65% tmavá čokoláda - Fairtrade Ghana Sleva: min. dat. trvanlivosti 05/2022 - 60 g
65% horká čokoláda zo špeciálnych afrických kakaových bôbov ABOCFA vyniká svojou plnou a komplexnou chuťou, ktorá dokonale dopĺňa chrumkavú pohánku.
Využite neuveriteľné zľavy na takú kvalitnú čokoládu od zrna po tabuľku - to sa už nebude opakovať.
65% tmavá čokoláda Tosier Chocolatemaker s pohánkovými lupienkami je vyrobená zo špeciálnych kakaových bôbov ABOCFA (Aponoapono Biakoye Organic Cocoa Farmers' Association), ktorých fair trade nákupom spoločnosť Tosier podporuje malých afrických farmárov tým najspravodlivejším spôsobom.
Čokoláda má klasické krémové tóny a jemný orechový záver. Jeho chuť dokonale dopĺňajú drobné pohánkové lupienky a vyvolávajú vo vás spomienky na detstvo. Jej chuť pripomína klasickú mliečnu čokoládu, ale bez použitia mlieka, takže je vhodná aj pre vegánov a ľudí s intoleranciou laktózy.
Výroba
Kakaové bôby ABOCFA fermentujú drobní poľnohospodári na vyvýšených bambusových roštoch na priamom africkom slnku. Tosier potom kakaové bôby praží len zľahka a nakoniec ich dva dni melie v kamennom drviči s chladiacim zariadením, čo tiež prispieva k ich jedinečnej chuti. Rafinátor sa používa preto, lebo počas procesu mletia/drvenia môže vzniknúť nadmerné teplo, ktoré môže ovplyvniť chuť výrobku.
Konečnú chuť ovplyvňuje aj miesto pestovania a okolité plodiny. Tie rastú na plantáži medzi batátmi, banánmi, plantejnami a stromami dažďového pralesa. Okrem chuti fazule tento spôsob pestovania podporuje aj prirodzenú a zdravú biodiverzitu.
Chrumky sa vyrábajú z ľahko opečenej pohánky. Táto pseudoobilnina je prirodzene bezlepková a bohatá na bielkoviny vlákninu a vitamíny a minerály, ako je horčík, vitamín B6, železo, meď a niacín.
Výrobca
- Čokolády Tosier sa vyrábajú z najkvalitnejšieho kakaa na svete - vyberajú sa len bôby z 5 % najlepších kakaových plantáží na celom svete.
- Vyrába sa v malej poctivej manufaktúre na anglickom vidieku, kde sa všetko robí ručne - triedenie kakaových bôbov, lúpanie, mletie, konšovanie čokolády atď.
- Čokolády sa vyrábajú v malých sériách a výrobca sa rozhodol, že ich minimálna trvanlivosť bude len jeden rok.
- Ide o to, aby ste jedli čo najčerstvejšiu čokoládu, ktorá však nestratí nič zo svojej chuti, ani keď ju budete jesť po uplynutí jej trvanlivosti.
- Kvalitné kakaové bôby sa správajú úplne inak ako tie v lacných čokoládach. Musíte ho ochutnať, aby ste pochopili, o čo ide.
- Výroba v takom malom rozsahu nám navyše umožňuje starostlivo monitorovať každú fázu procesu a vyrábať čokoládu najvyššej kvality.
Táto čokoláda neobsahuje živočíšne mlieko, takže je vhodná aj pre vegánov, je prirodzene bezlepková, bez zbytočných príchutí.
