Bílá jasmínová rýže - Thai Hom Mali květinové aroma a chuť máslového popcornu - 1 kg
Jasmínová rýže BIO 100% je pečlivě vybírána pouze z čerstvě sklizené thajské jasmínové rýže, aby byla zajištěna její svěží vůně a jedinečná jemnost. Díky vakuovému balení pomáhá udržet tuto mimořádnou kvalitu a chrání ji před jakýmkoli hmyzem.
Proč koupit
- Thajská rýže Hom Mali je pravděpodobně nejznámějším druhem prémiové jasmínové rýže na světě.
- Vyznačuje se dlouhými zrny, po uvaření je vlhká a měkká - vlastnosti, pro které je celosvětově uznáváná všemi kuchaři.
- Další jedinečnou vlastností je aromatická květinová vůně a chuť máslového popcornu.
- Tato rýže byla poprvé vypěstována v Thajsku, které je dodnes domovem nejkvalitnější thajské rýže Hom Mali.
- Je zdrojem vitaminu B1, B2, niacinu a minerálních látek, jako je železo, vápník a fosfor.
- Vzhledem k velmi specifickým nárokům na pěstování ji lze sklízet pouze jednou ročně, v průběhu října až listopadu.
- V tomto ohledu je nejnáročnější ze všech jasmínových druhů rýže.
Rýže značky Mah Boonkrong je 100% jasmínová hom mali (třída AAA a navíc v bio kvalitě) a není v ní přimíchán žádný jiný levnější druh rýže! Plně splňuje předpisy thajského ministerstva obchodu.
Logo Thai Hom Mali Rice je značka kvality udělovaná thajským ministerstvem zahraničního obchodu (viz obrázek). Rýže je registrována u thajského Ministerstva intelektuálního vlastnictví, aby bylo jasně prokázáno, že tato odrůda rýže pochází z Thajska a její kvalita splňuje příslušné normy stanovené ministerstvem obchodu. Zdroj: https://thaiembdc.org/2022/10/06/thai-hom-mali-rice-certificate/
Pokud kupujete jasmínovou rýži a toto logo není na obale výrobku, není to pravá Hom Mali. S největší pravděpodobností se bude jednat o směs několika odrůd podřadné jasmínové rýže.
Jak se hodnotí Hom rýže
Ne každá jasmínová rýže je stejná. Existují rýže s názvem Hom Mali, které ve skutečnosti nesplňují předpisy thajského ministerstva obchodu, aby mohly být takto označeny.
Aby mohla být rýže označena jako Hom Mali prémiové kvality, musí se řídit oznámením ministerstva obchodu, aby jí bylo uděleno povolení k označení a vývozu jako pravé zrno Hom Mali.
Existují také různé druhy rýže Hom Mali, například 100% (čistota minimálně 92 %), směsná 80:20 a 100% zlomková (A1 Extra Super).
Třída AAA obvykle definuje nejvyšší vývozní kvalitu, která je 100% s minimální čistotou 92 %. Vše, co má nižší obsah, je obvykle zlomené nebo smíšené.
Předpis THAI HOM MALI RICE jako standardizované komodity a normy THAI HOM MALI RICE, B.E. 2544 (2001)
Tento seznam není úplným výčtem požadavků, ale dává představu o přísnosti, podle které musí být rýže posouzena, než je prohlášena za rýži s královským názvem "Hom Mali".
- obsahuje nejméně 92,0 % THAI HOM MALI RÝŽE*
- s obsahem vlhkosti nejvýše 14,0 %
- s obecnými vlastnostmi dlouhozrnné rýže s přirozeně malým obsahem křídy
- bez živého hmyzu
- s následujícími rozměry zrna: průměrná délka celého zrna bez zlomků nesmí být menší než 7,0 mm
- poměr průměrné délky a průměrné šířky celého zrna bez zlomků nesmí být menší než 3,2:1
- s následujícími chemickými vlastnostmi: obsah amylosy nesmí být nižší než 13,0-18,0 %
- při vlhkosti 14,0 % alkalická rozptylová hodnota jader bílé rýže na úrovni 6-7
Jak vařit a používat Hom Mali
- Rýže Hom Mali má autentickou chuť, vůni a hedvábnou strukturu jako v nejlepších restauracích východní Asie.
- Thajská jasmínová rýže vařená v páře je výjimečným základem pro vydatné polévky a smažené pokrmy, nebo se kombinuje se smaženými, pečenými a grilovanými bílkovinami.
- Předpřipravenou thajskou rýži Hom Mali lze také použít jako skvělý základ pro smažené rýžové pokrmy.
