Aeolian EP olivový olej z Lesbosu prastará mono odrůda Kolovi - (EP: Extra Panenský)
Vyroben ze vzácné prastaré mono odrůdy oliv Kolovi, rostoucí v odlehlých horách na ostrově Lesbos. Ruční sběr, absolutní kvalita a delikátní jemná chuť s vůní čerstvě posečené trávy, bylinek a tropického ovoce se projevuje vyváženou sladkostí.
Novinka v e-shopu! Oblíbený extra panenský olivový olej Acaia pro ty, kteří nevyžadují bio certifikaci a prémiovou kvalitu, ale stále chtějí dobrý olivový olej za dobrou cenu!
Proč olivový olej značky Aeolian?
Také extra panenský olivový olej Aeolian Olive od výrobce Hellenic Agricultural Entreprises, který se vyrábí výhradně z ručně sbíraných oliv Kolovi rostoucích v horách ostrova Lesbos, zachycuje zářivou zralost této vzácné odrůdy oliv na jejím vrcholu.
Jedná se o delikátní, luxusní olej pro každodenní potřebu, který vám nabízí výjimečný poměr ceny a kvality.
Jeho komplexní vůně čerstvě posečené trávy, bylinek a tropického ovoce se projevuje vyváženou sladkostí, která vás překvapí v teplých i studených pokrmech.
- Má nízkou kyselost, která přispívá k jeho zdravotní prospěšnosti vyplývající z množství živin včetně vysokého obsahu polyfenolů a antioxidantů.
- Díky lehké ovocné chuti a krásné zlatavé barvě je olej Aeolian Olive čistým potěšením pro vaše chuťové buňky i váš jídelní stůl.
- Kyselost oliv Aeolian Olive je hluboko pod horní hranicí stanovenou Evropskou unií.
Ocenění
Tato značka extra panenského olivového oleje každý rok obdrží mnoho mezinárodních cen pro svou jedinečnou chuť a konzistenci. Jedná se o absolutní špičku mezi olivovými oleji a za vynikající cenu.
Proč extra panenský olivový olej
Protože existují různé stupně a druhy olivového oleje, musíme je umět rozlišit. Olivový olej je olej získaný z plodů olivovníku, ale existuje několik druhů a kvalit olivového oleje - od olivového oleje, po panenský až extra panenský.
Extra panenský (Extra Virgin) olivový olej je šťáva z plodů olivovníku bez přídavných látek, chemického nebo tepelného zpracování, a je tedy přírodním produktem.
Aby mohl být označen jako "extra panenský", nesmí mít žádné vady, což znamená, že nesmí mít blátivou, zatuchlou nebo žluklou chuť či zápach, musí splňovat určité normy týkající se vůně a chuti, pokud jde o ovocnost, hořkost a štiplavost, a musí mít zvláštní chemické vlastnosti, jako je například obsah kyselin nižší než 0,8 %.
Tento typ oleje má vysoký obsah antioxidantů, má největší výživové účinky a je také nejchutnější.
Panenský (Virgin) olivový olej má vyšší obsah kyselin (až 2 %), nižší obsah živin a některé vady ovlivňující jeho vůni a chuť, které mohly vzniknout v důsledku použití přezrálých oliv nebo opožděného mletí.
Je proto levnější než extra panenský olivový olej. Ve srovnání s většinou extra panenských olejů má také lehčí chuť a vůni, což je dáno nižším obsahem antioxidantů.
Rafinovaný olivový olej se vyrábí z panenského olivového oleje, který je kvůli mnoha vadám nevhodný k lidské spotřebě a je podroben fyzikálnímu nebo častěji chemickému zpracování, aby se vady odstranily a byl jedlý.
Chemické zpracování zahrnuje úpravu rozpouštědly, jako je hydroxid sodný, a vystavení vysokým teplotám a dalším metodám zpracování, aby se získal olej bez barvy, chuti a zápachu. Výsledkem je odstranění nejen vad panenského olivového oleje, ale také jeho důležitých živin a antioxidantů.
Olivový olej se skládá ze směsi rafinovaného olivového oleje (vysvětleno výše) a panenského olivového oleje. Obvykle je to přibližně 90 % rafinovaného oleje ku 10 % panenského oleje.
Panenský olej se ve skutečnosti přidává do rafinovaného oleje, aby mu dodal určitou chuť a barvu. Výsledek je často označován jako lehký olivový olej (light olive oil) nebo extra lehký olivový olej (extra light) nebo čistý olivový olej (pure olive oil).
