Zdravé tuky
Bojíte se tuků? Pokud ano, nejste sami, ale věřte nebo ne, vaše tělo zdravé tuky potřebuje. Tuky jsou důležitou součástí stravy, ale ne všechny tuky mají stejný vliv na zdraví.
Zatímco dobré tuky mohou skutečně snižovat hladinu cholesterolu, zlepšovat funkci mozku a podporovat pocit sytosti, doplňování nezdravých tuků může přispívat k chronickým onemocněním a přibývání na váze.
Dobrým pravidlem je vyhýbat se vysoce zpracovaným tukům, které jsou plné přídatných látek a nezdravých přísad - v podstatě jakékoliv potraviny v supermarketu, ale i vaší i obchodu se zdravou výživou - mnoho výrobců podvádí a propašuje levnou přísadu do výrobku, který se tváří jako zdravý a dobrý. Čtěte etikety!!!
Jakmile někde na etiketě potraviny uvidíte slovo hydrogenated, česky hydrogenované (oleje), vraťte produkt zpět do regálu.
Značky
Přepuštěné máslo (ghí) od značky Hunter & Gather má jemnou máslovou chuť...
Prémiový C8 & C10 MCT olej ze 100% bio (certifikace právě probíhá) kokosových...
C8 MCT olej nesmí chybět ve spíži žádnému nadšenci zdravého životního stylu a nemusíme...
Kokosový olej bez vůně a chuti je vhodný pro přípravu jakéhokoliv pokrmu. Velmi dobře...
Olej z černuchy seté (Black Seed Oil) je přírodní olej získávaný ze semen Nigella...
Avokádový olej je chutný, výživný a snadno se používá. Je bohatý na kyselinu olejovou,...
Dýňový olej plný esenciálních vitaminů a protizánětlivých látek má řadu výhod, od...
Lněný olej je považován za jeden z nejbohatších zdrojů esenciálních mastných kyselin....
Rafinované rostlinné oleje, zpracované maso a pochutiny, jako jsou chipsy, krekry a pečivo, mají obecně vysoký obsah transmastných kyselin, které způsobují onemocnění a ucpávají tepny a kterým bychom se měli za každou cenu vyhýbat.
Naopak klíčem k nalezení zdravých tuků k jídlu je hledat suroviny, které jsou nezpracované a mají přirozeně vysoký obsah tuků. Avokádo, plnotučné mléčné výrobky, olivový olej a tučné ryby jsou jen některé potraviny obsahující zdravé tuky, které mohou prospět vašemu zdraví.
Nasycené a nenasycené tuky
Zdravé tuky lze rozdělit do dvou hlavních kategorií: nenasycené tuky a nasycené mastné kyseliny.
Co je to nasycený tuk? Definice nasycených tuků zahrnuje mastné kyseliny bez dvojných vazeb.
Mezi potraviny s nasycenými tuky patří složky jako máslo, kokosový olej a mléčné výrobky. Ačkoli byly dříve považovány za nezdravé a ucpávající tepny, stále více výzkumů ukazuje, že nasycené tuky mohou být s mírou součástí ozdravné stravy.
Oficiální definice nenasycených tuků mezitím zahrnuje jakýkoli typ mastné kyseliny, která v řetězci obsahuje alespoň jednu dvojnou vazbu. Tyto tuky se dále klasifikují buď jako mononenasycené, nebo polynenasycené tuky podle počtu dvojných vazeb, které obsahují.
Nenasycené tuky mohou zahrnovat potraviny, jako jsou rostlinné oleje, ořechy, semena a ryby.
Na rozdíl od nasycených tuků jsou přínosy nenasycených tuků již dlouho známé. Studie totiž ukazují, že nenasycené mastné kyseliny mohou přispívat k hubnutí, zmírňovat záněty a snižovat riziko srdečních onemocnění.
Při porovnání nasycených a nenasycených tuků se obecně doporučuje, aby většinu příjmu tuků tvořily nenasycené mastné kyseliny.
