Pomozte nám vyprázdnit sklad a zachránit produkty s blížícím se nebo již prošlým datem min. trvanlivosti. Ikdyž u produktu uvidíte toto datum, vězte, že produkt je stále vhodný ke konzumaci či k použití. Každý týden produkty otevíráme a testujeme, abychom si byli jisti, že jsou v pořádku. Proč to děláme? Protože nesnášíme zbytečné plýtvání a konzum. Klikněte SLEVY a VÝPRODEJ.

Kousky zeleného jackfruit v nálevu prastará odrůda přímo od pěstitele na Srí Lance - 400 g

Bio jackfruit (česky chlebovník) ve slaném nálevu je na kostky nakrájená syrová dužina ještě nedozrálého (baby jackfruit) zeleného chlebovníku konzervovaná v osolené vodě. Má vysoký obsah vlákniny a fytonutrientů. Skvěle nahrazuje vepřové maso v pokrmech.

Dostupnost Skladem (>3 ks)
Můžeme doručit do:
30.12.2024
Možnosti doručení
105 Kč / ks 263 Kč / 1 kg
Kousky zeleného jackfruit v nálevu prastará odrůda přímo od pěstitele na Srí Lance - 400 g
Ceylon Kokonati | Kousky zeleného jackfruit v slaném nálevu - 400 g
Organic

Proč vyzkoušet jackfruit (chlebovník)?

Když uvažujete o produktech, které by mohly být vhodnou náhradou masa, ovoce vás asi nenapadne jako první, ale přesto se jednomu ovoci dostává velké pozornosti, protože dokáže napodobit některé druhy masa: Jackfruit, česky Chlebovník.

Kousky zeleného chlebovníku od Ceylon Kokonati, který pochází z USDA certifikovaného bio pěstitelského zdroje, je raw a navíc původní odrůda (více informací o tom, co to je heirloom neboli původní odrůda najdete níže v popisu), jsou vaší jistou volbou, že nekupujete pseduopotravinu nízké kvality, která se vydává za bio (privátní značky velkých řetězců apod., kterých je trh plný).

Víte, že ovoce pochází z jednoho zdroje na Srí Lance a jeho koupí napřímo podpoříte farmáře, kteří ho pro vás pěstují, namísto korporátů a prostředníků. Kupujete opravdovou kvalitu přímo od zdroje.

Co je to chlebovník?

Jackfruit je velké ovoce pocházející ze stromu jack, který je příbuzný fíkovníku a moruše. Jsou to největší plody ze všech stromů - běžně dosahují hmotnosti až 45 kg.

 

Mladé chlebovníky mají zelenou slupku, která se dozráváním ovoce mění na hnědou. Semena jsou jedlá a lze je vařit nebo rozemlít na mouku, kterou máme v nabídce od stejného výrobce.

 

Když je plod plně zralý, jeho dužina je uvnitř oranžová, šťavnatá a voňavá a chutná jako kombinace banánu a manga. V mládí má však bledá, nezralá dužina škrobovitou, vláknitou strukturu, kterou lze snadno rozdrtit a ochutit tak, aby připomínala vepřové maso.

 

jackfruit in food (2)

Odkud jackfruit pochází?

Jackfruit pochází z jižní Indie a pěstuje se v celé jihovýchodní Asii a v tropech. V místech, kde roste, se plody používají v tradičních pokrmech jak zelené, tak zralé.

 

Podle Emily Stephensonové z Eater magazínu vznikla současná západní móda přípravy sendvičů s trhaným vepřovým masem někdy kolem roku 2010 nebo 2011.

 

Ačkoli to tedy může vypadat jako nová móda, ve skutečnosti má jackfruit v jihovýchodní Asii dlouhou a bohatou kulinářskou historii.

Jaký je rozdíl mezi jackfruitem a jinými alternativami masa?

Jackfruit jako nezralé ovoce obsahuje velmi málo bílkovin, asi 2 g na půl šálku. Zatímco většina ostatních náhražek masa se konzumuje kvůli bílkovinám, které poskytuje, jackfruit se stal populárním jednoduše proto, že toto vláknité ovoce po uvaření připomíná vepřové maso.

 

jackfruit in food

 

Ačkoli je chutný a plný vlákniny, je méně výživný než jiné náhražky masa. To platí zejména při konzumaci nezralých plodů, které ještě nestihly vyvinout stejný obsah vitaminu C a dalších živin jako zralé plody.

Co potřebuji vědět, abych mohl začít vařit z chlebovníku?

