65% tmavá čokoláda - Fairtrade Ghana Sleva: min. dat. trvanlivosti 05/2022 - 60 g
65% hořká čokoláda ze speciálních afrických ABOCFA kakaových bobů vyniká svou plnou a komplexní chutí, která se perfektně doplňuje s křupavou pohankou.
Využijte neuvěřitelné slevy na tak kvalitní bean to bar čokoládu - již se nebude opakovat.
65% tmavá čokoláda s křupinkami z pohanky od značky Tosier Chocolatemaker je vyrobená ze speciálních ABOCFA (Aponoapono Biakoye Organic Cocoa Farmer' Association) kakaových bobů, jejímž fair trade odkupem Tosier maximálně férově podporuje drobné africké zemědělce.
Čokoláda má klasické krémové tóny a hladký ořechový závěr. Její chuť se perfektně doplňuje s drobnými křupinkami z pohanky a vyvolá ve vás vzpomínky na dětství. Svou chutí totiž připomíná klasickou mléčnou čokoládu, avšak bez použití jakéhokoliv mléka, takže je vhodná i pro vegany a alergiky na laktózu.
Výroba
Použité kakaové boby typu ABOCFA fermentují drobní farmáři na vyvýšených bambusových roštech na přímém africkém slunci. Tosier následně kakaové boby pouze lehce praží, a nakonec dva dny drtí v kamenném drtiči s chladícím rafinátorem, což také přispívá k jejich unikátní chuti. Rafinátor se používá, protože při mletí/ drcení může docházet ke vzniku nadměrného tepla, kterým může být ovlivněna chuť produktu.
Výslednou chuť ovlivňuje také místo pěstování a okolní plodiny. Tyto rostou na plantáži mezi yamy, banány, plantainy a pralesními stromy. Tento způsob pěstování kromě chuti bobů podporuje také přirozenou a zdravou biodiverzitu.
Křupinky jsou vyrobeny z lehce opražené pohanky. Tato pseudoobilnina je přirozeně bezlepková a bohatá na protein vlákninu a vitamíny a minerály, jako jsou například hořčík, vitamín B6, železo, měď a niacin.
Výrobce
- Čokolády Tosier jsou vyráběny z toho nejlepšího kakaa na světě - vybírají si pouze boby z top 5% single estates z celého světa.
- Vyrábí se v malé poctivé manufaktuře na anglickém venkově, kde vše probíhá ručně - třídění kakaových bobů, loupání, mletí, konšování čokolády, atd.
- Čokolády jsou vyráběny v malých várkách a výrobce se rozhodl dávat pouze jeden rok min. trvanlivosti.
- Jde mu o to, abyste jedli nejčerstvější čokoládu, která ale nic neztratí na své chuti, ikdyž ji budete jíst po tzv. expiraci.
- Kvalitní kakaové boby se chovají úplně jinak než ty v levných čokoládách. Musíte ochutnat a pochopíte, co je tím myšleno.
- Výroba v tak malém měřítku navíc umožňuje pečlivě sledovat každou fázi procesu a vyrábět čokoládu té nejvyšší kvality.
Tato čokoláda neobsahuje živočišné mléko, takže je vhodná i pro vegany, je přirozeně bezlepková, bez jakýchkoliv zbytečných dochucovadel.
Složení
kakaové boby, bio nerafinovaný třtinový cukr, kakaové máslo, křupinky z pražené pohanky
Doplňkové parametry
Kategorie: | Čokoláda vhodná pro vegany |
---|---|
Best Before/ Min. datum trvanlivosti do: | 03/ 2022 - čokoláda v naprostém pořádku |
Výrobce: | Tosier Luxury Chocolatemaker |
Země původu: | Velká Británie |
Vhodné pro: | Bez lepku-Soy Free-GMO Free-Vegan-Low Carb |
Mezinárodní ocenění: | ACADEMY OF CHOCOLATE AWARD 2020 - BRONZ |
Položka byla vyprodána… |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Značka Tosier Chocolate přišla na světlo veřejnosti v roce 2017 na The Aldeburgh Food & Drink festivalu v britském městě Suffolk. Její zakladatelka, Deanna Tilston, v této značce spojuje své vytříbené znalosti a vytrénované chuťové buňky z degustace různých druhů čokolád po celém světě a zároveň navazuje na tradici Thomase Tosiera, výrobce čokolád, který byl svým kulinářským uměním vyhlášený a dodával dokonce čokolády na královský dvůr a byl výrobcem čokolády přímo pro Jindřicha I., kterému každé ráno nosil osobně ke snídani šálek horké čokolády.