Zloženie
kakaové bôby, organický nerafinovaný trstinový cukor, kakaové maslo, pražené pohánkové lupienky
Dodatočné parametre
Kategória: | Čokoláda vhodná pre vegánov |
---|---|
Best Before/ Min. datum trvanlivosti do: | 03/ 2022 - čokoláda v naprostém pořádku |
Výrobce: | Tosier Luxury Chocolatemaker |
Země původu: | Velká Británie |
Vhodné pro: | Bez lepku-Soy Free-GMO Free-Vegan-Low Carb |
Mezinárodní ocenění: | ACADEMY OF CHOCOLATE AWARD 2020 - BRONZ |
Položka bola vypredaná… |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Značka Tosier Chocolate přišla na světlo veřejnosti v roce 2017 na The Aldeburgh Food & Drink festivalu v britském městě Suffolk. Její zakladatelka, Deanna Tilston, v této značce spojuje své vytříbené znalosti a vytrénované chuťové buňky z degustace různých druhů čokolád po celém světě a zároveň navazuje na tradici Thomase Tosiera, výrobce čokolád, který byl svým kulinářským uměním vyhlášený a dodával dokonce čokolády na královský dvůr a byl výrobcem čokolády přímo pro Jindřicha I., kterému každé ráno nosil osobně ke snídani šálek horké čokolády.
Čokolády Tosier jsou vyráběny v malé poctivé manufaktuře, kde vše probíhá ručně - třídění kakaových bobů, loupání, mletí, konšování čokolády, atd. Čokolády jsou vyráběny v malých dávkách. Díky tomu se k vám dostane vždy ta nejčerstvější čokoláda. Výroba v tak malém měřítku navíc umožňuje pečlivě sledovat každou fázi procesu a vyrábět čokoládu té nejvyšší kvality.
Tyto čokolády jsou určeny pro opravdové gurmány, kteří si dovedou vychutnat jemné rozdíly v chutích jednotlivých druhů i původu kakaových bobů. Tak jako třeba u čaje či vína se projevuje místo pěstování na jejich výsledné chuti, stejně tak je tomu i u kakaových bobů.Tosier proto nabízí čokolády ze čtyř různých druhů kakaových bobů a celkem tří různých lokalit (Acul du Nord na Haiti, Tumaco v Colombii a Belize). Díky tomu každá čokoláda chutná tak trochu jinak - má unikátní “osobnost” a jedinečný chuťový profil.
Tosier je samozřejmě součástí transparentního dodavatelského řetězce a fair trade, který zajišťuje, aby farmáři dostali spravedlivě zaplaceno.
Od kakaového bobu až po lahodnou čokoládu
Jak vůbec taková výroba vysoce kvalitní a originální čokolády probíhá?
Třídění
Kakaové boby dováží Tosier od drobných farmářů v 50-70kg jutových pytlích. Boby jsou následně ručně třízeny tak, aby se odstranily všechny nekvalitní nebo poškozené kousky a stejně tak případné kamínky, větvičky a další.
Pražení
Ke každé odrůdě je třeba přistupovat individuálně a upravit délku i teplotu pražení. Na této fázi procesu si dává Tosier maximálně záležet.
Odstranění slupek a dotřízení
Po upražení a vychladnutí se kakaové boby loupají ve speciálním přístroji a slupky jsou odstraněny pomocí sproudění vzduchu. Kousky kakaových bobů jsou následně prosety sítem, a potom ještě ručně dopřebírány od případných zbytků slupek a nekvalitních nebo nedostatečně fermentovaných bobů.
Mletí
Následně se kousky kakaových boby melou v melanžeru, speciálním mlýnku se žulovými kameny, které z nich mletím uvolní kakaové máslo a rozemelou je na pastu s hladkou texturou. A takto vypadá čokoláda ve své nejjednodušší verzi. Během tohoto 60 hodinového procesu se do melanžeru pro usnadnění mletí přidává ještě trocha kakaového másla a lehce se dosladí organickým třtinový cukrem. Poté se čokoláda konšuje a rafinuje, díky čemuž získává hedvábnou a máslovou texturu a odstraní se zbytková kyselost, která vzniká v průběhu fermentace. Před temperováním pak čokoláda 30 dní odpočívá a zraje.
Temperování
Ve chvíli, kdy je čokoláda dokonale vyzrálá, je znovu rozpuštěna a následně stabilizována tzv. temperováním. Při tomto procesu molekuly kakaového másla zkrystalizují a právě díky tomu má výsledná čokoláda krásně lesklý povrch a žádanou křehkost, takže se při zakousnutí ozve právě to charakteristické křupnutí.
Odlévání do forem
Po temperování se čokoláda nalije do forem a po ztuhnutí se ručně balí do zdobeného papíru.