Pomozte nám vyprázdnit sklad a zachránit produkty s blížícím se nebo již prošlým datem min. trvanlivosti. Ikdyž u produktu uvidíte toto datum, vězte, že produkt je stále vhodný ke konzumaci či k použití. Každý týden produkty otevíráme a testujeme, abychom si byli jisti, že jsou v pořádku. Proč to děláme? Protože nesnášíme zbytečné plýtvání a konzum. Klikněte SLEVY a VÝPRODEJ.

Hydratace pleti: Jak dodat pokožce energii a zdravý vzhled? (2. část)

Kůže je naším největším orgánem a její zdraví přímo závisí na správné hydrataci. Skládá se z 80 % z vody, která je neustále ztrácena odpařováním. Tato ztráta může vést k dehydrataci pokožky, což se negativně projevuje na jejím vzhledu a elasticitě. Aby naše pleť zůstala pružná, zdravá a schopná se regenerovat, je důležité jí nejen dodávat vodu, ale i podpůrné látky, které pomáhají zachovat její strukturu.

 

Kromě dostatečného pitného režimu je nezbytné podpořit tvorbu stavebních látek, jako je kolagen a kyselina hyaluronová, které udržují pleť hladkou a pružnou. Hydratace je klíčem k zářivé pleti, ale péče o ni musí být komplexní – jak zevnitř, tak i zvenčí. V tomto článku se podíváme na to, jak můžete svou pleť správně hydratovat, jaké látky jsou pro ni nezbytné a jaké produkty ji mohou podpořit v každodenní péči.

Voda_clanek_optimized

Obsah článku

Hydratace pro zářivou pleť

Kůže je tvořena z 80 % vodou a během dne přirozeně vodu ztrácí odpařováním. Má 3 vrstvypokožka, škára a podkožní tkáň. Z pohledu péče o kůži nás zajímá pokožka (svrchní část) a škára (střední vrstva, obsahuje stavební látky). Dostatečná hydratace organismu spolu s látkami podporujícími výstavbu kůže zajistí, že bude pružná, plná vody, schopná se regenerovat, zbavovat odpadních látek a udrží si své pH. Aby si zachovala zářivý vzhled, je nutné se o ni starat komplexně – zevnitř i zvenku.

Základem péče je voda a její udržení pod pokožkou. Bez ní by nemohly fungovat stavební látky, bez stavebních látek se nám voda v kůži neudrží. S přibývajícím věkem schopnost organismu tvořit tyto látky, které ve vrstvách kůže vážou vodu a dávají jí pružnost, ubývá. Proto je nutné věnovat hydrataci zaslouženou pozornost. V minulém článku jsme si povídali o úvodu do hydratace, nyní se podíváme více do hloubky.

Mezi důležité látky pro zdraví kůže patří:

  • Kolagen
    • protein,
    • zajišťuje pevnost a pružnost,
    • váže na sebe vodu,
    • tvoří asi 80 % suché hmotnosti střední vrstvy kůže,
    • několik typů, z pohledu kůže nás nejvíce zajímá typ I a III (kůže, šlachy, vazy, kosti),
    • externí zdroje dle původu:
      • hovězí (typ I a III),
      • vepřový (typ I, částečně III),
      • rybí (typ I),
      • kuřecí (typ II - chrupavky),
    • není rozpustný ve vodě
      • pro rozpustnost je nutné jej hydrolyzovat, čímž se také zvýší biologická dostupnost,
      • v denaturovane formě tvoří spolu s dalšími látkami želatinu.
  • Kyselina hyaluronová
    • polysacharid,
    • váže na sebe vodu a tvoří objem.
  • Elastin
    • protein,
    • zajišťuje pružnost kůže.
  • Minerální látky a vitamíny
    • zejména zinek, měď, vitamíny C, E a A.
  • Voda
    • hydratace a pružnost kůže,
    • správná funkce metabolických procesů:
      • prokrvení kůže a obnova buněk,
      • odvod odpadních látek potními žlázami.

plet a hydratace

Podpora vnitřní hydratace

K vyrovnání klesající schopnosti těla tvořit stavební látky a zadržovat tak ve střední vrstvě kůže vodu, je potřeba spolu s vodou tyto látky dodávat z externích zdrojů a přirozenou tvorbu podpořit.

