EP Olivový olej Holiston - Koroneiki obsahuje 853 mg polyfenolů na 1 kg - 500 ml
Nefiltrovaný extra panenský olivový olej z limitované produkce, který je bohatý na polyfenoly a nabízí vysokou výživovou hodnotu, která se v řecké půdě a podnebí vyskytuje v hojném množství. Tento olej obsahuje neuvěřitelných 853 mg polyfenolů na 1 kg.
Proč koupit olivový olej s vysokým obsahem fenolů Holiston?
Jako praví gurmáni pravděpodobně víte, že olivový olej není jen přísadou na vaření, ale i zvýrazňovačem chuti, který může vaše pokrmy povýšit na vyšší úroveň. A pokud jde o extra panenský olivový olej, postačí jen ten nejlepší.
Proto jsme rádi, že vám můžeme představit náš nejnovější objev: limitovanou edici ultraprémiového na polyfenoly bohatého extra panenského olivového oleje z malé vesnice na ostrově Rhodos.
Jednoho dne mne majitel značky oslovil na Instagramu s tím, že se mu velmi líbí náš eshop a rád by, abychom Holiston prodávali. Když jsem mu odpověděla, že v ČR středomořská dieta moc nefrčí, a tento olej je pro většinu místních obyvtel příliš drahá záležitost, odpověděl, že to nevadí, že si je jistý, že si olej své fanoušky najde, jako se tomu stalo ve zbytku světa.
Takovéto nabídce se těžko odolává, obzvlášť když vidíte tu překrásnou láhev a nutriční hodnoty, ale pro jistotu jsme vzali jen velmi malé množství lahví, protože cena je opravdu vysoká.
Ale pozor! Neberme tento olivový olej pouze jako olej do kuchyně a že je nám líto utratit takovou částku za potravinu. Zde je řeč o výživovém doplňku stravy, kdy pravidelná konzumace dvou polévkových lžic denně může velmi pozitivně ovlivnit stav vašeho cholesterolu, cukru v krvi a srdce.
- Pro více informací si nezapomeňte pročíst celý popis produktu až do konce (jinak se připravíte o spoustu detailů) a kliknout na záložky Značka a Videa.
- Holiston si dal záležet na externí analýze svého ultra prémiového olivového oleje a my přikládáme tyto materiály k nahlédnutí v naší záložce Soubory.
- Pokud je pro vás cena stále vysoká, ale chcete si koupit i jiný kvalitní extra panenský olej z naší nabídky, kde jsou také polyfenoly silně zastoupeny, mrkněte se sem.
- Na našem blogu najdete také několik článků, které se podrobně věnují tématice olivových olejů: Unikátní olivové oleje s polyfenoly anebo Dobrý olivový olej nekoupíte v supermarketu.
Koroneiki olivy - nejlepší na světě
Řekové považují olivovou odrůdu Koroneiki za královnu oliv a celosvětově je uznávána jako jedna z preferovaných odrůd pro výrobu oleje.
Tato ocenění jsou především důsledkem toho, že odrůda Koroneiki obsahuje větší množství cenných antioxidantů než jiné odrůdy.
V knize amerického autora Dr. Williama Li - Eat To Beat Disease – The New Science Of How Your Body Can Heal Itself se tato odrůda dokonce zmiňuje jako potravina, která má léčivé účinky.
Podle zdravotního tvrzení EU se pro příznivé účinky na zdraví srdce doporučuje konzumovat 20 g (4 čajové lžičky) olivového oleje s vysokým obsahem polyfenolů denně.
Dr. Li ve své knize uvádí seznam všech různých potravin, které podporují těchto pět základních obranných systémů. Doporučuje jíst pětkrát denně pět různých potravin, které podporují našich pět různých systémů nezbytných pro optimalizaci našeho zdraví. Nazývá se to program 5x5x5.
Čím je Holiston olivový olej tak výjimečný?
Druh oliv
Možná vás zajímá, čím se tento olivový olej liší od ostatních. Především je vyroben z oliv Koroneiki, které jsou proslulé vysokým obsahem fenolických sloučenin, viz pdf analýza v záložce Soubory.
Tyto sloučeniny byly podrobně zkoumány na mnoha univerzitách a bylo zjištěno, že mají řadu zdraví prospěšných účinků, včetně protizánětlivých a antioxidačních vlastností.
Výroba
Nejsou to však jen olivy, co činí tento olej tak jedinečným. Stejně důležitý je i proces výroby. Olivy jsou ručně sbírány a lisovány za studena ještě týž den, aby byla zajištěna jejich maximální čerstvost a chuť.
