70% tmavá čokoláda - Fairtrade Uganda Sleva: min. dat. trvanlivosti 05/2022 - 60 g
Vysokokvalitná horká čokoláda z kvalitných kakaových bôbov s jemnými tónmi broskýň a vlašských orechov.
Využite neuveriteľné zľavy na takú kvalitnú čokoládu od zrna po tabuľku - to sa už nebude opakovať.
70 % horká čokoláda Semuliki Forest od britskej značky Tosier Chocolatemaker sa vyrába z najlepších kakaových bôbov z Bundibugyo v západnej provincii Ugandy, ktoré sa zbierajú udržateľným spôsobom a za spravodlivú cenu.
Táto čokoláda získala v roku 2021 bronzové ocenenie v prestížnej súťaži Academy of Chocolate.
Výroba
Na produkcii tejto fazule sa podieľa približne 1 000 malých ekologických poľnohospodárov, z ktorých 52 % tvoria ženy. Nákup tohto kakaa zabezpečuje spoločnosť Latitude Trade Co (LTC), ktorá poskytuje 6 zberných miest pre drobných pestovateľov, kde môžu raz týždenne odovzdať čerstvé kakaové bôby a dostať za ne zaplatené v hotovosti a za spravodlivé ceny.
LTC sa stará aj o fermentáciu týchto zŕn. Centrálne kvasiace zariadenie a sklad sa nachádzajú v obci Bumate na úpätí kopcov vedúcich do hôr. Miesto je navrhnuté tak, aby sa využilo všetko dostupné slnečné svetlo a zároveň sa obmedzil odtok vody z prívalových dažďov.
Po zbere sa kakaové bôby 6-7 dní dôkladne sušia na slnku a potom sa 5-6 dní fermentujú vo fermentačných boxoch s kapacitou 500 kg.
Výrobca
- Čokolády Tosier sa vyrábajú z najkvalitnejšieho kakaa na svete - vyberajú sa len bôby z 5 % najlepších kakaových plantáží na celom svete.
- Vyrába sa v malej poctivej manufaktúre na anglickom vidieku, kde sa všetko robí ručne - triedenie kakaových bôbov, lúpanie, mletie, konšovanie čokolády atď.
- Čokolády sa vyrábajú v malých sériách a výrobca sa rozhodol, že ich minimálna trvanlivosť bude len jeden rok.
- Ide o to, aby ste jedli čo najčerstvejšiu čokoládu, ktorá však nestratí nič zo svojej chuti, ani keď ju budete jesť po uplynutí jej trvanlivosti.
- Kvalitné kakaové bôby sa správajú úplne inak ako tie v lacných čokoládach. Musíte ho ochutnať, aby ste pochopili, o čo ide.
- Výroba v takom malom rozsahu nám navyše umožňuje starostlivo monitorovať každú fázu procesu a vyrábať čokoládu najvyššej kvality.
Podobne ako pri víne má každá úroda a odroda kakaových bôbov úplne jedinečnú chuť, ktorá sa potom zvýrazní starostlivo vybranými profilmi praženia.
Spoločnosť Tosier zvyčajne vyrába svoje čokolády s najmenej 70 % kakaa z jednej konkrétnej odrody, aby ste mohli ochutnať a porovnať jemné a výrazné chute a rozdiely medzi jednotlivými odrodami kakaa.
Okrem toho vyrábajú svoje čokolády len v 24-kilogramových mikrovlnných rúrach, takže z každej úrody sa vyrobí len obmedzené množstvo čokolád. Vychutnajte si túto jedinečnú a exkluzívnu čokoládu pre seba!