Pokud používáte chlebovníky v konzervě, dbejte na to, abyste co nejvíce slaného nálevu opláchli. Já ho nejraději namáčím na několik hodin do studené vody, abych z něj vytáhla co nejvíce soli.

 

Pravděpodobně také nebudete muset přidávat sůl, takže před přidáním sójové omáčky nebo slaného koření jackfruit ochutnejte.

  • Ovoce nakrájejte na trojúhelníčky a pokud chcete, můžete z něj vyjmout malá semínka.
  • Poté ovoce jednoduše podusíte v nějaké omáčce, kterou si připravíte a rozmačkáte idličkou.

Pokud jackfruit zkoušíte poprvé, zkuste ho připravit jako "trhané vepřové", jak je uvedeno v receptu níže. Je také dobrý v tacos, hamburgerech a sekané, kde dodá masitou strukturu.

 

V zemích svého původu se chlebovník používá jako zelenina a může se přidávat do tzv. stir-fries (česky: pokrmů smažených na wok pánvi), do kari či smažené rýže takže neváhejte experimentovat i tam.

 

Pokud máte rádi kari a chcete mít přípravu co nejjednoduší, zakupte zároveň také předpřipravené omáčky od stejného výrobce. Máme je ve třech verzích, zelené, žluté a červené kari. Koupíte zde.

Recept na nejlepší jackfruit trhané vepřové v omáčce z kokosového sirupu a pálivé sriracha omáčky

V tomto mňamózním receptu se jackfruit dusí v jablečné šťávě, kokosovém sirupu a asijské chilli-česnekové omáčce sriracha. Po dlouhém dušení se rozmačká na jemné, šťavnaté kousky připomínající vepřové maso.

 

jackfruit in food (1)

 

Tento recept je na 6 porcí, příprava zabere cca 15 minut a samotné vaření cca 30 min.

Přeměna plechovky neznámého ovoce v alternativu masa může znít skličujícím způsobem, ale konzervované chlebovníky ve slaném nálevu jsou již nakrájené a uvařené, takže máte napůl vyhráno.

Jedna zásadní rada: musíte se zbavit co nejvíce chuti nálevu. Většina konzervované zeleniny s nízkým obsahem kyselin, například artyčoková srdíčka, je balena ve stejném druhu nálevu.

  • Abychom odstranili slanou a kyselou chuť tekutiny, vždycky namočíme okapaný chlebovník do studené vody nejlépe přes noc.
  • Sůl do pokrmu přidávejte až úplně nakonec, po ochutnání. Jackfruit je obvykle osolený dostatečně.

Ingredience

  • 2 plechovky chlebovníku ve slaném nálevu
  • 1 velká cibule
  • 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje - nejlepší koupíte u nás zde.
  • 1/2 šálku kokosového sirupu nebo nektaru - nabízíme oba produkty od výrobce Ceylon Kokonati.
  • 1/4 šálku asijské chilli-česnekové omáčky Sriracha - vyzkoušejte vynikající Hunter a Gather srirachu bez aditiv a cukru.
  • 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
  • 1 polévková lžíce rýžového octa
  • 2 šálky jablečné šťávy
  • 6 celozrnných hamburgerových housek

Podávejte s krouhaným zelím a plátky avokáda, čerstvého ananasu nebo manga. Nebo si připravte zdravý coleslaw salátek s nejlepší majonézou od Hunter a Gather. V avokádové verzi nebo olivové verzi.

Obrovský nutriční potencionál chlebovníku - studie

V odkazu níže najdete odkazy na studie týkající se tohoto málo známého ovoce.

Jackfruit and Its Many Functional Components as Related to Human Health: A Review

Přečtěte si více k tématu

Co je to tzv. původní (ang. heirloom) odrůda?

Tzv. heirloom odrůda (ať už rostlin, semen, ovoce nebo zeleniny) je otevřeně opylovaná odrůda, která se běžně pěstovala v dřívějších dobách lidské historie, ale v moderním velkoplošném zemědělství se nepoužívá z důvodu kartelového jednání velké korporace jako je Monsanto, která stojí za ničením starých semen a potravinového řetězce vůbec na celé planetě.

 

Podívejte se na dokument níže. A zde je linka na webovou stránku kanadské univerzity, The University of British Columbia, kde je ve zkratce vysvětleno, o co se jedná. Pokud neumíte anglicky, použijte online překladač: deepl.com

 

Z anglické Wikipedie jsme přeložili tento paragraf:

Před industrializací zemědělství se pro lidskou spotřebu pěstovala mnohem větší škála rostlinných potravin, a to především díky tomu, že zemědělci a zahradníci uchovávali semena a řízky pro budoucí výsadbu. Od 16. století do počátku 20. století byla rozmanitost obrovská.