Vzhledem k tomu, že se skládá převážně z rafinovaného oleje, je tento typ oleje také z velké části mdlý a bez chuti a má velmi nízký obsah živin a antioxidantů. V některých případech se mísí s rostlinnými oleji, například s řepkovým olejem.
Pozor!
Pokud si koupíte lehký, extra lehký nebo čistý olivový olej (supermarketové značky), kupujete podřadný, vysoce zpracovaný produkt, který má jen málo živin, antioxidantů a protizánětlivých vlastností, případně vůbec žádné, a také chuťové a aromatické vlastnosti, kterými je olivový olej tak proslulý.
Olive pomace oil se vyrábí z výlisků (zbytek po rozdrcení, který se skládá z pecek a dužiny oliv), které se vysoce zpracovávají za použití chemických rozpouštědel a zahříváním, aby byly vhodné k lidské spotřebě. Procesy používané k výrobě oleje z olivových výlisků mohou vést ke vzniku škodlivých látek, které mohou být karcinogenní. Olej z olivových výlisků se ve skutečnosti vůbec nepovažuje za olivový olej.
Topos ostrova Lesbos
Na ostrově Lesbos je velmi suché klima s omezenými deštnými srážkami a tato odrůda se tomuto podnebí velmi dobře přizpůsobila. Stromy mají silné a početné kořeny, kterými se z půdy do plodů oliv dostávají unikátní živiny a dodávají olivám jejich finální neobyčejnou chuť.
Olivové stromky rostou převážně v hornatých oblastech, v nadmořské výšce 600 m, v půdě s vysokým obsahem břidlice, kde nevedou žadné silnice a sběrači se k nim dostanou pouze pěšky nebo na oslu.
Proto se tyto olivy sbírají především ručně za pomoci přenosných mechanických sběračů.
Párování s pokrmy
Ve studené kuchyni se tento olivový olej používá klasicky do salátů a zeleninových pokrmů, je úžasné jím lehce zakápnout kvalitní kozí nebo ovčí sýr, na Bruschettu, na dozdobení apod.
V teplé kuchyni je skvělý k nakládání masa a do marinád, kde svými vlastnostmi maso krásně zkřehčí, na zapékaný sýr či zeleninu, na Ratatouille, na zakápnutí těstovin, spolu s citrónem na ryby anebo jakékoliv smažené pokrmy (kouřový bod je 210°C - Acaia je extra panenský olivový olej vysoké kvality s nízkým pH).
Dá se využít i při pečení slaných i sladkých pokrmů.
V letních zeleninových salátech doporučujeme kombinovat tento olej s mořskou solí Real Salt, kde je na výběr cibulová, česneková nebo bylinková příchuť. Kvalitní esenciální přísady jako je olivový olej a mořská sůl doslova vyzdvihnou chuť čerstvé zeleniny a zcela uspokojí i ty nejnáročnější chuťové buňky.
Přečtěte si více k tématu
Unikátní olivové oleje s polyfenoly
Dobrý olivový olej nekoupíte v supermarketu
Odrůda oliv Kolovi
Olivy Kolovi nabízí to nejlepší co milovník panenských olivových olejů žádá, obsah plný živin kde chuť a aroma nejsou kompromitovány. Souhlasí i porotci na mezinárodních soutěžích, kteří tento olej pravidelně oceňují.
Všeobecně jsou extra panenské olivové oleje oslavovány jako zdroj vitamínů a antioxidantů a v moderní společnosti jsou nedílnou součástí zdravé a správné výživy. Pravidlem ovšem je, že čím více antioxidantů olivové oleje obsahují, tím více je jeho chuť nahořklá, což je v kombinaci s pronikavým aroma pro mnoho uživatelů nepřijatelné.
Doplňkové parametry
Kategorie: | AEOLIAN OLIVE - Extra panenský olivový olej |
---|---|
Výrobce: | Hellenic Agricultural Enterprises, 45 Grigoriou Lambraki Street, Lykovrissi 141 23, Greece |
Země původu: | Řecko, Lesbos |
Vhodné pro : | Bez lepku-GMO Free-Vegan-Low Carb-Keto-Paleo |
Obal: | Tmavé sklo |
Sběr oliv KOLOVI na ostrově Lesbos
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Proč HAE?
Od svého založení v roce 2013 se společnosti Hellenic Agricultural Enterprises (HAE) podařilo stát se jedním z nejlepších výrobců olivového oleje na světě a zároveň nabízet stále širší sortiment chutných, výživných a udržitelně pěstovaných potravin pro náročné spotřebitele.