Abyste získali dokonale uvařenou rýži Thai Hom Mali, nejprve ji důkladně propláchněte (klidně ji nechte chvíli namočenou) a přidejte 1 díl rýže na 1,5 dílu vody do hrnce, rýžovaru nebo tlakového hrnce a uvařte na požadovanou konzistenci.
Nejlepší způsob, jak tuto a většinu druhů rýže uvařit, je samozřejmě v kvalitním rýžovaru. Hrnec je také vhodný, ale díky fuzzy logice vaření v elektronických rýžovarech je možné jemně nastavit způsob ohřevu rýže, který skutečně maximálně zvýrazní její chuť, vůni a strukturu.
Tyto typy rýžovarů rýži pouze nevaří, ale používají fázové vaření, jako je vaření v páře, dušení, odstupňované tepelné křivky, aby rýži jemně a s láskou uvařily a zároveň zachovaly její chuť, strukturu a vůni.
Pokud nevíte jak správně pracovat s rýžovarem, který zahrnuje různé fáze zahřívání, ochlazování, odpočívání a vaření v páře, vypustíte z rýže všechny její živiny, protože rýži většinou převaříte. Toto rozhodně není správný způsob vaření rýže tohoto kalibru, proto si na to dávejte pozor.
Složení
Rýže jasmínová (Hom Mali) dlouhozrnná pololoupaná, produkt kontrolovaného ekologického zemědělství.
Výživové údaje
na 100g výrobku
Energetická hodnota: 1486 kj/355 kcal, Tuky: 0,5g, z toho nasycené mastné kyseliny: 0,2g, Sacharidy: 80,4g, z toho cukry: 0,1g, Vláknina: 0,8g, Bílkoviny: 7,3g, Sůl: 0,01g.
- Skladování: V suché místnosti při teplotě do 25 C a relativní vlhkosti do 70%.
- Vyrobeno a baleno: Thailand/Thajsko.
- Hmotnost: 1Kg/1000g
- Země původu: Thajsko.
- Zemědělská produkce mimo EU.
- Kód kontrolní organizace: TH-BIO-121.
Thajské normy pro rýži vytvářejí celosvětovou důvěru v kvalitu národní plodiny
V roce 2019 Ministerstvo zahraničního obchodu Thajska představilo projekt s názvem "Think RICE, Think THAILAND", jehož cílem je povzbudit mezinárodní komunitu, aby věnovala pozornost zdraví spotřebitelů, a zároveň zvýšit povědomí o národní plodině poskytnutím širšího spektra znalostí - od historie národního zemědělství, norem až po kvalitu thajské rýže.
Thajsko jako světový lídr ve vývozu rýže zavedlo své první thajské normy pro rýži 20. května 1957 vydáním oznámení ministerstva obchodu o zavedení thajských norem pro rýži.
Následné změny zahrnovaly thajské normy pro rýži z roku 1974, thajské normy pro rýži z roku 1997 a thajské normy pro rýži z roku 2016, které stanovily thajské normy pro rýži Hom Mali, thajské normy pro voňavou rýži a thajské normy pro rýži.
Nejnověji byly počátkem roku 2019 zavedeny thajské normy pro barevnou rýži. Ty nyní slouží jako měřítka kvality thajské rýže s definicemi minimálního složení i maximálních limitů.
Výše uvedené thajské normy pro rýži se vztahují nejen na vývoz rýže ze země, ale také na domácí obchod s rýží a další stanovené záležitosti. Tato kritéria usnadňují obchodní jednání: Není nutné, aby kupující a prodávající ve svých dohodách podrobně uváděli specifikace, včetně odrůdy a jakosti rýže, ale stačí, když se odkáží na stávající pokyny pro konkrétní druh rýže, se kterým chtějí obchodovat.
Aby se zjistilo, zda kvalita obchodované rýže odpovídá obchodním dohodám nebo stanoveným normám, musí se analyzovat náhodně vybraný vzorek rýže. Pokud vzorek projde kontrolou, je celá šarže rýže považována za vyhovující přijatým normám; pokud však vzorek nevyhoví, je celá šarže považována za nevyhovující. Tato metoda odběru vzorků je mezinárodní praxí na celém světě.
Rýže nesplňující normy nemůže být nikdy vyvezena, protože nesplňuje ustanovení dohody uzavřené se zahraničními odběrateli. V tuzemsku se rýže, která se mírně odchyluje od normy, přesto prodává, i když za nižší cenu na základě souboru předem stanovených kritérií. Pokud se však zjistí, že se vzorek příliš odchyluje od požadavků, bude celá šarže vrácena do místa původu.
