Olivový olej La Estaca Picual “Esencia de montaña” EP olej, listopadová sklizeň, vysoký obsah polyfenolů
Jde o ekologický, jednodruhový (Picual) extra panenský olivový olej nejvyšší kvality s nízkou kyselostí, intezivními organoleptickými vlastnostmi, vysokým obsahem antioxidantů (polyfenolů) a středně vysokou ovocnou chutí (ovocností).
Extra panenský olivový olej (EVOO) Bio La Estaca “Esencia de montaña” (“Esence z hor”) pochází z vysokohorské oblasti Jaén, Andalusie (1025 m n.m.). Pyšní se označením chráněného původu Sierra Mágina a certifikátem ekologického zemědělství Evropské unie.
Extra panenský olivový olej Bio La Estaca “Esencia de montaña” je lisován za studena a pouze mechanickými postupy.
Tento olivový olej jsme zařadili do naší nabídky z důvodu vysokého obsahu polyfenolů a to neuvěřitelných 774 mg/ kg a velmi nízkou kyselostí 0.15. Více podrobností o samotné firmě La Estaca a výrobě jejich olivového oleje najdete v záložce ZNAČKA nad popiskem výrobku.
V našem e-shopu se zaměřujeme pouze na kvalitní olivové oleje z Řecka a nyní i Španělska - vybíráme dle hodnot polyfenolů a acidity, kultivaru / odrůdy oliv, lidmi, kteří za výrobou stojí a prodejní ceny.
Jsme hrdí na to, že všechny naše oleje disponují vysokým obsahem polyfenolů a pochází z těch nejlepších mono kultivarů, kterými region disponuje.
Pro vaše zdraví to znamená jediné - jejich pravidelná konzumace vám pomůže být silnější, vitálnější, zdravější a biologicky mladší. Proslulá středomořská životospráva je vám tak na dosah i v našich končinách.
Jaké vlastnosti má odrůda Picual?
EVOO z odrůdy Picual má výrazný charakter. Je to EVOO ovocná, voňavá, s pozitivními přívlastky hořká a kořeněná, která se časem zjemňuje. Jako atributy této odrůdy vynikají fíkovník a čerstvé dřevo. Obsah vitaminu E (tokoferol) a polyfenolů (antioxidantů) je vysoký.
Díky vynikajícímu kyselému složení a obsahu přírodních antioxidantů (polyfenoly, tokoferoly) má odrůda Picual EVOO velmi vysokou stabilitu a blahodárné účinky na naše zdraví.
Přečtěte si více k tématu
Unikátní olivové oleje s polyfenoly
Dobrý olivový olej nekoupíte v supermarketu
Složení olivového oleje
EVOO se skládá přibližně z 98 % mastných kyselin, z nichž 68-81 % tvoří mononenasycené mastné kyseliny. Ve zbývajících 2 % EVOO najdeme těkavé a aromatické mikroprvky, jako jsou fenoly a polyfenoly (antioxidanty) a oleokanthal (protizánětlivý), které EVOO propůjčují jedinečné vlastnosti rostlinného tuku.
Jak poznat kvalitní EVOO?
EVOO obsahuje senzorické vlastnosti, které reprodukují vůně a chutě ovoce, z něhož pochází. Je to šťáva z oliv sklizených v optimálním okamžiku zralosti, zdravých a správně zpracovaných. Obsahuje všechny důležité nutriční prvky, a proto nevykazuje žádné změny fyzikálně-chemických ani senzorických ukazatelů.
EVOO s certifikací P.O.D. (chráněné označení původu) zaručuje původ a kvalitu produktu, který budeme konzumovat.
Co nám poví acidita olivového oleje?
Kyselost/ acidita může prozradit kvalitu olivového oleje, který budeme konzumovat.
Je to parametr, který měří kvalitu ovoce a jeho zpracování. Čím vyšší je kyselost, tím nižší je kvalita ovoce.
- Extra panenské olivové oleje mají kyselost nižší nebo rovnou 0,8 stupni.