Dodatočné parametre
Kategória: | Horká čokoláda |
---|---|
Best Before/ Min. datum trvanlivosti do: | 05/ 2022 - čokoláda v naprostém pořádku |
Výrobce: | Tosier Luxury Chocolatemaker |
Země původu: | Velká Británie |
Vhodné pro: | Bez lepku-Soy Free-GMO Free-Vegan-Low Carb |
Mezinárodní ocenění: | ACADEMY OF CHOCOLATE AWARD 2020 - BRONZ |
Položka bola vypredaná… |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Značka Tosier Chocolate přišla na světlo veřejnosti v roce 2017 na The Aldeburgh Food & Drink festivalu v britském městě Suffolk. Její zakladatelka, Deanna Tilston, v této značce spojuje své vytříbené znalosti a vytrénované chuťové buňky z degustace různých druhů čokolád po celém světě a zároveň navazuje na tradici Thomase Tosiera, výrobce čokolád, který byl svým kulinářským uměním vyhlášený a dodával dokonce čokolády na královský dvůr a byl výrobcem čokolády přímo pro Jindřicha I., kterému každé ráno nosil osobně ke snídani šálek horké čokolády.
Čokolády Tosier jsou vyráběny v malé poctivé manufaktuře, kde vše probíhá ručně - třídění kakaových bobů, loupání, mletí, konšování čokolády, atd. Čokolády jsou vyráběny v malých dávkách. Díky tomu se k vám dostane vždy ta nejčerstvější čokoláda. Výroba v tak malém měřítku navíc umožňuje pečlivě sledovat každou fázi procesu a vyrábět čokoládu té nejvyšší kvality.
Tyto čokolády jsou určeny pro opravdové gurmány, kteří si dovedou vychutnat jemné rozdíly v chutích jednotlivých druhů i původu kakaových bobů. Tak jako třeba u čaje či vína se projevuje místo pěstování na jejich výsledné chuti, stejně tak je tomu i u kakaových bobů.Tosier proto nabízí čokolády ze čtyř různých druhů kakaových bobů a celkem tří různých lokalit (Acul du Nord na Haiti, Tumaco v Colombii a Belize). Díky tomu každá čokoláda chutná tak trochu jinak - má unikátní “osobnost” a jedinečný chuťový profil.
Tosier je samozřejmě součástí transparentního dodavatelského řetězce a fair trade, který zajišťuje, aby farmáři dostali spravedlivě zaplaceno.
Od kakaového bobu až po lahodnou čokoládu
Jak vůbec taková výroba vysoce kvalitní a originální čokolády probíhá?
Třídění
Kakaové boby dováží Tosier od drobných farmářů v 50-70kg jutových pytlích. Boby jsou následně ručně třízeny tak, aby se odstranily všechny nekvalitní nebo poškozené kousky a stejně tak případné kamínky, větvičky a další.
Pražení
Ke každé odrůdě je třeba přistupovat individuálně a upravit délku i teplotu pražení. Na této fázi procesu si dává Tosier maximálně záležet.
Odstranění slupek a dotřízení
Po upražení a vychladnutí se kakaové boby loupají ve speciálním přístroji a slupky jsou odstraněny pomocí sproudění vzduchu. Kousky kakaových bobů jsou následně prosety sítem, a potom ještě ručně dopřebírány od případných zbytků slupek a nekvalitních nebo nedostatečně fermentovaných bobů.
Mletí
Následně se kousky kakaových boby melou v melanžeru, speciálním mlýnku se žulovými kameny, které z nich mletím uvolní kakaové máslo a rozemelou je na pastu s hladkou texturou. A takto vypadá čokoláda ve své nejjednodušší verzi. Během tohoto 60 hodinového procesu se do melanžeru pro usnadnění mletí přidává ještě trocha kakaového másla a lehce se dosladí organickým třtinový cukrem. Poté se čokoláda konšuje a rafinuje, díky čemuž získává hedvábnou a máslovou texturu a odstraní se zbytková kyselost, která vzniká v průběhu fermentace. Před temperováním pak čokoláda 30 dní odpočívá a zraje.
Temperování
Ve chvíli, kdy je čokoláda dokonale vyzrálá, je znovu rozpuštěna a následně stabilizována tzv. temperováním. Při tomto procesu molekuly kakaového másla zkrystalizují a právě díky tomu má výsledná čokoláda krásně lesklý povrch a žádanou křehkost, takže se při zakousnutí ozve právě to charakteristické křupnutí.
Odlévání do forem
Po temperování se čokoláda nalije do forem a po ztuhnutí se ručně balí do zdobeného papíru.