Výsledkem je olej s bohatou ovocnou chutí a lehce nahořklým závěrem, po kterém budou vaše chuťové pohárky toužit po dalším doušku.
'Ta' láhev
Je to umělecké dílo, u jehož vývoje vycházeli z myšlenky holistického přístupu a vytvořili název Holiston, který odráží koncept holistických výrobků značky, tedy potraviny chránící zdraví a zároveň vynikající chuť.
Pro logo navrhli ženskou postavu držící nádobu, která vyjadřuje archetypální proces sběru plodů ze země a ukazuje vynikající kvalitu a bio původ výrobků značky.
Při navrhování etikety se rozhodli vyprávět starý příběh moderním způsobem s odkazy na řemeslné a ruční postupy. Láhev se svou charakteristickou strukturou odkazuje na organickou povahu výrobku.
Etiketa zavádí nový jazyk komunikace, přičemž zásadní roli hraje upřednostnění informací, neboť dominantním prvkem designu jsou námi vytvořená tvrzení.
Výsledek odráží blahodárnou povahu produktu tím, že kombinuje jeho prémiový charakter s vysokou výživovou hodnotou, a vytváří tak nový ikonický způsob přístupu k olivovému oleji.
Co s olivovým olejem Holiston můžete dělat?
Pokrm
Možnosti jsou neomezené! Tento olivový olej se skvěle hodí k pokapání salátů nebo pečené zeleniny, k namáčení chleba nebo jako olej na dochucení grilovaného masa či ryb. Jeho výrazná chuť se hodí i do vydatnějších pokrmů, jako jsou dušená jídla nebo omáčky k těstovinám.
Výživový doplněk
Ale počkejte, je toho víc! Tento olivový olej není jen lahodný, ale také vám prospívá. Jak jsme již zmínili, vysoký obsah fenolových sloučenin má řadu zdraví prospěšných účinků, včetně snížení rizika srdečních onemocnění a některých typů rakoviny. Více informací najdete níže.
Dávkování
Dle aristoleo zdroje (expertů na olivové oleje s vysokým obsahem polyfenolů) se olivový olej, který má mezi 800 mg a 1200 mg polyfenolů na kilogram, nejčastěji používá na klinické studie a má se každé ráno užívat jedna až tři lžičky na lačno. Odpovídá to 5 až 15 ml.
Podtrženo a sečteno - proč zvolit Holiston olej
Pokud patříte mezi milovníky jídla, kteří vždy hledají ty nejlepší suroviny, tato limitovaná edice Ultra Premium fenolického extra panenského olivového oleje 500 ml od společnosti Holiston rozhodně stojí za vyzkoušení.
Díky své bohaté chuti a četným zdravotním benefitům je ideálním doplňkem každé kuchyně. Proč si tedy nedopřát láhev ještě dnes a nepoznat jeho kouzlo na vlastní kůži?
Holiston je však mnohem víc než typický řecký olivový olej; je to funkční potravina, která podle nařízení EU nabízí ne jedno, ale hned 5 ověřených zdravotních tvrzení:
- polyfenoly
- vitamín E
- Omega-3
- Omega-6
- Omega-9
Kromě toho má protizánětlivé, antioxidační a antimikrobiální vlastnosti a obsahuje skvalen, organickou sloučeninu, kterou naše tělo produkuje, ale v průběhu let jí ubývá, takže naše pokožka je hrubší a zranitelnější.
Můžete si dát lžíci Holistonu každé ráno nebo ho můžete použít čerstvý na potraviny jako tradiční EVOO pro zvýraznění chuti vašich receptů a výsledek bude stejný: ochráníte se před moderními chorobami, které sužují společnost ve 21. století.
Vítejte v holistickém přístupu k vašemu stravování - a životu! Vítejte v době, jak to dělali naši předci předtím než vznikla Big Pharma na všechno.
Co je olivový olej s vysokým obsahem polyfenolů?
Olivový olej obsahuje nejméně 30 různých fenolických sloučenin, včetně oleaceinu, tyrosolu a hydroxytyrosolu. Podle definice obsahuje olivový olej s vysokým obsahem fenolů nejméně 250 mg polyfenolů na kilogram oleje. Ne všechny olivové oleje tedy mají vysoký obsah polyfenolů - záleží na způsobu zpracování a skladování olejů.
V Evropské unii (EU) mohou lahve olivového oleje s vysokým obsahem polyfenolů nést zdravotní tvrzení "polyfenoly olivového oleje přispívají k ochraně krevních lipidů před oxidačním stresem", pokud obsahují alespoň 5 mg hydroxytyrosolu a jeho derivátů na 20 g olivového oleje.