- Panenské olivové oleje mají kyselost nižší nebo rovnou 2 stupňům.
- Rafinované oleje mají kyselost vyšší než 2 stupně.
Co nám poví hořkost a tzv. škrábání v krku u EVOO?
Hořkost a škrábání jsou vlastnosti extra panenského olivového oleje, které jsou dány především odrůdou oliv. Hořkost může ukazovat na obsah antioxidantů (fenolů) a škrábání může být dáno oleokantalem (protizánětlivá látka).
Vědci z amerického Monell Chemical Senses Centre (Filadelfie) zjistili v olivovém oleji látku, která působí jako nesteroidní protizánětlivý prostředek. Jedná se o oleocanthal vyskytující se ve velkém množství v čerstvých olivách, který inhibuje aktivitu enzymů způsobujících záněty stejným způsobem jako Ibuprofen a některá další protizánětlivá léčiva.
50 g panenského olivového oleje extra vykazuje účinek jako desetina dávky Ibuprofenu. (Záněty ve značné míře přispívají k rozvoji srdečních chorob a rakoviny). I když efekt olivového oleje není tak silný, aby léčil, přispívá k vysvětlení příznivého zdravotního působení středomořské stravy. Zdroj: http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/4204076.stm
Co je CAAE a co certifikuje?
CAAE je Andaluský výbor pro ekologické zemědělství. Je to mezinárodní subjekt pro certifikaci ekologického zemědělství s celosvětovým zaměřením na ekologičtější svět.
Všechny plodiny a zařízení jsou certifikovány pro evropskou ekologickou produkci Andaluským výborem pro ekologické zemědělství (CAAE).
Při pěstování olivovníků pod kontrolou a ekologickou certifikací CAAE nelze používat herbicidy, pesticidy ani chemické ošetření, které poškozuje přírodní prostředí. Všechna používaná hnojiva jsou organická, například hnůj nebo nasekané větve. Výsledkem je tedy velmi vyvážená a úrodná půda, která udržuje stromy bez chorob a škůdců.
Co je to "označení původu"?
Výrobky s chráněným označením původu (P.D.O.) jsou takové, jejichž kvalita nebo vlastnosti jsou dány zeměpisným prostředím s jeho přírodními a lidskými faktory a jejichž výroba, zpracování a příprava se vždy provádí ve zmíněné vymezené zeměpisné oblasti, od níž je odvozen jejich název.
Označení P.D.O. zaručuje spotřebiteli původ a kvalitu produktu.
Označení D.O. Sierra Mágina zahrnuje olivové háje, které se rozkládají na ploše 61 000 hektarů v oblasti Sierra Mágina a jsou největším označením původu z těch, která jsou zapsána v Evropské unii.
Stejně jako ve zbytku provincie Jaén zde naprosto převažuje odrůda Picual. Většinu tvoří tradiční olivové háje na svazích s průměrným sklonem mezi 10-15 %.
Zdravotní přínosy konzumace EVOO dle EU
Extra panenský olivový olej je známý nejen pro své organoleptické vlastnosti. Kromě toho vyzdvihují i četné zdravotní výhody pro ty, kteří jej konzumují. V případě BIO extra panenského olivového oleje jsou všechny tyto výhody umocněny jeho pečlivou přípravou bez chemických přísad a nesmírnými vlastnostmi jeho složek.
V důsledku toho se organický extra panenský olivový olej stává ekologickým a zdravým produktem, který je pro všechny své zdravotní účinky velmi doporučován. Mezi ně patří:
- Prevence kardiovaskulárních onemocnění a cholesterolu. EVOO je bohatý na fenolové sloučeniny, které zvyšují hladinu HDL (nazývaného také dobrý cholesterol) v těle.
- Bojuje proti hypertenzi, a to prostřednictvím snížení krevního tlaku.
- Snižuje riziko vzniku cukrovky II. typu.
- Posiluje imunitní systém.
- Snižuje riziko vzniku rakoviny prsu a tlustého střeva díky svým protirakovinným účinkům.
- Chrání mozek před úbytkem kognitivních funkcí, zachovává paměť a předchází Alzheimerově chorobě.
