a oleji propůjčuje bohaté aroma peloponéské vysočiny a aftertaste červeného ovoce, mandlí a tónů čerstvě posečené trávy.
Je to nejjemnější ze všech Ootopia olejů, tj. bez přílišné hořkosti, která některým vadí a jiní ji zase vyhledávají a milují...
Díky vysokému obsahu polyfenolů (analýza viz. parametry) se již nejedná pouze o rostlinný olej, ale o skvělý doplněk stravy, o kterém i EU povoluje určitá zdravotnická tvrzení.
Odrůda oliv Manaki se pěstuje především v oblasti Argolis na Peloponésu a je považována za jednu z nejlepších a nejznámějších řeckých olivových odrůd.
Vyniká svou sladkostí. Bohatá chuť a sametová struktura dodá vynikající chuť ve studené, ale i teplé kuchyni.
Co je olivový olej s vysokým obsahem polyfenolů?
Olivový olej obsahuje nejméně 30 různých fenolických sloučenin, včetně oleaceinu, tyrosolu a hydroxytyrosolu. Podle definice obsahuje olivový olej s vysokým obsahem fenolů nejméně 250 mg polyfenolů na kilogram oleje. Ne všechny olivové oleje tedy mají vysoký obsah polyfenolů - záleží na způsobu zpracování a skladování olejů.
V Evropské unii (EU) mohou lahve olivového oleje s vysokým obsahem polyfenolů nést zdravotní tvrzení "polyfenoly olivového oleje přispívají k ochraně krevních lipidů před oxidačním stresem", pokud obsahují alespoň 5 mg hydroxytyrosolu a jeho derivátů na 20 g olivového oleje.
Benefity olivového oleje s vysokým obsahem polyfenolů
Jednou z dobře známých výhod olivového oleje je vysoký podíl mononenasycených tuků, které jsou spojovány se sníženým rizikem srdečních onemocnění a mrtvice. Olivový olej obsahuje přibližně 98 % tuku, ale zbývající dvě procenta tvoří polyfenoly a další méně významné složky, které přispívají k jeho zdravotním účinkům.
Mnoho studií se zabývalo zdravotními účinky kvalitního olivového oleje s vysokým obsahem polyfenolů ve spojení se středomořskou stravou. Jedná se o stravovací plán, který zahrnuje velké množství zeleniny a ovoce, omezuje maso a sladkosti a jako hlavní zdroj tuků ve stravě používá olivový olej.
Studie ukazují, že pravidelné používání extra panenského olivového oleje jako součásti středomořské stravy je spojeno se snížením rizika vzniku několika onemocnění - včetně srdečních chorob, cukrovky 2. typu a některých typů rakoviny.
Srdeční zdraví
Klinické studie spojují středomořskou dietu a olivový olej s vysokým obsahem polyfenolů s ochranou zdraví srdce, částečně díky snížení krevního tlaku, hladiny cukru v krvi a vysoké hladiny cholesterolu.
Studie ukazují, že většina těchto účinků je způsobena jak polyfenoly, tak mononenasycenými tuky ve stravě.
Podle zdravotního tvrzení EU se pro příznivé účinky na zdraví srdce doporučuje konzumovat 20 g (4 čajové lžičky) olivového oleje s vysokým obsahem polyfenolů denně.
Párování s pokrmy
Olej se skvěle hodí k rybám a ceviche, čerstvému salátu jako je caprese a grilované zelenině. Ozvláštněte s ním třeba rodinnou grilovačku!
K jakémkoliv pokrmu doporučujeme kombinovat tento olej s mořskou solí z Utahu, Real Salt, kde je na výběr cibulová, česneková nebo bylinková příchuť. Nově také nabízíme stolní mlýnky, kde najdete směs soli, bylinek a pepře, vše v bio kvalitě. Kvalitní základní přísady jako je olivový olej a mořská sůl doslova vyzdvihnou chuť čerstvé zeleniny a zcela uspokojí i ty nejnáročnější chuťové buňky.
Ocenění
Jeho výjimečnou kvalitu potvrzuje i zlaté ocenění z roku 2022 v soutěži NYIOOCC (New York International Olive Oil Competition) a v Řecku na TerraOlivo soutěži.
Všechny Ootopia olivové oleje jsou vysoce kvalitní a opravdu luxusní. Už jen jejich krásně designovaný skleněný obal připomíná spíš lahvičku parfému, než olivového oleje. Po spotřebování lahev rozhodně nevyhazujte a udělejte si z ní v rámci zero-waste třeba krásnou vázu na květiny či dekoraci. Díky jedinečnému designu jsou také skvělé jako dárek pro ty, co si tuto výjimečnou kvalitu dokáží dokonale užít a vychutnat.
