Raw kokosová mouka z Cejlonu bohatá na bílkoviny a vlákninu - 1 kg
Kokosová funguje jako multifunkční pomocník v kuchyni, využijete ji na vaření, pečení i přípravu studených pokrmů. Můžete ji přimíchat i do různých kaší a dezertů a navýšit tak jejich výživovou hodnotu.
Multifunkční kokosová mouka od Ceylon Kokonati se vyrábí z odtučněné kokosové moučky, která zbyla po lisování panenského kokosového oleje za studena. Představuje funkční alternativu k moukám z obilovin. Je přirozeně bohatá na vlákninu, má jemně kokosovou chuť i aroma.
Ceylon Kokonati kokosová mouka neobsahuje cesinát sodný.
- Kokosová mouka obsahuje více bílkovin na porci než mnohé bílé mouky, žitná nebo kukuřičná mouka a přibližně stejný obsah bílkovin jako pohanka.
- Obsahuje stejný poměr bílkovin jako celozrnná pšeničná mouka, ale na rozdíl od ní neobsahuje lepek.
- Vysoký obsah vlákniny v kokosové mouce pomáhá prodloužit pocit sytosti a je ideální pro nízkosacharidové stravovací plány.
Recept na cookies nebo-li sušenky
Jednoduší verze
- 170 g jackfruit mouky
- 70 g kokosové mouky
- 100 g kokosového cukru (pokud používáte)
- 180 ml rostlinného nebo kravského mléka
- 80 ml oleje např. avokádového, kokosového či ghí
- 1 lžička prášku do pečiva
- mletý kardamom přidejte dle vlastní chuti
Příprava
Smíchejte cukr a mouku z jackfruitu. Poté přidejte kokosovou mouku a prášek do pečiva společně s mletým kardamomem, dobře promíchejte. Přidejte kokosový olej a rukama míchejte, dokud nevytvoříte tuhou směs, ze které vyválíte delší špálíčky, které můžete nechat 30 minut zamrazit. Poté krásně nakrájíte kulaté sušenky nebo-li cookies, které budete péct na plechu cca 25 minut při teplotě 220 °C. Vnější strana bude pěkně křupavá, vnitřek bude měkký!
Složitější (ale o něco vyšperkovanější) verze
- 1/2 hrnku (80 g) bezlepkové mouky (kokos, jackfruit, zelené banány, mango, ananas, dýně, cassava)
- 1/2 šálku (50 g) mletých mandlí
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/4 - 1/2 lžičky mletého kardamomu (záleží na tom, jak moc ho máte rádi!)
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 šálku (4 lžíce) tahini
- 1/4 šálku (4 lžíce) kithul sirupu
- Sezamová semínka na posypání
Příprava
- Předehřejte troubu na 180*C/160*C s ventilátorem.
- Ve velké míse smíchejte mouku, mleté mandle, koření, prášek do pečiva a sůl.
- Přilijte tahini a kithul sirup. Promíchejte a spojte.
- Ze směsi vytvarujte stejně velké kuličky a položte je na plech vyložený pergamenovým papírem.
- Prsty je stlačte do plochých disků. Čím tenčí budou, tím budou křupavější. Pokud máte formu, použijte ji.
- Posypte sezamovými semínky.
- Pečte 12-15 minut nebo dokud nejsou okraje zlatohnědé.
- Nechte zcela vychladnout.
Dobrou chuť!
TIP: Abyste dosáhli křupavých sušenek, vytvořte husté těsto s použitím menšího množství tekutin, bez mléka, a pečte cca 15 - 20 minut.
Přeloženo z blogu Nadia's Healthy Kitchen.
Ceylon Kokonati pro své výrobky používají zásadně single origin, eticky sklízené non GMO suroviny. Jejich produkty jsou veganské, bez lepku, vhodné pro keto, paleo i raw dietu. Neobsahují žádný rafinovaný bílý cukr.
Jejich koupí podpoříte tradiční způsoby obživy i snížení uhlíkové stopy - výrobky jsou totiž vyráběny i baleny přímo v místě sklizně surovin. Ceylon Kokonati se snaží o 100% zero waste produkci.
Tento produkt je mezinárodně akreditován organizací Control Union, certifikován jako organický (EU a USDA NOP), certifikován ISO a/nebo HACCP.