Podpora přirozené tvorby stavebních látek kůže – dostatek bílkovin (konkrétně aminokyseliny glycin, prolin, alanin – maso, vejce, mléčné výrobky, luštěniny), vitamín C, z minerálních látek měď a zinek (ořechy, semena) a hořčík (ořechy, obiloviny, maso, mléčné výrobky). 

Tekutiny vhodné pro podporu hydratace kůže

Vývar

  • Dlouze tažený vývar z kostí je výborný zdroj vitamínů a minerálních látek. Je vhodné ke kostem přidat vnitřnosti, kůži a chrupavky.
  • Tento vývar není přínosem pouze pro zdraví, ale díky své nízké energetické denzitě i pro štíhlou linii.
  • Kolagen se v něm nachází ve své denaturované formě, která spolu s dalšími látkami utváří želatinu. Ta je zdrojem potřebných aminokyselin, její biologická využitelnost proti hydrolyzované formě kolagenu je nižší.
  • Nejste zrovna typ pro polévky? Nevadí, vývar můžete využít místo vody při dušení rýže, přípravě kuskusu nebo jako základ šťáv a omáček
  • Společnost PLANET PALEO V čele s naturopatem Benem Shoulerem chce udělat denní dávku silného vývaru z volně chovaného skotu, který podléhá certifikaci KRAV, snáze dostupnou v náročném životním stylu. Jejich instantní vývar má vše, co má kvalitní masový vývar mít.

Planet paleo vyvary

Hydrolyzovaný kolagen

  • Zdroj kolagenu, který lze popíjet spolu s vaším oblíbeným nápojem, nebo jako nápoj samotný. Uvádí se, že rybí kolagen se v těle zpracovává až 1,5x efektivněji, než ostatní zdroje. Rybí příchutě se nemusíte bát, lze volit varianty s příchutí jahody nebo třeba kakaa.
  • Jedná se o hydrolyzovanou formu, která je pro tělo lépe využitelná. Při hydrolýze dojde ke zkrácení peptidových řetězců na menší části. Díky tomu je tělo dokáže jednodušeji zpracovat, což ocení nejen sportovci.
  • Hledáte čistý multitypový kolagen obohacený pouze o vitamín C z aceroly, nebo dáváte přednost ochuceným variantám? Firma NOORDCODE nabízí kvalitní kolagen testovaný na přítomnost nežádoucích látek. Jeho složení obsahuje více typů kolagenu pro komplexní výživu organismu.
  • Tvorbu kolagenu lze podpořit také ve veganské formě, kdy jsou aminokyseliny získány fermentací a doplněny o látky podporující tvorbu kolagenu (vitamín C). Jelikož je zdrojem kolagenu pojivová tkáň živočichů, veganský zdroj neexistuje.
  • Na kolagenové doplňky stravy je odborníkem firma PLANET PALEO. Díky certifikaci GRAS-FED by LIEF je zaručeno, že se produkty získávají z volně se pasoucího skotu.

Kokosová voda z královského kokosu

  • Obsahuje elektrolyty blízké plazmě (přirozeně izotonická),
  • výborný nápoj pro rehydrataci organismu,
  • zdroj folátů (kyselina listová) a antioxidantů,
  • nízký glykemický index a energetická hodnota,
  • rozdíl oproti kokosovému mléku, který obsahuje tuky a tedy je zdroj energie.
  • Výrobou čerstvých produktů z kokosu královského ze Srí Lanky se zabývá firma CEYLON KOKONATI. Produkty jdou z farmy přímo do manufaktury a tak mohou zaručit čerstvost. Pro výrobu vody využívají pouze kokosy z ostrova a jsou tedy “single origin”.