Jedna studie z roku 2015 ukázala, že nahrazení pouhých 5 % kalorií z nasycených tuků stejným množstvím polynenasycených nebo mononenasycených mastných kyselin vedlo ke snížení rizika srdečních onemocnění o 25 %, resp. 15 %.
Oba tyto tuky však nabízejí jedinečný soubor výhod a lze je zařazovat s mírou jako součást vyvážené a zdravé stravy.
Dobře vyvážená a výživná strava by měla obsahovat vhodnou kombinaci mononenasycených a polynenasycených tuků s mírným množstvím nasycených tuků ze zdravých zdrojů.
Tyto typy tuků jsou spojovány s celou řadou zdraví prospěšných látek a mohou snížit riziko chronických onemocnění a chránit a zachovat si tak zdraví.
Ačkoli se o otázce "Jsou nasycené tuky špatné?" stále vedou rozsáhlé diskuse, není sporu o tom, že transmastné tuky byste měli ze svého jídelníčku zcela vyřadit.
Transmastné kyseliny se často přidávají do potravin procesem zvaným hydrogenace, který se používá ke zvýšení chuti a textury a zároveň k prodloužení trvanlivosti potravin, jako jsou rostlinné oleje.
Transmastné kyseliny se obvykle nacházejí ve vysoce zpracovaných tučných potravinách, jako jsou krekry, hranolky (jakékoliv smažené jídlo na řepkovém, slunečnicovém, sójovém apod. zpracovaném oleji), koláče, koblihy a pečivo - nejlépe je kupovat jen kváskové pečivo nebo si upéct vlastní a číst etiketu z čeho je to vyrobeno.
Jakmile někde na etiketě potraviny uvidíte slovo hydrogenated, česky hydrogenované (oleje), vraťte produkt zpět do regálu.
Studie ukazují, že konzumace tohoto nezdravého typu tuku může mít škodlivé účinky na zdraví. Jedna studie v časopise New England Journal of Medicine dokonce uvedla, že každé 2 % zvýšení kalorií zkonzumovaných z transmastných tuků téměř zdvojnásobuje riziko koronárního srdečního onemocnění u žen.
Tuk není náš nepřítel
Tuk v potravinách byl po celém světě v posledních několika desetiletích hanoben, protože nízkotučné a netučné potraviny se staly normou a bylo nám vnucováno, že vyřazení i zdravých tuků ze stravy nám pomůže získat postavu, kterou chceme.
Ve skutečnosti jde o jednu z největších výživových lží, která byla veřejnosti v historii namluvena.
Ne všechny tuky jsou stejné. Naše tělo potřebuje tuky - přesněji řečeno, potřebuje zdravé tuky, a protože diety s vysokým obsahem tuků, jako je ketogenní dieta, jsou stále populárnější, stále více lidí se zajímá o to, jaké tuky jsou zdravé.
Co se považuje za tuk, jaký je rozdíl mezi nasycenými a nenasycenými tuky a jak si můžete být jisti, že ve své stravě přijímáte dostatek zdravých tuků? Přečtěte si seznam zdravých tuků a důvody, proč byste je měli zařadit do svého jídelníčku.
Ne všechny tuky jsou stejné, ale ty, které jsou na tomto seznamu zdravých tuků, mají velkou sílu. Vaše tělo bude mít z těchto zdravých tuků užitek - od snižování hladiny špatného cholesterolu, přes pomoc při shazování nadváhy až po lesklé vlasy a silné nehty.
Z tohoto seznamu na našem eshopu zakoupíte vysoce kvalitní olivový olej, ghí máslo, MCT olej, hovězí lůj, kokosový olej, produkty z avokádového oleje, omega 3 kyseliny a tmavou čokoládu přímo od pěstitele na Madagaskaru - garance nejlepších originálních bobů a nejčerstvější čokolády vyrobené přímo u zdroje.
Kvalitní ořechy a ostatní zdravé tuky najdete v jedinečných belgických máslech a krémech of cukráře s Michelinskou hvězdou, poznejte Incacao značku.