Hydratace pleti: Jak dodat pokožce energii a zdravý vzhled? (2. část)
Kůže je naším největším orgánem a její zdraví přímo závisí na správné hydrataci. Skládá se z 80 % z vody, která je neustále ztrácena odpařováním. Tato ztráta může vést k dehydrataci pokožky, což se negativně projevuje na jejím vzhledu a elasticitě. Aby naše pleť zůstala pružná, zdravá a schopná se regenerovat, je důležité jí nejen dodávat vodu, ale i podpůrné látky, které pomáhají zachovat její strukturu.
Kromě dostatečného pitného režimu je nezbytné podpořit tvorbu stavebních látek, jako je kolagen a kyselina hyaluronová, které udržují pleť hladkou a pružnou. Hydratace je klíčem k zářivé pleti, ale péče o ni musí být komplexní – jak zevnitř, tak i zvenčí. V tomto článku se podíváme na to, jak můžete svou pleť správně hydratovat, jaké látky jsou pro ni nezbytné a jaké produkty ji mohou podpořit v každodenní péči.
Obsah článku
Hydratace pro zářivou pleť
Kůže je tvořena z 80 % vodou a během dne přirozeně vodu ztrácí odpařováním. Má 3 vrstvy – pokožka, škára a podkožní tkáň. Z pohledu péče o kůži nás zajímá pokožka (svrchní část) a škára (střední vrstva, obsahuje stavební látky). Dostatečná hydratace organismu spolu s látkami podporujícími výstavbu kůže zajistí, že bude pružná, plná vody, schopná se regenerovat, zbavovat odpadních látek a udrží si své pH. Aby si zachovala zářivý vzhled, je nutné se o ni starat komplexně – zevnitř i zvenku.
Základem péče je voda a její udržení pod pokožkou. Bez ní by nemohly fungovat stavební látky, bez stavebních látek se nám voda v kůži neudrží. S přibývajícím věkem schopnost organismu tvořit tyto látky, které ve vrstvách kůže vážou vodu a dávají jí pružnost, ubývá. Proto je nutné věnovat hydrataci zaslouženou pozornost. V minulém článku jsme si povídali o úvodu do hydratace, nyní se podíváme více do hloubky.
Mezi důležité látky pro zdraví kůže patří:
- Kolagen
- protein,
- zajišťuje pevnost a pružnost,
- váže na sebe vodu,
- tvoří asi 80 % suché hmotnosti střední vrstvy kůže,
- několik typů, z pohledu kůže nás nejvíce zajímá typ I a III (kůže, šlachy, vazy, kosti),
- externí zdroje dle původu:
- hovězí (typ I a III),
- vepřový (typ I, částečně III),
- rybí (typ I),
- kuřecí (typ II - chrupavky),
- není rozpustný ve vodě
- pro rozpustnost je nutné jej hydrolyzovat, čímž se také zvýší biologická dostupnost,
- v denaturovane formě tvoří spolu s dalšími látkami želatinu.
- Kyselina hyaluronová
- polysacharid,
- váže na sebe vodu a tvoří objem.
- Elastin
- protein,
- zajišťuje pružnost kůže.
- Minerální látky a vitamíny
- zejména zinek, měď, vitamíny C, E a A.
- Voda
- hydratace a pružnost kůže,
- správná funkce metabolických procesů:
- prokrvení kůže a obnova buněk,
- odvod odpadních látek potními žlázami.
Podpora vnitřní hydratace
K vyrovnání klesající schopnosti těla tvořit stavební látky a zadržovat tak ve střední vrstvě kůže vodu, je potřeba spolu s vodou tyto látky dodávat z externích zdrojů a přirozenou tvorbu podpořit.
Podpora přirozené tvorby stavebních látek kůže – dostatek bílkovin (konkrétně aminokyseliny glycin, prolin, alanin – maso, vejce, mléčné výrobky, luštěniny), vitamín C, z minerálních látek měď a zinek (ořechy, semena) a hořčík (ořechy, obiloviny, maso, mléčné výrobky).