Zelený čaj

  • Obsahuje velké množství antioxidantů, v interní péči o pleť oceníme konkrétně polyfenol EGCG (epigalokatechin galát), který chrání kůži před působením volných radikálů,
  • obsažené aminokyseliny podporují zdraví pleti (L-Theanin, prolin, serin, arginin, a další),
  • zdroj tekutin pro organismus,
  • výbornou náhradou kávy z pohledu zvýšení koncentrace může být matcha. Jedná se o jemně mleté lístky zeleného čaje. Stejně jako káva má povzbuzující účinky, které nastupují pozvolna a vydrží déle. Vyhneme se tak rychlému nástupu a úpadkudehydratačním a negativním účinkům na pleť, které ve větším množství káva nabízí. Benefity jsou pak obsažené antioxidanty a aminokyseliny, podporující zdraví kůže.
    • jeho přínosu jsou si vědomi i ve firmě PLANET PALEO, a tak jej můžete najít v kombinaci s hydrolyzovaným kolagenem.
  • Čaj je možné si vychutnat jak teplý, tak i studený.
    • Své poznatky o čajích díky svým čínským předkům využil Kevin Tang, který je zakladatelem společnosti KAYTEA. Inovace, fair trade, udržitelnost a lahodná chuť jsou cílem u každého výrobku. Přírodní zdroje, nejlépe s bio certifikací, se snaží využít co nejlépe, například výrobní metodou cold brew nebo kombinací s elektrolyty pro maximalizaci hydratace.
    • Ručně sbírané a dokonale promyšlené směsi zeleného čaje, jiných bylin a koření mohou vytvořit kouzelnou atmosféru a působit jako elixír. Zvláště pokud neobsahují pesticidy, hnojiva, GMO a těší se bio kvalitou. Dle tradiční čínské medicíny je stav kůže výsledkem vnitřní rovnováhy energií.
    • Naina Madan ráda vzpomíná na své dětství s maminkou, která jí míchala různé směsi, když byla nemocná nebo se necítila dobře. Naina věří, že každý má svou rovnováhu, svou záři a svou normálnost. To vše jí bylo inspirací pro tvorbu čajů značky MADN. Jsou připraveny s láskou a respektem ke každému z nás. Jejich úkolem je navodit vnitřní pohodu, podpořit zdraví a rovnováhu těla i mysli v různých životních situacích. Směsi vycházejí z rodinného dědictví. Můžeme je rozdělit do kategorií směsí každodenní, jednotlivá, na ledový čaj, Chai, Golden milk a ayurveda. Zelený čaj si pak můžete dát v povzbuzující horké směsi nebo také v osvěžující ledové variantě. Obojí je plné antioxidantů.

Základem zářivé a mladistvé pleti v péči zevnitř je hydratace vodou, doplnění a podpora tvorby stavebních látek, jako je kolagen a kyselina hyaluronová. V neposlední řadě ochrana těchto látek antioxidanty.

Madn

Podpora hydratace přes pokožku

Abychom udrželi dodané látky do těla a tedy i kůži v kondici, je důležitá také péče o svrchní část - pokožku. Ta má svou ochrannou bariéru (hydro-lipidový film), který zabraňuje nadměrnému odpařování vlhkosti. K jeho narušení často dochází nedostatečným příjmem tekutin, nesprávně zvolenou kosmetikou pro daný typ pleti (nevhodný peeling, agresivní čistidla), počasím (horko, mráz, suchý vzduch, vítr), náročným životním stylem (kouření, kofein, alkohol) a svou roli hrají také hormonální změny. Zastavili jste zrak u kofeinu, protože milujete kávu? Nevadí, pokud to s ní nepřeháníte. Kofein působí močopudně. Proto se ke každé kávě doporučuje vypít sklenici vody.

Hydratovanou pleť udržují okluzivní a hydratační látky.

  • Okluzivní látky pomáhají zadržovat vlhkost v kůži, podporují lipidový film, jsou mastné, ale samy o sobě většinou nehydratují (např. oleje, lanolin, másla, vazelína, lanolin, parafín, lůj).
    • Možná vás zarazilo slovo lůj. Dříve se v kosmetice běžně využíval a o jeho hydratačních schopnostech a přínosech v péči nejen o problematickou pleť se můžete dočíst v tomto článku. Na blahodárné účinky a využití v kosmetice se specializují firmy TALLOW a TALLOW COSMETICS.
  • Hydratační látky (humektanty) na sebe dokáží vázat vodu, prostupují hlouběji do vrstev kůže a dokáží ji hydratovat (např. glycerin, aloe vera, kyselina hyaluronová, panthenol, urea).
  • Zapomínat bychom neměli ani na ochranu pokožky před slunečním zářením. Správná péče o pleť by měla obsahovat všechny složky nejlépe přírodního složení.