Nebo jím udělejte radost sami sobě. Na polici vaší spíže se budou opravdu vyjímat a na jejich jedinečnou chuť vaše chuťové buňky jen tak nezapomenou.
Není divu, že tento design obdržel také ocenění na prestižní japonské soutěži, Japan Olive Oil Prize (JOOP).
Počínaje rokem 2020 se tato mezinárodní soutěž vedle kvalitativních ocenění rozhodla ocenit také výrobce, kteří se s nadšením věnují komunikaci identity svého výrobku prostřednictvím loga, lahví a obalu: což jsou na japonském trhu velmi důležité detaily.
Toto ocenění chce upozornit výrobce na to, jak je důležité spojit dobrý výrobek s atraktivní identitou značky. V porotě 3. ročníku soutěže JOOP DESIGN AWARD zasedají nejprestižnější jména z oblasti designu a architektury z nejvíce zastoupených zemí soutěže a z hostitelské země.
Olivový háj v Ermioni
Extra informace o olivových olejích s vysokým obsahem fenolických látek
Olivové oleje s vysokým obsahem fenolických látek jsou ty extra panenské olivové oleje (EVOO), které obsahují vysoké procento fenolických látek, tzv. polyfenolů, které přímo souvisejí se zdravotními účinky olivového oleje.
Podle nařízení EU o označování zdravotních tvrzení (432/2012) lze toto tvrzení použít pouze u olivového oleje, který obsahuje nejméně 5 mg hydroxytyrosolu a jeho derivátů (např. oleuropeinový komplex a tyrosol) na 20 g olivového oleje.
Příznivého účinku pro spotřebitele se dosáhne při denním příjmu 20 g olivového oleje (2 lžíce). Tento denní příjem olivového oleje s vysokým obsahem fenolických látek přispívá k ochraně krevních lipidů před oxidačním stresem.
Kalifornská univerzita v Davisu, Harvardova univerzita a mnoho dalších výzkumných pracovišť ve světě tuto myšlenku přijímají a v posledních deseti letech ji podpořily mnoha výzkumy.
Bylo zjištěno, že olivové oleje bohaté na polyfenoly pomáhají:
- snižovat krevní tlak
- chránit tepny před poškozením
- snižovat hladinu špatného cholesterolu
- snižovat riziko vzniku cukrovky II. typu
- předcházet mnoha typům rakoviny
- předcházet mrtvici
- bojují proti předčasnému stárnutí
- snižují riziko deprese a demence.
- zpomalit postup Alzheimerovy choroby až o 40 %.
- snižují záněty v těle
Co jsou fenolické sloučeniny?
Jedná se o organické sloučeniny, které jsou vedlejšími produkty syntézy rostlin a jsou známé jako fytochemikálie. Polyfenoly jsou považovány za látky podporující zdraví a nacházejí se v ovoci, zelenině, celozrnných obilovinách, ořeších, semenech a luštěninách, nápojích (káva, čaj a víno), tucích (olivový olej) a také v koření.
Existují však fenolové sloučeniny, které jsou jedinečné pouze pro olivový olej a které se vyskytují pouze během procesu malakizace. V olivovém oleji je známo 36 fenolových sloučenin. Dvě z nich, které jsou nejvíce zkoumány pro své zdraví prospěšné účinky, jsou oleokanthal a oleacein, které jsou známé svými protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi.
Přítomnost oleokanthalu se projevuje peprným účinkem na zadní straně krku, který někdy vyvolává kašlací reflex. Oleacein je známý svou hořkostí na jazyku. U lidí, kteří jsou zvyklí kupovat olivové oleje ze supermarketů, jsou tyto vlastnosti peprnosti a hořkosti často mylně považovány za vadu olivového oleje.
Obsah fenolických látek se liší v závislosti na odrůdě oliv, době sklizně, způsobu mletí, stavu půdy a povětrnostních podmínkách. Například biologická rozmanitost v háji přispívá k bohatosti půdy a k výživě olivových plodů. Deště, sucho nebo vítr mají větší či menší vliv na obsah fenolických látek a množství vyrobeného olivového oleje v závislosti na tom, kdy k nim během zrání olivových plodů dojde.
Pro vás, kupující, je důležité vědět
Pokud kupujete olivový olej s vysokým obsahem fenolů kvůli jeho zdravotním účinkům, měli byste s ním zacházet jako s doplňkem stravy, musíte ho konzumovat denně a nejlépe syrový na jídlo a do salátů.
Pokud chcete na olivovém oleji vařit nebo smažit, můžete použít cenově dostupnější extra panenský olivový olej a ponechat si EVOO s vysokým obsahem fenolů pro svůj každodenní rituál péče o sebe.