Benefity olivového oleje s vysokým obsahem polyfenolů
Jednou z dobře známých výhod olivového oleje je vysoký podíl mononenasycených tuků, které jsou spojovány se sníženým rizikem srdečních onemocnění a mrtvice. Olivový olej obsahuje přibližně 98 % tuku, ale zbývající dvě procenta tvoří polyfenoly a další méně významné složky, které přispívají k jeho zdravotním účinkům.
Mnoho studií se zabývalo zdravotními účinky kvalitního olivového oleje s vysokým obsahem polyfenolů ve spojení se středomořskou stravou. Jedná se o stravovací plán, který zahrnuje velké množství zeleniny a ovoce, omezuje maso a sladkosti a jako hlavní zdroj tuků ve stravě používá olivový olej.
Studie ukazují, že pravidelné používání extra panenského olivového oleje jako součásti středomořské stravy je spojeno se snížením rizika vzniku několika onemocnění - včetně srdečních chorob, cukrovky 2. typu a některých typů rakoviny.
Srdeční zdraví
- Klinické studie spojují středomořskou dietu a olivový olej s vysokým obsahem polyfenolů s ochranou zdraví srdce, částečně díky snížení krevního tlaku, hladiny cukru v krvi a vysoké hladiny cholesterolu.
- Studie ukazují, že většina těchto účinků je způsobena jak polyfenoly, tak mononenasycenými tuky ve stravě.
- Podle zdravotního tvrzení EU se pro příznivé účinky na zdraví srdce doporučuje konzumovat 20 g (4 čajové lžičky) olivového oleje s vysokým obsahem polyfenolů denně.
Párování s pokrmy
Hodí se ideálně k telecímu carpacciu, grilovaným rybám jako je tuňák, losos, kapr - prostě ryby s výraznou chutí, ale i bruschettě s mozzarelou. Fantazii se meze nekladou.
K jakémkoliv pokrmu doporučujeme kombinovat tento olej s mořskou solí z Utahu, Real Salt, kde je na výběr cibulová, česneková nebo bylinková příchuť. Nově také nabízíme stolní mlýnky, kde najdete směs soli, bylinek a pepře, vše v bio kvalitě. Kvalitní základní přísady jako je olivový olej a mořská sůl doslova vyzdvihnou chuť čerstvé zeleniny a zcela uspokojí i ty nejnáročnější chuťové buňky.
Olivové háje Holiston, Rhodos
Extra informace o olivových olejích s vysokým obsahem fenolických látek
Olivové oleje s vysokým obsahem fenolických látek jsou ty extra panenské olivové oleje (EVOO), které obsahují vysoké procento fenolických látek, tzv. polyfenolů, které přímo souvisejí se zdravotními účinky olivového oleje.
Podle nařízení EU o označování zdravotních tvrzení (432/2012) lze toto tvrzení použít pouze u olivového oleje, který obsahuje nejméně 5 mg hydroxytyrosolu a jeho derivátů (např. oleuropeinový komplex a tyrosol) na 20 g olivového oleje.
Příznivého účinku pro spotřebitele se dosáhne při denním příjmu 20 g olivového oleje (2 lžíce). Tento denní příjem olivového oleje s vysokým obsahem fenolických látek přispívá k ochraně krevních lipidů před oxidačním stresem.
Kalifornská univerzita v Davisu, Harvardova univerzita a mnoho dalších výzkumných pracovišť ve světě tuto myšlenku přijímají a v posledních deseti letech ji podpořily mnoha výzkumy.
Bylo zjištěno, že olivové oleje bohaté na polyfenoly pomáhají:
- snižovat krevní tlak
- chránit tepny před poškozením
- snižovat hladinu špatného cholesterolu
- snižovat riziko vzniku cukrovky II. typu
- předcházet mnoha typům rakoviny
- předcházet mrtvici
- bojují proti předčasnému stárnutí
- snižují riziko deprese a demence.
- zpomalit postup Alzheimerovy choroby až o 40 %.
- snižují záněty v těle
Co jsou fenolické sloučeniny?
Jedná se o organické sloučeniny, které jsou vedlejšími produkty syntézy rostlin a jsou známé jako fytochemikálie. Polyfenoly jsou považovány za látky podporující zdraví a nacházejí se v ovoci, zelenině, celozrnných obilovinách, ořeších, semenech a luštěninách, nápojích (káva, čaj a víno), tucích (olivový olej) a také v koření.