- Posiluje kosti a zabraňuje ztrátě hustoty kostí a následně osteoporóze.
- Zlepšuje funkci trávicího traktu a podporuje střevní tranzit, čímž bojuje proti zácpě.
- Hydratuje a tonizuje pokožku. Chrání pokožku, pokožku a vlasy, čímž zabraňuje jejich předčasnému stárnutí.
- Působí protizánětlivě.
- Pomáhá při hubnutí, protože se jedná o nejzdravější tuk obsažený ve středomořské stravě.
Olivový olej: Dar od bohů
Olivový olej považovali za "dar bohů" již staří Řekové (1. století př. n. l.) a díky moderním studiím není pochyb o tom, že se nemýlil ani Homér (8. století př. n. l.), když jej považoval za "tekuté zlato", a Hippokrates (otec medicíny, IV. století př. n. l.) za "velkého léčitele".
Doplňkové parametry
Kategorie: | Olivový olej |
---|---|
Výrobce: | La Estaca |
Země původu: | Španělsko |
Vhodné pro: | Bez lepku-GMO Free-Low Carb-Keto-Paleo-Sugar Free |
Acidita: | 0.15 |
Obsah polyfenolů: | 774 mg/ kg |
Sklizeň: | Podzim 2023 |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
EVOO Bio La Estaca "esencia de montaña" je bio extra panenský olivový olej, monovarietal Picual, s označením původu Sierra Mágina a certifikací EU pro ekologické zemědělství. Pěstuje se vysoko v horách, o čemž svědčí i jeho pod název "esence hor".
Jedná se o gurmánský a bio extra panenský olivový olej, sklízený každoročně v listopadu, s intenzivními organoleptickými vlastnostmi a vysokým obsahem antioxidantů (polyfenolů): Vlastnosti dané souhrnem odrůdy Picual a nadmořské výšky.
Díky tomuto vysokému obsahu antioxidantů si Bio La Estaca EVOO "esencia de montaña" dlouhodobě uchovává své vlastnosti a prospívá našemu zdraví.
VÝROBNÍ PROCES OLEJE LA ESTACA
Proces získávání extra panenského olivového oleje (EVOO) Bio La Estaca "esencia de montaña" začíná na poli v listopadu, kdy jsou olivy v optimálním stavu zralosti.
Ke sklizni se používají pouze olivy ze stromu (sbírají se v letu), které jsou pečlivě vybrány, očištěny, aby se zabránilo jejich znehodnocení, a dodány do lisovny oleje hned po sklizni, v co nejkratší době.
Jakmile jsou plody v lisovně, jsou rozemlety za méně než 24 hodin, aby se tímto způsobem zabránilo jakémukoli zhoršení kvality bio olivového oleje. Získaný olivový olej se skladuje v nádržích z nerezové oceli, aby se optimálně uchoval.
Díky svým vlastnostem zpracování se EVOO Bio La Estaca "esencia de montaña" těší skvělé kvalitě, protože se nepoužívají úpravy, jako je rafinace nebo míchání, při nichž se ztrácejí skvělé vlastnosti, které má pouze extra panenský olivový olej.
Šetrná výroba bio extra panenského olivového oleje zaručuje 100% respekt k životnímu prostředí vzhledem k absolutnímu dodržování přírodních produktů při pěstování, a tedy bez chemických přípravků.
RODINA, KTERÁ PRO VÁS OLEJ VYRÁBÍ
Jejich příběh začal před 17 lety, kdy se začali věnovat svému olivovému háji a navázali na tuto dlouholetou tradici. Jedná se o 4. generaci pěstitelů!
Od té doby je jejich hlavním posláním pečovat o půdu a respektovat životní prostředí tak, aby nenarušovali ekosystém.
La Estaca je výsledkem jejich tvrdé práce a odhodlání. Od péče o jejich olivovníky až po výrobu úžasného extra panenského olivového oleje.
"Půda je dědictvím pro budoucí generace, proto máme povinnost ji chránit a pečovat o ni."