 

Staré školkařské katalogy byly plné švestek, broskví, hrušek a jablek mnoha odrůd a semenářské katalogy nabízely legie zeleninových odrůd. Pomocí těchto katalogů se prodávala a obchodovala cenná a pečlivě vybraná semena spolu s užitečnými radami o pěstování.

 

Od druhé světové války se zemědělství v průmyslově vyspělém světě skládá převážně z potravinářských plodin, které se pěstují na velkých monokulturních pozemcích. Aby se dosáhlo co největší konzistence, pěstuje se jen několik odrůd každého druhu plodiny.

 

Tyto odrůdy jsou často vybírány podle své produktivity a schopnosti dozrát ve stejnou dobu a zároveň odolat mechanickému sběru a přepravě přes hranice, stejně jako podle odolnosti vůči suchu, mrazu nebo pesticidům. Tato forma zemědělství vedla k 75% poklesu genetické rozmanitosti plodin.

 

Ačkoli si dědičné nebo-li heirloom pěstování zachovalo své místo v lokálních komunitách, v posledních letech zaznamenalo oživení v reakci na trend průmyslového zemědělství. Na jižní polokouli se heirloom rostliny stále hojně pěstují, například v domácích zahradách jižní a jihovýchodní Asie.

 

Před druhou světovou válkou se ve Spojených státech pěstovala většina produktů právě z heirloom odrůd, čemuž ale odzvonilo s příchodem Monsanta.

Další zdroje článků:

V 21. století se četné komunity po celém světě snaží zachovat historické odrůdy, aby byla pěstitelům opět k dispozici široká škála ovoce, zeleniny, bylinek a květin, a to obnovou starých sadů, sháněním historických odrůd ovoce, zapojováním do výměnných obchodů se semeny a podporou účasti komunit.


Coconut-Miller-1913-logo-black_713X406

Ceylon Kokonati pro své výrobky používají zásadně single origin, eticky sklízené non GMO suroviny. Jejich produkty jsou veganské, bez lepku, vhodné pro keto, paleo i raw dietu. Neobsahují žádný rafinovaný bílý cukr.

Jejich koupí podpoříte tradiční způsoby obživy i snížení uhlíkové stopy - výrobky jsou totiž vyráběny i baleny přímo v místě sklizně surovin. Ceylon Kokonati se snaží o 100% zero waste produkci.

Tento produkt je mezinárodně akreditován organizací Control Union, certifikován jako organický (EU a USDA NOP), certifikován ISO a/nebo HACCP.

Ceylon Kokonati své produkty vyrábí v rodinné manufaktuře, svým dodavatelům i výrobcům platí férové ceny a do výrobních procesů promítá mnohogenerační znalosti. Používá pouze suroviny té nejvyšší kvality.

 

Můžete si být tak jistí, že za prémiovou cenu dostáváte taktéž vysoce prémiovou kvalitu. Koupí produktů tak podpoříte tradiční živobytí vesničanů v suchých oblastech Srí Lanky. Díky tomu je umožněno obyvatelům vesnice využít jejich letité znalosti a odborné zkušenosti.

 

Prodej těchto produktů hraje zásadní roli v zaměstnanosti a ekonomické podpoře vesnické komunity. Dětem svých zaměstnanců poskytuje Ceylon Kokonati školní učebnice a psací potřeby na celý školní rok.

Co je to single origin nebo-li "jediný původ"?

Toto tvrzení znamená, že surovina pochází z jedné zeměpisné oblasti (na rozdíl surovin odebraných z více zemí světa a následně smíchané dohromady = běžná praxe levných produktů od tzv. privátních značek).

Žádný z produktů Ceylon Kokonati není tzv. směsí několika různých surovin z různých částí světa, zakoupených za nejlevnější ceny. Anglicky se to nazývá 'not blended'.

Skutečnost, že suroviny/ výrobky Ceylon Kokonati jsou "single origin" pouze ze Srí Lanky, znamená, že chuťové pohárky spotřebitele mají konzistentnější a kvalitnější zážitek, a to od šarže k šarži.

 

Je téměř nemožné dosáhnout absolutně konzistentní chuti, aniž by se ztratila přirozená chuť suroviny. A to zejména v případě, kdy se surovina pro výrobu jednoho výrobku odebírá z různých míst a v různé kvalitě.

 

Navíc nemáte garanci, že se jedná opravdu o čistý a čerstvě vyrobený výrobek v bio kvalitě.