Tekutiny vhodné pro podporu hydratace kůže
Vývar
- Dlouze tažený vývar z kostí je výborný zdroj vitamínů a minerálních látek. Je vhodné ke kostem přidat vnitřnosti, kůži a chrupavky.
- Tento vývar není přínosem pouze pro zdraví, ale díky své nízké energetické denzitě i pro štíhlou linii.
- Kolagen se v něm nachází ve své denaturované formě, která spolu s dalšími látkami utváří želatinu. Ta je zdrojem potřebných aminokyselin, její biologická využitelnost proti hydrolyzované formě kolagenu je nižší.
- Nejste zrovna typ pro polévky? Nevadí, vývar můžete využít místo vody při dušení rýže, přípravě kuskusu nebo jako základ šťáv a omáček
- Společnost PLANET PALEO V čele s naturopatem Benem Shoulerem chce udělat denní dávku silného vývaru z volně chovaného skotu, který podléhá certifikaci KRAV, snáze dostupnou v náročném životním stylu. Jejich instantní vývar má vše, co má kvalitní masový vývar mít.
Hydrolyzovaný kolagen
- Zdroj kolagenu, který lze popíjet spolu s vaším oblíbeným nápojem, nebo jako nápoj samotný. Uvádí se, že rybí kolagen se v těle zpracovává až 1,5x efektivněji, než ostatní zdroje. Rybí příchutě se nemusíte bát, lze volit varianty s příchutí jahody nebo třeba kakaa.
- Jedná se o hydrolyzovanou formu, která je pro tělo lépe využitelná. Při hydrolýze dojde ke zkrácení peptidových řetězců na menší části. Díky tomu je tělo dokáže jednodušeji zpracovat, což ocení nejen sportovci.
- Hledáte čistý multitypový kolagen obohacený pouze o vitamín C z aceroly, nebo dáváte přednost ochuceným variantám? Firma NOORDCODE nabízí kvalitní kolagen testovaný na přítomnost nežádoucích látek. Jeho složení obsahuje více typů kolagenu pro komplexní výživu organismu.
- Tvorbu kolagenu lze podpořit také ve veganské formě, kdy jsou aminokyseliny získány fermentací a doplněny o látky podporující tvorbu kolagenu (vitamín C). Jelikož je zdrojem kolagenu pojivová tkáň živočichů, veganský zdroj neexistuje.
- Na kolagenové doplňky stravy je odborníkem firma PLANET PALEO. Díky certifikaci GRAS-FED by LIEF je zaručeno, že se produkty získávají z volně se pasoucího skotu.
Kokosová voda z královského kokosu
- Obsahuje elektrolyty blízké plazmě (přirozeně izotonická),
- výborný nápoj pro rehydrataci organismu,
- zdroj folátů (kyselina listová) a antioxidantů,
- nízký glykemický index a energetická hodnota,
- rozdíl oproti kokosovému mléku, který obsahuje tuky a tedy je zdroj energie.
- Výrobou čerstvých produktů z kokosu královského ze Srí Lanky se zabývá firma CEYLON KOKONATI. Produkty jdou z farmy přímo do manufaktury a tak mohou zaručit čerstvost. Pro výrobu vody využívají pouze kokosy z ostrova a jsou tedy “single origin”.
Zelený čaj
- Obsahuje velké množství antioxidantů, v interní péči o pleť oceníme konkrétně polyfenol EGCG (epigalokatechin galát), který chrání kůži před působením volných radikálů,
- obsažené aminokyseliny podporují zdraví pleti (L-Theanin, prolin, serin, arginin, a další),
- zdroj tekutin pro organismus,
- výbornou náhradou kávy z pohledu zvýšení koncentrace může být matcha. Jedná se o jemně mleté lístky zeleného čaje. Stejně jako káva má povzbuzující účinky, které nastupují pozvolna a vydrží déle. Vyhneme se tak rychlému nástupu a úpadku, dehydratačním a negativním účinkům na pleť, které ve větším množství káva nabízí. Benefity jsou pak obsažené antioxidanty a aminokyseliny, podporující zdraví kůže.
- jeho přínosu jsou si vědomi i ve firmě PLANET PALEO, a tak jej můžete najít v kombinaci s hydrolyzovaným kolagenem.