- Jejich olivová odrůda Kolovi byla v roce 2021 a 2022 rankovaná jako nejlepší na světě.
- V roce 2022 byla firma HAE rankovaná mezi top deseti nejlepšími výrobci čistého extra panenského olivového oleje na světě.
- V roce 2021 byla firma HAE rankovaná jako 5. nejlepší výrobce ochucených extra panenských olivovových olejů na světě.
- V roce 2022 byla firma HAE rankovaná jako 2. nejlepší výrobce v celém Řecku.
S tímto výrobcem spolupracujeme od roku 2018 a stále rozšiřujeme nabídku, protože kvalita a dobrá cena jsou zaručeny. Tato značka za své působení obdržela 130 mezinárodních cen. V nabídce má momentálně 40 různých výrobků.
Naše vize
Naší vizí je stát se předním výrobcem a vývozcem vysoce kvalitních řeckých potravinářských výrobků s využitím značně nevyužitého potenciálu Řecka v oblasti výroby a vývozu kvalitních potravin.
I když Lesbos zůstává naší pevnou základnou, uvažujeme o všech regionech Řecka, které mohou nabídnout svébytné výrobky náročným zákazníkům za hranicemi naší země.
Naše poslání
Naším posláním je nabízet všem spotřebitelům, kteří mají zájem zlepšit své stravování, nejrůznější chutné, inovativní a vysoce výživné potravinářské výrobky vyrobené na ostrově Lesbos a v dalších částech Řecka.
Zavazujeme se udržovat nejvyšší standardy kvality s využitím vybraných surovin a tradičních postupů a zároveň dodržovat naše základní hodnoty, kterými jsou kvalita, spravedlivé ceny a ekologická udržitelnost.
Naše logo
Naše logo představuje erb předků naší rodiny, na němž je zobrazena holubice sedící na zeměkouli a nesoucí v zobáku olivovou ratolest.
Kromě toho, že znázorňuje naše rodinné dědictví, jsme si ji vybrali jako naši reprezentaci, protože vyjadřuje ideál celosvětového míru a také symbolizuje duchovní a materiální význam oliv jako potravy pro mysl a tělo, která přesahuje kultury celého světa.
O ostrově Lesbos
Lesbos je třetí největší řecký ostrov v severní části Egejského moře. Kromě hojnosti olivovníků se na něm nachází také množství ovocných sadů, aromatických bylin a další flóry, což z něj činí botanický ráj. Ne nadarmo jej Osmané nazývali "zahradou Egejského moře".
Zde je domov naší rodiny a zde začíná historie naší společnosti s výrobou prvotřídního extra panenského olivového oleje, který využívá jedinečných organoleptických vlastností původní odrůdy oliv Kolovi.
Lesbos má dlouhou historii výroby olivového oleje. Při vykopávkách byl objeven lis na olivy z doby bronzové, datovaný do období 2800-2000 př. n. l. Rozsáhlé plochy olivových hájů na terasovitých kopcích pokrývají téměř 30 % ostrova ve východní a jižní části a téměř 80 % orné půdy ostrova.
S více než jedenácti miliony stromů a přibližně 90 000 obyvateli má Lesbos zdaleka největší počet olivovníků na obyvatele na světě. Mnohé z těchto stromů jsou staré stovky let, o čemž svědčí jejich silné a zkroucená kmeny. Pěstování olivovníků a výroba olivového oleje jsou proto jednou z nejdůležitějších hospodářských činností na Lesbu.
Lesbos je také známý svými přírodními krásami, hojností slunečního svitu, živými ekosystémy, které zahrnují nejen flóru, ale i faunu, a také velmi rozmanitou krajinou, od svěží zeleně na východě a jihu až po divoký sopečný západ se zkamenělým lesem, který patří k největším na světě.
Zdravotní tvrzení
Olivový olej obsahuje (antioxidační) polyfenoly, které přispívají k ochraně krevních lipidů před oxidačním stresem.
Vychutnejte si zdraví prospěšné účinky olivového oleje při denní konzumaci 1½ polévkové lžíce (20 g) v rámci pestré a vyvážené stravy a zdravého životního stylu.
V souladu s nařízením EU 432/2012. Extra panenský olivový olej ACAIA je certifikován katedrou chemie Národní a Kapodistrijské univerzity v Aténách pro vyšší obsah polyfenolů (>250 mg/Kg) než průměrné olivové oleje.