Existují však fenolové sloučeniny, které jsou jedinečné pouze pro olivový olej a které se vyskytují pouze během procesu malakizace. V olivovém oleji je známo 36 fenolových sloučenin. Dvě z nich, které jsou nejvíce zkoumány pro své zdraví prospěšné účinky, jsou oleokanthal a oleacein, které jsou známé svými protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi.
Přítomnost oleokanthalu se projevuje peprným účinkem na zadní straně krku, který někdy vyvolává kašlací reflex. Oleacein je známý svou hořkostí na jazyku. U lidí, kteří jsou zvyklí kupovat olivové oleje ze supermarketů, jsou tyto vlastnosti peprnosti a hořkosti často mylně považovány za vadu olivového oleje.
Obsah fenolických látek se liší v závislosti na odrůdě oliv, době sklizně, způsobu mletí, stavu půdy a povětrnostních podmínkách. Například biologická rozmanitost v háji přispívá k bohatosti půdy a k výživě olivových plodů. Deště, sucho nebo vítr mají větší či menší vliv na obsah fenolických látek a množství vyrobeného olivového oleje v závislosti na tom, kdy k nim během zrání olivových plodů dojde.
Pro vás, kupující, je důležité vědět
Pokud kupujete olivový olej s vysokým obsahem fenolů kvůli jeho zdravotním účinkům, měli byste s ním zacházet jako s doplňkem stravy, musíte ho konzumovat denně a nejlépe syrový na jídlo a do salátů.
Pokud chcete na olivovém oleji vařit nebo smažit, můžete použít cenově dostupnější extra panenský olivový olej a ponechat si EVOO s vysokým obsahem fenolů pro svůj každodenní rituál péče o sebe.
Skladování
Doporučujeme jej spotřebovat rychle, nešetřit si ho, jak se říká. Po otevření je velmi důležité o něj pečovat, aby se minimalizovala ztráta obsahu fenolů a zachovala se neporušenost jeho zdraví prospěšných látek.
Světlo, teplo, vzduch a čas jsou nepřáteli každého olivového oleje. Skladování olivového oleje na chladném a tmavém místě prodlouží jeho vlastnosti extra panenského oleje a vysoký obsah fenolických látek.
To znamená skladovat ho v malých tmavých lahvích o objemu 250-1000 ml mimo dosah světla na chladném/chladném místě a nenechávat ho při vaření u sporáku.
Po každém použití láhev dobře uzavřete. Fenolické sloučeniny se z otevřené láhve během krátké doby jednoduše odpaří. Pokud zakoupíte větší množství, doporučujeme uchovávat nádobu v chladničce a dávkovat k servírování nebo přelévat z velké nádoby do menších lahví a uchovávat v chladničce.
Proč je tento druh olivového oleje tak drahý?
Mějte na paměti, že EVOO s vysokým obsahem fenolických látek stojí více než většina olivových olejů dostupných na trhu, a to kvůli speciálním procesům pěstování, sklizně a mletí, které zvyšují náklady na práci.
Pojďme si to vyjasnit: "Olivový olej s vysokým obsahem fenolů" není oficiální kategorií olivového oleje EU, protože je zahrnut do kategorie "extra panenský olivový olej".
Termín "olivový olej s vysokým obsahem fenolických látek" se používá pouze k označení toho, že tyto extra panenské olivové oleje obsahují více než 250 mg/l fenolických látek.
Olivové oleje s vysokým obsahem fenolických látek jsme začali objevovat a studovat v posledním desetiletí díky některým vizionářským výrobcům olivového oleje (a univerzitním profesorům), kteří se odhodlali dělat věci jinak, jít proti staletým tradicím a vytvořit olivový olej vynikající kvality; olivový olej měřitelně jiný a pro lidstvo prospěšnější. Všichni mají svůj příběh a hrdě se o něj dělí.
Zdroj: Aristoleo, Olive Wellness Institute
Doplňkové parametry
Kategorie: | Olivový olej |
---|---|
Vhodné pro: | Bez lepku-GMO Free-Vegan-Low Carb-Keto-Paleo |
Výrobce: | Keramidenias, Ialisos Rhodes 85101 Greece |
Země původu: | Řecko, Rhodos |
Položka byla vyprodána… |
How extra virgin olive oil is made in Greece, Koroneiki
Jak vybrat kvalitní extra panenský olivový olej
MUDr. David Frej hovoří o důležitosti extra panenského olivového oleje
What Happens When You Eat 2 TBSP of Olive Oil Daily
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
HOLISTON je nefiltrovaný extra panenský olivový olej z omezené produkce, který je bohatý na polyfenoly a nabízí vysokou výživovou hodnotu, která se v řecké půdě a podnebí hojně vyskytuje.