- Čaj je možné si vychutnat jak teplý, tak i studený.
- Své poznatky o čajích díky svým čínským předkům využil Kevin Tang, který je zakladatelem společnosti KAYTEA. Inovace, fair trade, udržitelnost a lahodná chuť jsou cílem u každého výrobku. Přírodní zdroje, nejlépe s bio certifikací, se snaží využít co nejlépe, například výrobní metodou cold brew nebo kombinací s elektrolyty pro maximalizaci hydratace.
- Ručně sbírané a dokonale promyšlené směsi zeleného čaje, jiných bylin a koření mohou vytvořit kouzelnou atmosféru a působit jako elixír. Zvláště pokud neobsahují pesticidy, hnojiva, GMO a těší se bio kvalitou. Dle tradiční čínské medicíny je stav kůže výsledkem vnitřní rovnováhy energií.
- Naina Madan ráda vzpomíná na své dětství s maminkou, která jí míchala různé směsi, když byla nemocná nebo se necítila dobře. Naina věří, že každý má svou rovnováhu, svou záři a svou normálnost. To vše jí bylo inspirací pro tvorbu čajů značky MADN. Jsou připraveny s láskou a respektem ke každému z nás. Jejich úkolem je navodit vnitřní pohodu, podpořit zdraví a rovnováhu těla i mysli v různých životních situacích. Směsi vycházejí z rodinného dědictví. Můžeme je rozdělit do kategorií směsí každodenní, jednotlivá, na ledový čaj, Chai, Golden milk a ayurveda. Zelený čaj si pak můžete dát v povzbuzující horké směsi nebo také v osvěžující ledové variantě. Obojí je plné antioxidantů.
Základem zářivé a mladistvé pleti v péči zevnitř je hydratace vodou, doplnění a podpora tvorby stavebních látek, jako je kolagen a kyselina hyaluronová. V neposlední řadě ochrana těchto látek antioxidanty.
Podpora hydratace přes pokožku
Abychom udrželi dodané látky do těla a tedy i kůži v kondici, je důležitá také péče o svrchní část - pokožku. Ta má svou ochrannou bariéru (hydro-lipidový film), který zabraňuje nadměrnému odpařování vlhkosti. K jeho narušení často dochází nedostatečným příjmem tekutin, nesprávně zvolenou kosmetikou pro daný typ pleti (nevhodný peeling, agresivní čistidla), počasím (horko, mráz, suchý vzduch, vítr), náročným životním stylem (kouření, kofein, alkohol) a svou roli hrají také hormonální změny. Zastavili jste zrak u kofeinu, protože milujete kávu? Nevadí, pokud to s ní nepřeháníte. Kofein působí močopudně. Proto se ke každé kávě doporučuje vypít sklenici vody.
Hydratovanou pleť udržují okluzivní a hydratační látky.
- Okluzivní látky pomáhají zadržovat vlhkost v kůži, podporují lipidový film, jsou mastné, ale samy o sobě většinou nehydratují (např. oleje, lanolin, másla, vazelína, lanolin, parafín, lůj).
- Možná vás zarazilo slovo lůj. Dříve se v kosmetice běžně využíval a o jeho hydratačních schopnostech a přínosech v péči nejen o problematickou pleť se můžete dočíst v tomto článku. Na blahodárné účinky a využití v kosmetice se specializují firmy TALLOW a TALLOW COSMETICS.
- Hydratační látky (humektanty) na sebe dokáží vázat vodu, prostupují hlouběji do vrstev kůže a dokáží ji hydratovat (např. glycerin, aloe vera, kyselina hyaluronová, panthenol, urea).
- Zapomínat bychom neměli ani na ochranu pokožky před slunečním zářením. Správná péče o pleť by měla obsahovat všechny složky nejlépe přírodního složení.