Správná péče o pleť by měla obsahovat všechny složky nejlépe přírodního složení. Péče o pleť se odvíjí od jejího typu, věku a působením vnějších vlivů. Pozor, mastná pokožka neznamená, že je dostatečně hydratovaná. Většinou tomu bývá naopak. Je potřeba ji šetrně čistit, vhodně hydratovat a podporovat její ochranou funkci. Stejně tak dehydratovaná pokožka nerovná se suchá. Dehydratovaná může být i mastná, normální, nebo smíšená pleť. Jak na každodenní rutinu si můžete přečíst v tomto článku.

Tallow

Hydratace a hladina energie

Správné zásobení organismu tekutinami a minerálními látkami vám může ulevit od únavy, bolesti hlavy a přispět k celkové duševní pohodě. Hodně nebo málo? U tekutin to není jedno.


Nesmí se to přehánět. Organismusschopnost vyloučit ledvinami za hodinu necelý 1 litr tekutin. To je ale maximum, proto je vhodné si svůj pitný režim rozložit během celého dne. Při nadměrném příjmu se tělo snaží udržet rovnováhu vnitřního prostředí vody a elektrolytů. Voda se přesouvá z vnějšího prostoru buněk dovnitř, buňky se zvětšují a může vzniknout otok mozku. Jelikož lebeční kosti nejsou pohyblivé, bolesti hlavy mohou vyústit v koma.

Častější je ale nedostatek tekutin. Ten způsobuje snížení krevního objemu a často je spojen s nedostatkem elektrolytů. To vše vede k:

  • zhoršení koncentrace,
  • důsledkem snížení krevního objemu dojde k horšímu zásobování mozku kyslíkem a živinami,
  • ztížení schopnosti regulovat tělesnou teplotu,
  • zhoršení metabolismu živin,
  • "hustá” krev špatně přenáší živiny do těla, voda je klíčová pro jejich metabolismus,
  • snížené schopnosti vylučovat odpadní látky, které se hromadí v těle a mohou způsobovat onemocnění (zánět močového měchýře, tvorba ledvinových kamenů).


Úbytek tekutin se nazývá dehydratace. Ta má několik stupňů.

  • Žízeň začínáme pociťovat při úbytku vody ve výši 1 - 2 % tělesné hmotnosti.
  • Při ztrátě tekutin více jak 5 % hmotnosti může dojít ke křečím, zvracení, bolestem hlavy a selhání organismu.

Proč je tomu tak?

Voda funguje jako přenašeč a rozpouštědlo. Konkrétně nás zajímají ionty draslíku a sodíku, které se podílí na přenosu vzruchu do svalů. Proto se při doplňování tekutin zaměřujeme také na elektrolyty.

mýty a fakta

Znamená více pití vody lepší zdraví? Mýty vs. fakta

Výše jsme si vysvětlili, proč nesmí být tekutin hodně, ale ani málo. Pojďme se spolu podívat na nejčastější mýty v hydrataci organismu.