Ceylon Kokonati své produkty vyrábí v rodinné manufaktuře, svým dodavatelům i výrobcům platí férové ceny a do výrobních procesů promítá mnohogenerační znalosti. Používá pouze suroviny té nejvyšší kvality. Můžete si být tak jistí, že za prémiovou cenu dostáváte taktéž vysoce prémiovou kvalitu. Koupí mouky tak podpoříte tradiční živobytí vesničanů v suchých oblastech Srí Lanky. Díky tomu je umožněno obyvatelům vesnice využít jejich letité znalosti a odborné zkušenosti.
Prodej těchto produktů hraje zásadní roli v zaměstnanosti a ekonomické podpoře vesnické komunity. Dětem svých zaměstnanců poskytuje Ceylon Kokonati školní učebnice a psací potřeby na celý školní rok.
Přečtěte si více k tématu
Mouky z ovoce I. – Chlebovníková mouka
Mouky z ovoce II. – Mouka ze zelených banánů
Bezlepková dieta nejen pro celiaky?
Objevte low carb aneb více energie, méně cukru
Vegetariánská a veganská strava
Co jíst v zimě, abychom zůstali zdraví?
Jak předejít vánočnímu přejídání nebo jak zmírnit jeho následky
Doplňkové parametry
Kategorie: | Mouka |
---|---|
Výrobce: | Ceylon Kokonati |
Země původu: | Srí Lanka |
Vhodné pro: | Keto-Paleo-GMO Free-Vegan-Bezlepková dieta-LowCarb |
Proč koupit: | Jediná ingredience, balena u zdroje, nikdy žádné příměsy, single-origin, GMO-free a vegan. |
Položka byla vyprodána… |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Značka Ceilon Kokonati vznikla v roce 2013. V jejím sortimentu můžete najít řadu vysoce kvalitních a cenově dostupných produktů z kokosových ořechů, koření a tropického ovoce, vyráběných udržitelným způsobem.
Název značky odkazuje na zemi, kterou její zakladatelé považují za svůj domov Cejlon na Srí Lance, kde se také kokosy pro výrobu této kokosové řady produktů pěstují i zpracovávají. Cejlon, britská korunní kolonie v letech 1815-1948, je nyní známý jako Srí Lanka, ale zakladatelé značky mu raději říkají Cejlon, protože to rozhodně zní exotičtěji a "čistý Cejlon" je značka sama o sobě, připomínající svěží jedinečnou esenci čistého cejlonského čaje. “Kokonati” je zase maorský výraz pro kokos, takže naprosto nejvhodnější název značky těch nejkokosovatějších dobrot vůbec.
Značku Ceilon Kokonati vede manželský pár. Ženskou zakladatelskou polovičkou je paní Bûmika, což v sanskrtu znamená Paní Země. Její pradědeček byl jedním z průkopníků lisování kokosového oleje na Cejlonu, takže je již čtvrtou generací lisovače kokosového oleje. Mužská zakladatelská polovička, pan Mosqi, je zase původně pěstitelem čistého cejlonského čaje.
Ceilon Kokonati je stoprocentně vlastněna a provozována na Novém Zélandu. Sypké produkty od Kokonati používá několik etických značek, které vyrábějí čisté, ekologické potraviny a kosmetické výrobky. Prodejem výrobků Kokonati jsou podporovány venkovské komunity a tradiční způsoby obživy. Všechny jejich výrobky jsou eticky sklízeny a při jejich výrobě nevzniká téměř žádný odpad. Každá část kokosového ořechu je využita při výrobě jiného produktu. Výrobky Kokonati jsou jednosložkové, balené přímo u zdroje, nikdy nemíchané, jednodruhové, bez GMO a veganské.
Díky nadšení pro ekologické, regenerativní zemědělství, udržitelnost a kolektivní partnerství pocházejí výrobky Kokonati pouze z drobných farem a mlýnů ve venkovských vesnicích na Srí Lance. Každý výrobek Kokonati se vyrábí ve specializovaném mlýně, který produkuje pouze daný typ výrobku. Kvalita je tedy nejlepší, jaká může být, a každý krok výroby je podpořen zkušenostmi a znalostmi mnoha generací. Cejlon je požehnán množstvím zdravého, exotického ovoce, ořechů, bylin a koření.
Ceilon Kokonati se řídí zásadami vyváženého života - žij a nech žít.
Snaží se o to, aby vše zůstalo v ještě lepším stavu, než když to našli…