Zahušťovadlo z chlebovníku - Jackfruit zdravější alternativa škrobových zahušťovadel - 100 g
Přirozeně bezlepkové zahušťovadlo ze semínek jackfruitu můžete přidat do slaných i sladkých pokrmů. Hodí se na vaření, pečení i pro přípravu raw receptů.
Proč koupit místo škrobu?
Zdravé zahušťovadlo z heirloom odrůdy ovoce jackfruit od Ceylon Kokonati je vyrobeno ze semínek speciální odrůdy jackfruitu, které jsou charakteristické tím, že prášek z nich lze rozmíchat prakticky v jakékoliv tekutině, kde se z velké části rozpustí a zahustí ji. NETVOŘÍ HRUDKY.
- Zahušťovadlo z chlebovníku je bez lepku, kaseinu, nepůsobí zánětlivě. Můžete ho tak použít jako alternativu klasických škrobových zahušťovadel.
- Má neutrální, jemně kakaovou chuť, a hodí se proto do slaných i sladkých pokrmů. Můžete ho použít k zahuštění kari, salátových dresinků, dipů, polévek i omáček.
- Hodí se i na pečení, můžete s ním nahradit část mouky (1 šálek mouky 1/3 šálku prášku) při pečení dortů, muffinů, chleba, palačinek, apod.
- Najde využití i v raw kuchyni při tvorbě energetických kuliček, tyčinek nebo můžete přidat lžíci do smoothie.
- Neobsahuje žádná sladidla, konzervanty, přidaný cukr ani jiné zbytečné vycpávky.
Obrovský nutriční potencionál semen chlebovníku - studie
Přestože bylo prokázáno, že semena chlebovníku obsahují řadu prospěšných živin nebo bioaktivních složek, které jídlu dodávají skutečnou hodnotu, zůstávají kvůli omezené komerční produkci chlebovníku nedostatečně využívána.
Obsahují širokou škálu složek s vysokým obsahem živin, jako jsou škrob, vláknina, fytonutrienty, bílkoviny, minerální látky, lektiny a také prospěšné složky, jako jsou fenoly a flavonoidy.
Tento přehled se zaměřuje na významné poznatky týkající se technik extrakce škrobu a různých konvenčních a nových modifikačních technik a jejich vlivu na funkční vlastnosti semen chlebovníku.
Semena chlebovníku jsou bohatá především na škrob (70-85 %), který se používá v potravinářství a dalších oblastech jako zahušťovadlo, stabilizátor, mikroenkapsulační činidlo, koagulant, bioplast atd. a poskytuje významné zdravotní výhody.
Použitelnost škrobu ze semen chlebovníku je rovněž dobře známá. Významný vliv má zpracování semen chlebovníku různými technikami za účelem dosažení všestranných nutričních a funkčních složek.
Vytváření kompozitních filmů, škrobu, potravinářských výrobků, bioethanolu, pigmentů a lékařských aplikací jsou klíčovými oblastmi probíhajícího studia.
Tento článek vznikl na základě analýzy více než 150 vědeckých publikací včetně nedávných studií různých výzkumníků, přičemž hlavní pozornost byla věnována vlastnostem semen chlebovníku.
Výhody ovoce jackfruit jako zahušťovadla
- Bohaté na fytonutrienty, jako jsou lignany a saponiny.
- Bohaté na antioxidanty a minerály, jako jsou vápník, hořčík, železo a měď.
- Bohaté na vlákninu, podporuje normální funkci zažívání.
- Podporuje normální citlivost na inzulín
- Pomáhá udržovat udržuje zdravou rovnováhu elektrolytů.
- Podporuje normální funkci štítné žlázy a tím i metabolismus.
Přečtěte si více k tématu
- Mouky z ovoce I. – Chlebovníková mouka
- 9 Wonderful Benefits Of Jackfruit Seeds You Probably Didn’t Know + A Killer Recipe
- Mouky z ovoce II. – Mouka ze zelených banánů
- Bezlepková dieta nejen pro celiaky?
- Objevte low carb aneb více energie, méně cukru
- Vegetariánská a veganská strava
- Co jíst v zimě, abychom zůstali zdraví?
- Jak předejít vánočnímu přejídání nebo jak zmírnit jeho následky
- Vylepšete své cvičení správnými a účinnými doplňky
Co je to tzv. původní (ang. heirloom) odrůda?