Skladování
Doporučujeme jej spotřebovat rychle, nešetřit si ho, jak se říká. Po otevření je velmi důležité o něj pečovat, aby se minimalizovala ztráta obsahu fenolů a zachovala se neporušenost jeho zdraví prospěšných látek.
Světlo, teplo, vzduch a čas jsou nepřáteli každého olivového oleje. Skladování olivového oleje na chladném a tmavém místě prodlouží jeho vlastnosti extra panenského oleje a vysoký obsah fenolických látek.
To znamená skladovat ho v malých tmavých lahvích o objemu 250-1000 ml mimo dosah světla na chladném/chladném místě a nenechávat ho při vaření u sporáku.
Po každém použití láhev dobře uzavřete. Fenolické sloučeniny se z otevřené láhve během krátké doby jednoduše odpaří. Pokud zakoupíte větší množství, doporučujeme uchovávat nádobu v chladničce a dávkovat k servírování nebo přelévat z velké nádoby do menších lahví a uchovávat v chladničce.
Proč je tento druh olivového oleje tak drahý?
Mějte na paměti, že EVOO s vysokým obsahem fenolických látek stojí více než většina olivových olejů dostupných na trhu, a to kvůli speciálním procesům pěstování, sklizně a mletí, které zvyšují náklady na práci.
Pojďme si to vyjasnit: "Olivový olej s vysokým obsahem fenolů" není oficiální kategorií olivového oleje EU, protože je zahrnut do kategorie "extra panenský olivový olej".
Termín "olivový olej s vysokým obsahem fenolických látek" se používá pouze k označení toho, že tyto extra panenské olivové oleje obsahují více než 250 mg/l fenolických látek.
Olivové oleje s vysokým obsahem fenolických látek jsme začali objevovat a studovat v posledním desetiletí díky některým vizionářským výrobcům olivového oleje (a univerzitním profesorům), kteří se odhodlali dělat věci jinak, jít proti staletým tradicím a vytvořit olivový olej vynikající kvality; olivový olej měřitelně jiný a pro lidstvo prospěšnější. Všichni mají svůj příběh a hrdě se o něj dělí.
Zdroj: Aristoleo, Olive Wellness Institute
Přečtěte si více k tématu
Unikátní olivové oleje s polyfenoly
Doplňkové parametry
Kategorie: | Olivový olej |
---|---|
Obsah fenolů: | 338.4 mg/ kg |
Obsah tuků, kys. olejná (C18:1): | 63.50 % |
Obsah sterolů: | 1744.52 mg/ kg |
Acidita: | 0.29 g kyseliny olejné/ 100 g |
Výrobce: | MB ELEON 6, Agiou Ioannou St. Halandri 15233 Greece |
Země původu: | Řecko |
Vhodné pro: | Bez lepku-GMO Free-Vegan-Low Carb-Keto-Paleo |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Kdo je Ootopia?
Majitelé této značky jsou původem částečně Řekové a částečně Italové. Pozemek, který si vybrali pro své olivové háje, se nachází v kopcích nad přímořským městem Ermioni na Peloponésu v Řecku. Jejich odrůdy oliv jsou řecké, italské a španělské. Jak sami říkají - v jádru nejsou nacionalisté, ale perfekcionisté, takže pro své oleje hledají zkrátka ty nejlepší odrůdy oliv a neřeší, z jaké země pocházejí. Jejich vizí je vytvořit přední světový olivový olejářský podnik, který bude produkovat řadu výjimečných extra panenských olivových olejů s výraznými organoleptickými vlastnostmi. Zároveň chtějí vzdělávat odborníky i nadšené gurmány, rozvíjet používání olivového oleje v gastronomii a posouvat hranice výjimečné kvality.
Ootopia hluboce respektuje přírodu a cení si znalostí a zkušeností, které jsou součástí tradičních a udržitelných pěstitelských postupů. Jejich výsledek optimalizuje pomocí nejmodernějšího olivového mlýna, kde může extrahovat a stáčet do lahví to nejlepší z přírody, aniž by složky nějak výrazně měnili nebo upravovali, a umožňují také úplnou sledovatelnost a transparentnost každého kroku procesu.
Kdo za Ootopií stojí?
V Ootopii si dobře uvědomuují, že nejdůležitějším prvkem jejich úspěchu jsou lidé, kteří se na tomto projektu podílejí. Na palubě proto mají osoby zapálené pro olivový olej, s prokazatelnými profesními zkušenostmi, jako jsou například:
Vedoucí projektu vývoje Dimitris Fotiadis - má 25 let zkušeností s rozvojem podnikání a řízením velkých projektů v oblasti nemovitostí a infrastruktury, a to po celém světě. Jeho vášní je udržitelný rozvoj a za cíl si stanovil integraci projektu Ootopia. Dimitris je držitelem titulů bakalář a magistr stavebního inženýrství a pracoval na získání titulu bakalář v oboru enologie a vinařství. V minulosti působil jako generální ředitel v několika začínajících společnostech.