Čokolády Tosier jsou vyráběny v malé poctivé manufaktuře, kde vše probíhá ručně - třídění kakaových bobů, loupání, mletí, konšování čokolády, atd. Čokolády jsou vyráběny v malých dávkách. Díky tomu se k vám dostane vždy ta nejčerstvější čokoláda. Výroba v tak malém měřítku navíc umožňuje pečlivě sledovat každou fázi procesu a vyrábět čokoládu té nejvyšší kvality.
Tyto čokolády jsou určeny pro opravdové gurmány, kteří si dovedou vychutnat jemné rozdíly v chutích jednotlivých druhů i původu kakaových bobů. Tak jako třeba u čaje či vína se projevuje místo pěstování na jejich výsledné chuti, stejně tak je tomu i u kakaových bobů.Tosier proto nabízí čokolády ze čtyř různých druhů kakaových bobů a celkem tří různých lokalit (Acul du Nord na Haiti, Tumaco v Colombii a Belize). Díky tomu každá čokoláda chutná tak trochu jinak - má unikátní “osobnost” a jedinečný chuťový profil.
Tosier je samozřejmě součástí transparentního dodavatelského řetězce a fair trade, který zajišťuje, aby farmáři dostali spravedlivě zaplaceno.
Od kakaového bobu až po lahodnou čokoládu
Jak vůbec taková výroba vysoce kvalitní a originální čokolády probíhá?
Třídění
Kakaové boby dováží Tosier od drobných farmářů v 50-70kg jutových pytlích. Boby jsou následně ručně třízeny tak, aby se odstranily všechny nekvalitní nebo poškozené kousky a stejně tak případné kamínky, větvičky a další.
Pražení
Ke každé odrůdě je třeba přistupovat individuálně a upravit délku i teplotu pražení. Na této fázi procesu si dává Tosier maximálně záležet.
Odstranění slupek a dotřízení
Po upražení a vychladnutí se kakaové boby loupají ve speciálním přístroji a slupky jsou odstraněny pomocí sproudění vzduchu. Kousky kakaových bobů jsou následně prosety sítem, a potom ještě ručně dopřebírány od případných zbytků slupek a nekvalitních nebo nedostatečně fermentovaných bobů.
Mletí
Následně se kousky kakaových boby melou v melanžeru, speciálním mlýnku se žulovými kameny, které z nich mletím uvolní kakaové máslo a rozemelou je na pastu s hladkou texturou. A takto vypadá čokoláda ve své nejjednodušší verzi. Během tohoto 60 hodinového procesu se do melanžeru pro usnadnění mletí přidává ještě trocha kakaového másla a lehce se dosladí organickým třtinový cukrem. Poté se čokoláda konšuje a rafinuje, díky čemuž získává hedvábnou a máslovou texturu a odstraní se zbytková kyselost, která vzniká v průběhu fermentace. Před temperováním pak čokoláda 30 dní odpočívá a zraje.
Temperování
Ve chvíli, kdy je čokoláda dokonale vyzrálá, je znovu rozpuštěna a následně stabilizována tzv. temperováním. Při tomto procesu molekuly kakaového másla zkrystalizují a právě díky tomu má výsledná čokoláda krásně lesklý povrch a žádanou křehkost, takže se při zakousnutí ozve právě to charakteristické křupnutí.
Odlévání do forem
Po temperování se čokoláda nalije do forem a po ztuhnutí se ručně balí do zdobeného papíru.