Tzv. heirloom odrůda (ať už rostlin, semen, ovoce nebo zeleniny) je otevřeně opylovaná odrůda, která se běžně pěstovala v dřívějších dobách lidské historie, ale v moderním velkoplošném zemědělství se nepoužívá z důvodu kartelového jednání velké korporace jako je Monsanto, která stojí za ničením starých semen a potravinového řetězce vůbec na celé planetě.
Podívejte se na dokument níže. A zde je linka na webovou stránku kanadské univerzity, The University of British Columbia, kde je ve zkratce vysvětleno, o co se jedná. Pokud neumíte anglicky, použijte online překladač: deepl.com
Z anglické Wikipedie jsme přeložili tento paragraf:
Před industrializací zemědělství se pro lidskou spotřebu pěstovala mnohem větší škála rostlinných potravin, a to především díky tomu, že zemědělci a zahradníci uchovávali semena a řízky pro budoucí výsadbu. Od 16. století do počátku 20. století byla rozmanitost obrovská.
Staré školkařské katalogy byly plné švestek, broskví, hrušek a jablek mnoha odrůd a semenářské katalogy nabízely legie zeleninových odrůd. Pomocí těchto katalogů se prodávala a obchodovala cenná a pečlivě vybraná semena spolu s užitečnými radami o pěstování.
Od druhé světové války se zemědělství v průmyslově vyspělém světě skládá převážně z potravinářských plodin, které se pěstují na velkých monokulturních pozemcích. Aby se dosáhlo co největší konzistence, pěstuje se jen několik odrůd každého druhu plodiny.
Tyto odrůdy jsou často vybírány podle své produktivity a schopnosti dozrát ve stejnou dobu a zároveň odolat mechanickému sběru a přepravě přes hranice, stejně jako podle odolnosti vůči suchu, mrazu nebo pesticidům. Tato forma zemědělství vedla k 75% poklesu genetické rozmanitosti plodin.
Ačkoli si dědičné nebo-li heirloom pěstování zachovalo své místo v lokálních komunitách, v posledních letech zaznamenalo oživení v reakci na trend průmyslového zemědělství. Na jižní polokouli se heirloom rostliny stále hojně pěstují, například v domácích zahradách jižní a jihovýchodní Asie.
Před druhou světovou válkou se ve Spojených státech pěstovala většina produktů právě z heirloom odrůd, čemuž ale odzvonilo s příchodem Monsanta.
Další zdroje článků:
- Postup společností americké Monsanto a německé BASF při vnucování dicamby (přípravek proti plevelu) americkým zemědělcům
- The Guardian: Odhaleno: Monsanto předpovědělo, že systém plodin poškodí americké farmy
V 21. století se četné komunity po celém světě snaží zachovat historické odrůdy, aby byla pěstitelům opět k dispozici široká škála ovoce, zeleniny, bylinek a květin, a to obnovou starých sadů, sháněním historických odrůd ovoce, zapojováním do výměnných obchodů se semeny a podporou účasti komunit.
Ceylon Kokonati pro své výrobky používají zásadně single origin, eticky sklízené non GMO suroviny. Jejich produkty jsou veganské, bez lepku, vhodné pro keto, paleo i raw dietu. Neobsahují žádný rafinovaný bílý cukr.
Jejich koupí podpoříte tradiční způsoby obživy i snížení uhlíkové stopy - výrobky jsou totiž vyráběny i baleny přímo v místě sklizně surovin. Ceylon Kokonati se snaží o 100% zero waste produkci.
Tento produkt je mezinárodně akreditován organizací Control Union, certifikován jako organický (EU a USDA NOP), certifikován ISO a/nebo HACCP.
Ceylon Kokonati své produkty vyrábí v rodinné manufaktuře, svým dodavatelům i výrobcům platí férové ceny a do výrobních procesů promítá mnohogenerační znalosti. Používá pouze suroviny té nejvyšší kvality.
Můžete si být tak jistí, že za prémiovou cenu dostáváte taktéž vysoce prémiovou kvalitu. Koupí produktů tak podpoříte tradiční živobytí vesničanů v suchých oblastech Srí Lanky. Díky tomu je umožněno obyvatelům vesnice využít jejich letité znalosti a odborné zkušenosti.