Správná péče o pleť by měla obsahovat všechny složky nejlépe přírodního složení. Péče o pleť se odvíjí od jejího typu, věku a působením vnějších vlivů. Pozor, mastná pokožka neznamená, že je dostatečně hydratovaná. Většinou tomu bývá naopak. Je potřeba ji šetrně čistit, vhodně hydratovat a podporovat její ochranou funkci. Stejně tak dehydratovaná pokožka nerovná se suchá. Dehydratovaná může být i mastná, normální, nebo smíšená pleť. Jak na každodenní rutinu si můžete přečíst v tomto článku.
Hydratace a hladina energie
Správné zásobení organismu tekutinami a minerálními látkami vám může ulevit od únavy, bolesti hlavy a přispět k celkové duševní pohodě. Hodně nebo málo? U tekutin to není jedno.
Nesmí se to přehánět. Organismus má schopnost vyloučit ledvinami za hodinu necelý 1 litr tekutin. To je ale maximum, proto je vhodné si svůj pitný režim rozložit během celého dne. Při nadměrném příjmu se tělo snaží udržet rovnováhu vnitřního prostředí vody a elektrolytů. Voda se přesouvá z vnějšího prostoru buněk dovnitř, buňky se zvětšují a může vzniknout otok mozku. Jelikož lebeční kosti nejsou pohyblivé, bolesti hlavy mohou vyústit v koma.
Častější je ale nedostatek tekutin. Ten způsobuje snížení krevního objemu a často je spojen s nedostatkem elektrolytů. To vše vede k:
- zhoršení koncentrace,
- důsledkem snížení krevního objemu dojde k horšímu zásobování mozku kyslíkem a živinami,
- ztížení schopnosti regulovat tělesnou teplotu,
- zhoršení metabolismu živin,
- "hustá” krev špatně přenáší živiny do těla, voda je klíčová pro jejich metabolismus,
- snížené schopnosti vylučovat odpadní látky, které se hromadí v těle a mohou způsobovat onemocnění (zánět močového měchýře, tvorba ledvinových kamenů).
Úbytek tekutin se nazývá dehydratace. Ta má několik stupňů.
- Žízeň začínáme pociťovat při úbytku vody ve výši 1 - 2 % tělesné hmotnosti.
- Při ztrátě tekutin více jak 5 % hmotnosti může dojít ke křečím, zvracení, bolestem hlavy a selhání organismu.
Proč je tomu tak?
Voda funguje jako přenašeč a rozpouštědlo. Konkrétně nás zajímají ionty draslíku a sodíku, které se podílí na přenosu vzruchu do svalů. Proto se při doplňování tekutin zaměřujeme také na elektrolyty.
Znamená více pití vody lepší zdraví? Mýty vs. fakta
Výše jsme si vysvětlili, proč nesmí být tekutin hodně, ale ani málo. Pojďme se spolu podívat na nejčastější mýty v hydrataci organismu.
- “Čím více vody, tím lépe.”
- Jak jsme si uvedli výše, ledviny jsou schopny vyloučit za určitou dobu jen dané množství tekutin. Nadbytek vody v organismu vede k nerovnováze elektrolytů, voda se dostává do buněk, které se zvětšují a mohou způsobit zdravotní problémy.
- “Musíš vypít aspoň 8 sklenic vody denně.”
- Množství tekutin je pro každého individuální a odvíjí se od věku, životního stylu, vnějšího prostředí, a dalších faktorů.
- “Pití vody zlepší stav pokožky.”
- Doslovně vzato je pokožka vrchní část kůže. Dostatek tekutin má vliv na vzhled kůže, samotná voda ale nestačí, pokud se nemá jak uvnitř udržet (stavební látky - kolagen, kyselina hyaluronová, vhodná kosmetika).
- “Během jídla se nemá pít.”
- Opak je pravdou. Tekutiny sníží denzitu potravin a pomohou rozpustit látky rozpustné ve vodě. Tim podpoří trávení. Žaludek se dříve zaplní a pocit sytosti se objeví při nižším objemu zkonzumované potravy. To je přínosem pro štíhlou linii a při redukci hmotnost. Opět zde platí zlaté pravidlo “všeho s mírou”. Při nadměrném pití může dojít ke zředění žaludečních šťáv. Vhodnější
nápoje neslazené a bez oxidu uhličitého.