Doplňkové parametry

Kategorie: Ceylon Kokonati
Certifikace: USDA Organic
Proč koupit: Jediná ingredience, balena u zdroje, nikdy žádné příměsy, single-origin, GMO-free a vegan.
Vhodné pro: GMO Free-Low Carb-Sugar Free-Vegan-Bezlepková dieta
Výrobce: Ceylon Kokonati
Země původu: Srí Lanka

Green Jackfruit - A Superfood For Diabetes

Jackfruit PULLED "PORK" TACOS + Sugar-free BBQ Sauce Recipe |

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Značka Ceilon Kokonati vznikla v roce 2013. V jejím sortimentu můžete najít řadu vysoce kvalitních a cenově dostupných produktů z kokosových ořechů, koření a tropického ovoce, vyráběných udržitelným způsobem.

Název značky odkazuje na zemi, kterou její zakladatelé považují za svůj domov Cejlon na Srí Lance, kde se také kokosy pro výrobu této kokosové řady produktů pěstují i zpracovávají. Cejlon, britská korunní kolonie v letech 1815-1948, je nyní známý jako Srí Lanka, ale zakladatelé značky mu raději říkají Cejlon, protože to rozhodně zní exotičtěji a "čistý Cejlon" je značka sama o sobě, připomínající svěží jedinečnou esenci čistého cejlonského čaje. “Kokonati” je zase maorský výraz pro kokos, takže naprosto nejvhodnější název značky těch nejkokosovatějších dobrot vůbec.

Značku Ceilon Kokonati vede manželský pár. Ženskou zakladatelskou polovičkou je paní Bûmika, což v sanskrtu znamená Paní Země. Její pradědeček byl jedním z průkopníků lisování kokosového oleje na Cejlonu, takže je již čtvrtou generací lisovače kokosového oleje. Mužská zakladatelská polovička, pan Mosqi, je zase původně pěstitelem čistého cejlonského čaje.

Ceilon Kokonati je stoprocentně vlastněna a provozována na Novém Zélandu. Sypké produkty od Kokonati používá několik etických značek, které vyrábějí čisté, ekologické potraviny a kosmetické výrobky. Prodejem výrobků Kokonati jsou podporovány venkovské komunity a tradiční způsoby obživy. Všechny jejich výrobky jsou eticky sklízeny a při jejich výrobě nevzniká téměř žádný odpad. Každá část kokosového ořechu je využita při výrobě jiného produktu. Výrobky Kokonati jsou jednosložkové, balené přímo u zdroje, nikdy nemíchané, jednodruhové, bez GMO a veganské.

Díky nadšení pro ekologické, regenerativní zemědělství, udržitelnost a kolektivní partnerství pocházejí výrobky Kokonati pouze z drobných farem a mlýnů ve venkovských vesnicích na Srí Lance. Každý výrobek Kokonati se vyrábí ve specializovaném mlýně, který produkuje pouze daný typ výrobku. Kvalita je tedy nejlepší, jaká může být, a každý krok výroby je podpořen zkušenostmi a znalostmi mnoha generací. Cejlon je požehnán množstvím zdravého, exotického ovoce, ořechů, bylin a koření.

Ceilon Kokonati se řídí zásadami vyváženého života - žij a nech žít.

Snaží se o to, aby vše zůstalo v ještě lepším stavu, než když to našli…

 

Podobné produkty

Bio kokosová omáčka - červené kari - 400 ml
Organic
88 Kč bez DPH
99 Kč

Ochutnejte tuto pravou kokosovou červenou kari omáčku přímo od cejlonského výrobce,...

CK-RDS400
Ceylon Kokonati | Bio kokosová omáčka - kurkuma kari - 400 ml
Organic
88 Kč bez DPH
99 Kč

Ochutnejte tuto pravou kokosovou žlutou kari omáčku přímo od cejlonského výrobce, která...

CK-YCS400
Bezlepkové zahušťovadlo z ovoce jackfruit - vhodné i pro diabetiky
Akce
71 Kč bez DPH
79 Kč
119 Kč (–33 %)

Přirozeně bezlepkové zahušťovadlo ze semínek jackfruitu můžete přidat do slaných i...

CK-JFT100
Chlebovníková (jackfruit) mouka z heirloom odrůdy - vhodná (nejen) pro celiaky
Akce
142 Kč bez DPH
159 Kč
229 Kč (–30 %)

Mouka ze semen chlebovníku funguje jako multifunkční pomocník v kuchyni, využijete ji...

CK-JFF500