Prodej těchto produktů hraje zásadní roli v zaměstnanosti a ekonomické podpoře vesnické komunity. Dětem svých zaměstnanců poskytuje Ceylon Kokonati školní učebnice a psací potřeby na celý školní rok.
Co je to single origin nebo-li "jediný původ"?
Toto tvrzení znamená, že surovina pochází z jedné zeměpisné oblasti (na rozdíl surovin odebraných z více zemí světa a následně smíchané dohromady = běžná praxe levných produktů od tzv. privátních značek).
Žádný z produktů Ceylon Kokonati není tzv. směsí několika různých surovin z různých částí světa, zakoupených za nejlevnější ceny. Anglicky se to nazývá 'not blended'.
Skutečnost, že suroviny/ výrobky Ceylon Kokonati jsou "single origin" pouze ze Srí Lanky, znamená, že chuťové pohárky spotřebitele mají konzistentnější a kvalitnější zážitek, a to od šarže k šarži.
Je téměř nemožné dosáhnout absolutně konzistentní chuti, aniž by se ztratila přirozená chuť suroviny. A to zejména v případě, kdy se surovina pro výrobu jednoho výrobku odebírá z různých míst a v různé kvalitě.
Navíc nemáte garanci, že se jedná opravdu o čistý a čerstvě vyrobený výrobek v bio kvalitě.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Mouka |
---|---|
Vhodné pro: | Keto-Paleo-GMO Free-Vegan-Bezlepková dieta-LowCarb |
Výrobce: | Ceylon Kokonati |
Země původu: | Srí Lanka |
Proč koupit: | Jediná ingredience, balena u zdroje, nikdy žádné příměsy, single-origin, GMO-free vegan. |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Značka Ceilon Kokonati vznikla v roce 2013. V jejím sortimentu můžete najít řadu vysoce kvalitních a cenově dostupných produktů z kokosových ořechů, koření a tropického ovoce, vyráběných udržitelným způsobem.
Název značky odkazuje na zemi, kterou její zakladatelé považují za svůj domov Cejlon na Srí Lance, kde se také kokosy pro výrobu této kokosové řady produktů pěstují i zpracovávají. Cejlon, britská korunní kolonie v letech 1815-1948, je nyní známý jako Srí Lanka, ale zakladatelé značky mu raději říkají Cejlon, protože to rozhodně zní exotičtěji a "čistý Cejlon" je značka sama o sobě, připomínající svěží jedinečnou esenci čistého cejlonského čaje. “Kokonati” je zase maorský výraz pro kokos, takže naprosto nejvhodnější název značky těch nejkokosovatějších dobrot vůbec.
Značku Ceilon Kokonati vede manželský pár. Ženskou zakladatelskou polovičkou je paní Bûmika, což v sanskrtu znamená Paní Země. Její pradědeček byl jedním z průkopníků lisování kokosového oleje na Cejlonu, takže je již čtvrtou generací lisovače kokosového oleje. Mužská zakladatelská polovička, pan Mosqi, je zase původně pěstitelem čistého cejlonského čaje.
Ceilon Kokonati je stoprocentně vlastněna a provozována na Novém Zélandu. Sypké produkty od Kokonati používá několik etických značek, které vyrábějí čisté, ekologické potraviny a kosmetické výrobky. Prodejem výrobků Kokonati jsou podporovány venkovské komunity a tradiční způsoby obživy. Všechny jejich výrobky jsou eticky sklízeny a při jejich výrobě nevzniká téměř žádný odpad. Každá část kokosového ořechu je využita při výrobě jiného produktu. Výrobky Kokonati jsou jednosložkové, balené přímo u zdroje, nikdy nemíchané, jednodruhové, bez GMO a veganské.
Díky nadšení pro ekologické, regenerativní zemědělství, udržitelnost a kolektivní partnerství pocházejí výrobky Kokonati pouze z drobných farem a mlýnů ve venkovských vesnicích na Srí Lance. Každý výrobek Kokonati se vyrábí ve specializovaném mlýně, který produkuje pouze daný typ výrobku. Kvalita je tedy nejlepší, jaká může být, a každý krok výroby je podpořen zkušenostmi a znalostmi mnoha generací. Cejlon je požehnán množstvím zdravého, exotického ovoce, ořechů, bylin a koření.
Ceilon Kokonati se řídí zásadami vyváženého života - žij a nech žít.
Snaží se o to, aby vše zůstalo v ještě lepším stavu, než když to našli…