- Opak je pravdou. Tekutiny sníží denzitu potravin a pomohou rozpustit látky rozpustné ve vodě. Tim podpoří trávení. Žaludek se dříve zaplní a pocit sytosti se objeví při nižším objemu zkonzumované potravy. To je přínosem pro štíhlou linii a při redukci hmotnost. Opět zde platí zlaté pravidlo “všeho s mírou”. Při nadměrném pití může dojít ke zředění žaludečních šťáv. Vhodnější
- “Čistá voda je jediný správný zdroj tekutin.”
- Voda by měla být převažující zdroj tekutin, ať už pouze jako pitná, nebo v podobě neslazeného čaje. S vodou je potřeba doplnit ale také elektrolyty, které se ztrácí hlavně potem.
- “Když jsem nestihl/a pít přes den, dohoním to večer.“
- Dopíjení pitného režimu večer postupnou hydrataci nenahradí. Ledviny mají omezenou funkci filtrace a tělu může nadbytek tekutin způsobit rozbití vodní rovnováhy.
- “Freshe, ovocné šťávy a 100 % džusy jsou dobré k doplnění tekutin.”
- Ovocné šťávy, zvláště ty čerstvé jsou zdrojem vitamínů. Jedná se ale o vodu s látkami rozpustnými ve vodě, což jsou zde převážně sacharidy, často bez vlákniny. Proto obsahují hodně energie, mají vysoký glykemický index a nezaženou žízeň.
- “Napiju se, až budu mít žízeň. “
- Pocit žízně tělo vyvolá ve chvíli, kdy tělo ztratilo již jistý objem vody a rozvíjí se dehydratace. Navíc děti a starší lidé ztrácí pocit žízně.
- “Hlad je převlečená žízeň. “
- Na tomto tvrzení je něco pravdy. Záleží na vašem životním stylu. Nedostatek tekutin vede k horší distribuci živin a pocitu únavy. To může tělo subjektivně vyhodnotit jako potřebu energie a tedy hlad. Stejně tak chuť na slané potraviny může značit nedostatek minerálních látek a vody.
Tekutiny jsou důležité pro všechny buňky našeho těla. Hydratace je nezbytná pro fyzickou i mentální pohodu. Můžeme si z ní udělat rituál, čas pro sebe, pro své blízké, způsob relaxace a odproštění se od celodenního shonu. Ranní a noční péče o pleť, rehydratace po probuzení, polévka k obědu s přáteli nebo rodinnou, odpolední odpočinek s knihou v ruce u horkého/chladného nápoje, posezení se svou spřízněných duší s čajem pod hvězdami…
Přinesl vám článek užitečné informace? Sdílejte jej se svými přáteli pomocí tlačítka níže. Pokud nechcete přijít o další zajímavé novinky, přihlaste se k odběru našich aktualit a sledujte nás na sociálních sítích.
Dle nařízení EU nelze z blogu odkazovat na webové stránky s propagovaným produktem. Produkty ale pochopitelně najdete na našem webu Pravé Bio.
Použité zdroje
- SHAI, Avi; BARAN, Robert L. a MAIBACH, Howard I. Handbook of cosmetic skin care. London: Dunitz, 2001. ISBN 1-84184-179-X.
- Moisturizers. Online. National Library of Medicine. 2024. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK545171/.
- Skin hydration: a review on its molecular mechanisms. Online. National Library of Medicine. 2007. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17524122/.
- Controlling the hydration of the skin though the application of occluding barrier creams. Online. National Library of Medicine. 2013. Dostupné z: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3565729/.
- KASPER, Heinrich a BURGHARDT, Walter. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. ISBN 978-80-247-4533-6.
ŠárkaVěnovala své vzdělání a profesní život světu gastronomie a výživy. Po studiích hotelnictví a výživy člověka završila své vzdělání titulem nutriční terapeutky, díky čemuž získala celistvý pohled na propojení jídla a zdraví.
Tyto znalosti nyní využívá především při péči o své děti.
Nebojí se výzev a příležitostí, věří v nové začátky a cení si udržitelného životního stylu. Mimo svou profesi se věnuje zahradničení, turistice a především své rodině, která zůstává jejím největším životním pilířem.