Normy pro thajskou rýži, které se používaly od roku 1957, nikdy nepředepisovaly žádné pokyny pro odběr vzorků a kontrolu, s výjimkou norem pro rýži Thai Hom Mali, které tyto pokyny stanovily v roce 1997. Proto se odběr vzorků a kontrola kvality thajské rýže určené na vývoz řídily zvyklostmi ze zámoří i místními postupy.
Vzorky se například odebírají náhodně nejméně z 2-3 % celkového počtu pytlů v jedné šarži. Tato velikost vzorku je srovnatelná s požadavky ISO a IRRI, které nařizují, aby počet odebraných pytlů odpovídal druhé odmocnině z celkového počtu pytlů v dávce.
Na základě výše uvedených informací se rýží dobré jakosti rozumí rýže, kterou jsou kupující doma i v zahraničí ochotni přijmout, a rýže, která splňuje požadavky na jakost. Určení kvality rýže vůbec nezávisí na osobním vnímání jednotlivce, ale na výsledcích vědecké analýzy náhodně vybraných vzorků odebraných neutrální stranou. Vzorky musí být zcela náhodné, nikoli záměrně vybrané.
Zavedení těchto thajských norem pro rýži zvyšuje potenciál thajského vývozu rýže. Umožňuje kupujícím větší možnosti nákupu a dovozu thajské rýže, a to nejen jedinečného kmene thajské voňavé rýže známého jako rýže Thai Hom Mali, ale také mnoha dalších druhů a odrůd, které vyhovují potřebám spotřebitelů v dovážejících zemích. Tyto normy rovněž zvyšují důvěru spotřebitelů v kvalitu thajské rýže.
Přečtěte si více k tématu
Vegetariánská a veganská strava
Doplňkové parametry
Kategorie: | Mah Boonkrong Rice |
---|---|
Certifikace: | USDA Organic |
Výrobce: | PRG Corporation Public Company Limited, 5th Floor Zone A, MBK Center, 444, Payathai Road, Wangmai, Pathumwan, Bangkok, 10330 |
Země původu: | Thajsko |
Vhodné pro: | Bez lepku-GMO Free-Vegan-Sugar Free-Lactose Free |
Položka byla vyprodána… |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Thajská rýže Hom Mali
Světově proslulá thajská jasmínová rýže Hom Mali je nejdůležitější aromatickou rýží pocházející z Thajska - má ochrannou známku a nelze ji pěstovat nikde jinde na světě.
Podobně jako se na vinicích pěstují hrozny a kvasí víno, pěstují se i zrna thajské jasmínové rýže nejvyšší třídy pouze v určitých oblastech Thajska. Většinou se jedná o oblasti severovýchodních provincií, jako jsou Ubon Ratchathani, Burirum, Sisaket, Roi Et, Yasothon a Surin.
Rýže Hom Mali má chuť, vůni a hedvábnou strukturu, která je autentická jako v nejlepších restauracích východní Asie. Je dokonalým doplňkem kari, smažených pokrmů a dalších thajských a asijských jídel.
Všestranné použití této rýže je výjimečné. Není příliš lepkavá ani příliš suchá. Při vaření také vykazuje výrazná zrna. Chuť ve vašich ústech je prostě WOW.
Tyto regiony mají vhodné přírodní podmínky, jako je dostatek slunečního svitu během celého roku, množství dešťů a přístup k nejkvalitnějším zrnům jasmínové rýže, která se dá pěstovat skutečně pouze v těchto provinciích.
Zemědělci v této oblasti jsou v pěstování jasmínové rýže na špičkové úrovni a je to vidět, protože rýžovary v této oblasti produkují trvale oceňovanou rýži, kterou jim závidí pěstitelé rýže na celém světě.
Výrobce a standard kvality
Thajská společnost Patum Rice Mill and Granary Public Company Limited (PRG) vyrábí a distribuje balenou thajskou rýži Hom Mali pod značkou "Mah Boonkrong" a "Mah Boonkrong Plus".
Tato společnost je předním výrobcem balené thajské rýže Hom Mali v Thajsku a prvním výrobcem rýže, který získal certifikaci GMP.
Kromě toho také na obale této rýže najdete logo thajské vlády (Ministerstvo zahraničního obchodu), které garantuje, že tato rýže byla vypěstována podle správné zemědělské praxe pro odrůdu jasmínové rýže Thai Hom Mali, která je stanovena podle TAS 4400: Thai Agricultural Standard s názvem Správná zemědělská praxe pro rýži Thai Hom Mali.
Rýže je certifikována jako bio od USDA Organic a EU.