  • “Čím více vody, tím lépe.”
    • Jak jsme si uvedli výše, ledviny jsou schopny vyloučit za určitou dobu jen dané množství tekutin. Nadbytek vody v organismu vede k nerovnováze elektrolytů, voda se dostává do buněk, které se zvětšují a mohou způsobit zdravotní problémy.
  • “Musíš vypít aspoň 8 sklenic vody denně.”
    • Množství tekutin je pro každého individuální a odvíjí se od věku, životního stylu, vnějšího prostředí, a dalších faktorů.
  • “Pití vody zlepší stav pokožky.”
    • Doslovně vzato je pokožka vrchní část kůže. Dostatek tekutin má vliv na vzhled kůže, samotná voda ale nestačí, pokud se nemá jak uvnitř udržet (stavební látky - kolagen, kyselina hyaluronová, vhodná kosmetika).
  • “Během jídla se nemá pít.”
    • Opak je pravdou. Tekutiny sníží denzitu potravin a pomohou rozpustit látky rozpustné ve vodě. Tim podpoří trávení. Žaludek se dříve zaplní a pocit sytosti se objeví při nižším objemu zkonzumované potravy. To je přínosem pro štíhlou linii a při redukci hmotnost. Opět zde platí zlaté pravidlo “všeho s mírou”. Při nadměrném pití může dojít ke zředění žaludečních šťáv. Vhodnější
      nápoje neslazené a bez oxidu uhličitého.
  • “Čistá voda je jediný správný zdroj tekutin.”
    • Voda by měla být převažující zdroj tekutin, ať už pouze jako pitná, nebo v podobě neslazeného čaje. S vodou je potřeba doplnit ale také elektrolyty, které se ztrácí hlavně potem.
  • “Když jsem nestihl/a pít přes den, dohoním to večer.“
    • Dopíjení pitného režimu večer postupnou hydrataci nenahradí. Ledviny mají omezenou funkci filtrace a tělu může nadbytek tekutin způsobit rozbití vodní rovnováhy.
  • “Freshe, ovocné šťávy a 100 % džusy jsou dobré k doplnění tekutin.”
    • Ovocné šťávy, zvláště ty čerstvé jsou zdrojem vitamínů. Jedná se ale o vodu s látkami rozpustnými ve vodě, což jsou zde převážně sacharidy, často bez vlákniny. Proto obsahují hodně energie, mají vysoký glykemický index a nezaženou žízeň.
  • “Napiju se, až budu mít žízeň. “
    • Pocit žízně tělo vyvolá ve chvíli, kdy tělo ztratilo již jistý objem vody a rozvíjí se dehydratace. Navíc děti a starší lidé ztrácí pocit žízně.
  • “Hlad je převlečená žízeň. “
    • Na tomto tvrzení je něco pravdy. Záleží na vašem životním stylu. Nedostatek tekutin vede k horší distribuci živin a pocitu únavy. To může tělo subjektivně vyhodnotit jako potřebu energie a tedy hlad. Stejně tak chuť na slané potraviny může značit nedostatek minerálních látek a vody.

Tekutiny jsou důležité pro všechny buňky našeho těla. Hydratace je nezbytná pro fyzickou i mentální pohodu. Můžeme si z ní udělat rituál, čas pro sebe, pro své blízké, způsob relaxace a odproštění se od celodenního shonu. Ranní a noční péče o pleť, rehydratace po probuzení, polévka k obědu s přáteli nebo rodinnou, odpolední odpočinek s knihou v ruce u horkého/chladného nápoje, posezení se svou spřízněných duší s čajem pod hvězdami…

Přinesl vám článek užitečné informace? Sdílejte jej se svými přáteli pomocí tlačítka níže. Pokud nechcete přijít o další zajímavé novinky, přihlaste se k odběru našich aktualit a sledujte nás na sociálních sítích. 

 

Dle nařízení EU nelze z blogu odkazovat na webové stránky s propagovaným produktem. Produkty ale pochopitelně najdete na našem webu Pravé Bio.

Použité zdroje

  1. SHAI, Avi; BARAN, Robert L. a MAIBACH, Howard I. Handbook of cosmetic skin care. London: Dunitz, 2001. ISBN 1-84184-179-X.
  2. Moisturizers. Online. National Library of Medicine. 2024. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK545171/.
  3. Skin hydration: a review on its molecular mechanisms. Online. National Library of Medicine. 2007. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17524122/.
  4. Controlling the hydration of the skin though the application of occluding barrier creams. Online. National Library of Medicine. 2013. Dostupné z: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3565729/.
  5. KASPER, Heinrich a BURGHARDT, Walter. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. ISBN 978-80-247-4533-6.
Šárka
Šárka

Věnovala své vzdělání a profesní život světu gastronomie a výživy. Po studiích hotelnictví a výživy člověka završila své vzdělání titulem nutriční terapeutky, díky čemuž získala celistvý pohled na propojení jídla a zdraví.

 

Tyto znalosti nyní využívá především při péči o své děti.

 

Nebojí se výzev a příležitostí, věří v nové začátky a cení si udržitelného životního stylu. Mimo svou profesi se věnuje zahradničení, turistice a především své rodině, která zůstává jejím největším životním pilířem.