Hlavní agronom a na mezinárodní úrovni certifikovaný degustátor olivového oleje Kostas Lyris - Kostas zasvětil svou kariéru snaze získat tu nejlepší chuť olivového oleje, jakou může řecká půda nabídnout. Je také mistrem směsí, což dokonale zapadá do filozofie Ootopie. Při výrobě jedinečných směsí spoléhá Ootopia na jeho mezinárodní zkušenosti degustátora olivových olejů.
Vedoucí provozu & administrativa Panorea Takoumaki - Panorea se stará o každodenní chod provozu. Je také právním zástupcem Ootipia. Má bakalářský titul v oboru geologie, magisterský titul v oboru GIS a pracuje na titulu MBA. Absolvovala šestiměsíční školení na profesionální úrovni v oblasti výroby olivového oleje - farm to table.
Vedoucí oddělení prodeje & marketing John Anairousis - šíří povědomí o tom, že Ootopia vyrábí jeden z nejlepších olivových olejů, které můžete na světě najít. Vede oddělení prodeje a marketingu a je nadšencem Ootopia olivového oleje jako potraviny s vysokou výživovou hodnotou, která je vyráběna udržitelným způsobem. John získal bakalářský titul v oboru obchod a marketing, magisterský titul v oboru mezinárodní marketing a titul MBA.
Estate správce Thanasis Balabanis - Thanasis je spolehlivý správce a dozorce pozemků. Stará se o to, aby byl olivový háj zdravý a v rovnováze s přírodou.
Šéfkuchaři s Michelinskou hvězdou Georgianna Hiliadaki & Nikos Roussos - špičkoví gastronomové, držitelé mnoha ocenění, tvůrci restaurace Funky Gourmet oceněné michelinskou hvězdou, toto dynamické duo s vášní vyvíjí pokrmy založené na autentických chutích a nápaditých kombinacích. Jejich přínos je pro Ootopia gastronomické objevy s olivovým olejem neocenitelný.
Architekt & filozof Anastasios Rigopoulos - jeho výjimečné návrhy vycházejí z jeho filozofického zkoumání vlivu lidských zásahů na přírodní harmonii a způsobů, jak zachovat přírodní rovnováhu. Jeho návrhy pro instalaci Ootopia lisovny olivového oleje jsou skutečně inspirativní.
Topos
Když Ootopia hledala ideální "topos" pro svůj podnik, okouzlil je poloostrov Ermionida. Je to nádherná přírodní oblast, která si získala jejich srdce, a kde se rozhodli umístit své sídlo. Malebné kopce nad starobylým městem Ermioniida nabízejí optimální podmínky pro pěstování oliv díky nízkému množství srážek, takže se oblast ideálně hodí pro pěstování původních řeckých odrůd oliv spolu s vybranými středomořskými odrůdami.
Poloostrov Ermionida, vzdálený pouhé dvě a půl hodiny jízdy od Atén, je obklopen zálivem Argolida a mořem Myrtoon Pelagos. Svěží mořský vánek vanoucí z historických ostrovů Spetses a Hydra dále zvyšuje úrodnost půdy. Ootopie je imaginární, idealizované místo, které má pro své obyvatele velmi žádoucí nebo téměř dokonalé vlastnosti. V této vlastní Ootopii vytvořili ideální místo, kde mohou vyrábět vlastní olivový olej, vítat své přátele, prohlubovat a rozšiřovat své znalosti o zemi a jejích pokladech a vychovávat komunitu znalců.
Harmonie
Na tomto místě se snaží dosáhnout dokonalé harmonie těla a duše tím, že důmyslně zapojují všechny své smysly a činnosti. Hosté Ootopie se mohou procházet po okolí, přivonět si k tymiánu a oreganu, kochat se krásnou krajinou a cítit na tváři mořský vánek.
Doporučujeme navštívit zařízení na výrobu olivového oleje (viz obrázek níže), které je pečlivě navrženo tak, aby bylo plně v souladu s životním prostředím, a zároveň v souladu s Ootopia filozofií používat nejmodernější technologie, ale pouze jako prostředek k ochraně přírody a získávání toho nejlepšího z ní, nikdy ne k jejímu pozměňování. Nemluvě o tom, že se jejich návštěvníci mohou dokonce zúčastnit sklizně, absolvovat lekce ochutnávky olivového oleje a zakončit den sklenkou vína a revitalizujícím jídlem, které připraví jejich kuchaři.