Velikonoční mazanec s kokosovým cukrem
Velikonoční mazanec je tradiční sváteční pečivo, které symbolizuje hojnost a nový začátek. Podle obyčejů se pekl na Bílou sobotu jako obřadní chléb a zdobil se křížem. Jeho kynuté těsto s máslem, vejci a mlékem se dochucuje rozinkami, mandlemi a citronovou kůrou.
Dříve existovaly dvě verze – skromnější pro služebnictvo a bohatší s máslem a smetanou pro pány domu. Dnes se peče i s tvarohem, ořechy či sušeným ovocem a podobné pečivo najdeme i v dalších evropských zemích. Mazanec chutná skvěle samotný, s máslem nebo kvalitní marmeládou.
Vychutnejte si tradici v té nejčistší podobě – s respektem k přírodě, kvalitním surovinám a radostí z pečení!
Vláčný mazanec - recept
My jsme zvolili variantu s rozinkami, můžete ale obměnit i o nasekané ořechy nebo kandované/sušené ovoce. Skvělou alternativou je tvarohový mazanec, který je ještě vláčnější a déle vydrží měkký.
Zdobení si můžete přizpůsobit podle chuti – místo mandlí lze použít plátky kokosu, perlový cukr nebo sezamová semínka. Pro lesklý povrch se mazanec potírá rozšlehaným vejcem, ale lze vyzkoušet i jemnou citronovou polevu. Milovníci sladších verzí ho mohou před podáváním poprášit moučkovým cukrem nebo naplnit kvalitní marmeládou či čokoládovým krémem.
Suroviny
- 500 g špaldové mouky
- můžete také špaldovou mouku promíchat s klasickou hladkou pšeničnou Probio
- 250 ml vlažného mléka
- 100 g kokosového cukru Ceylon Kokonati
- 100 g másla
- 2 žloutky
- 30 g droždí
- 100 g Krétských rozinek V4Vita
- kůra z 1 citronu
- špetka soli (my použili Hrubou sůl Messolonghi s citrusovou solí od společnosti Simply Greek)
- mandlové plátky na posypání
- 1 vejce na potření
Postup vypracování vláčného mazance
- Droždí rozdrobte do mísy, přidejte lžičku kokosového cukru, trochu vlažného mléka a lžíci mouky. Nechte vzejít kvásek.
- V jiné míse smíchejte zbylou mouku, kokosový cukr, sůl a citronovou kůru. Přidejte vzešlý kvásek, zbytek mléko, rozpuštěné máslo a žloutky. Vypracujte hladké těsto.
- Do těsta zapracujte rozinky. Přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 60 minut.
- Poté těsto jemně propracujte, aby se rovnoměrně rozložily kvasinky a aktivoval se lepek. Nechte kynout dalších 30–40 minut a poté ještě jednou lehce promíchejte.
- Vytvarujte bochánek, přeneste na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlovými plátky (nebo nějakou alternativou) a nechte ještě 20 minut kynout.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut dozlatova.
- Osobně vždy vánočku, ale právě i mazanec ze začátku pečení přikrývám pečícím papírem. A zezlátnout jej nechám až při konci pečení, když papír vyjmu.
Tento mazanec je vláčný i další dny po upečení. Ideální na snídani s marmeládou, medem, nebo jen tak!
Nejčastější otázky co vás napadnou při pečení mazance
Proč mazanec klesne/rozplácne se?
Jestli se vám stane, že se bochánek během pečení rozplácne (klesne), s největší pravděpodobností bylo těsto příliš řídké, nebo překynuté před vložením do trouby. S nakynutým těstem zacházíme vždy velice opatrně, aby nehrozilo také případné zdrcnutí.
Jak a kdy je vhodná chvíle mazanec naříznout?
Nejvhodnější chvíle kdy mazanec naříznout těsně před vložením do trouby a to velice ostrým nožem (těsto je měkké). Před naříznutím jsme mazanec potřeli bílkem, nebo rozšlehaným vajíčkem se studenou vodou.
Proč se na mazanec nařezává křížek?
Jedná se jednak o křesťanskou symboliku, ale také tento křížek pomáhá lépe unikat páře a tím vykynout bochánku během pečení.
Která mouka je nejlepší?
Nejběžněji se v kuchyních stále používá klasická hladká pšeničná mouka. My jsme zvolili mouku špaldovou, která dodá těstu jemně oříškovou chuť, vyšší nutriční hodnotu a lepší stravitelnost oproti běžné pšeničné mouce. Navíc má přirozeně vyšší obsah minerálů a vlákniny, což z ní činí kvalitnější alternativu pro pečení.
Proč se rozinky namáčejí do rumu a jaké jsou alternativy?
Rozinky se namáčejí do rumu, aby změkly, získaly intenzivnější chuť a přidaly těstu jemný aromatický nádech. Alkohol zároveň pomáhá uvolnit jejich přírodní cukry, což zvyšuje sladkost a šťavnatost.
Alternativou může být namočení do ovocné šťávy (např. pomerančové nebo jablečné), vlažného čaje (např. černého nebo ovocného) nebo do horké vody s kapkou vanilkového extraktu. Pro bohatší chuť lze použít i mandlový nebo pomerančový likér.
Proč jste zvolili kokosový cukr místo klasického rafinovaného?
Kokosový cukr jsme zvolili jako přírodnější alternativu k rafinovanému cukru, protože si zachovává více minerálů, jako je draslík, hořčík a železo. Má také nižší glykemický index, což znamená, že způsobuje pozvolnější nárůst hladiny cukru v krvi.
Navíc dodává jemně karamelovou chuť, která skvěle doplňuje těsto a přirozeně zvýrazňuje jeho sladkost. Díky šetrnějšímu zpracování je kokosový cukr udržitelnější volbou pro ty, kteří hledají zdravější a ekologičtější sladidlo.
Dle nařízení EU nelze z blogu odkazovat na webové stránky s propagovaným produktem. Produkty ale pochopitelně najdete na našem webu Pravé Bio.