Cejlonský raw kokosový cukr na vaření, pečení, slazení - přímo od zdroje
Pravý cejlonský cukr z kokosového nektaru v bio a raw kvalitě, který můžete použít jako alternativu toho klasického bílého. Je skvělý na vaření, pečení, ke slazení nápojů, ale i k přípravě raw pokrmů.
Bio a raw kokosový cukr značky Ceylon Kokonati se vyrábí z nektaru vylisovaného z květů kokosových ořechů. Nektar se následně pomalu odpařuje a krystalizuje na kokosový cukr. Má neutrální aroma a příjemně sladkou chuť.
Přestože se každá šarže této přirozeně získávané květové šťávy liší barvou, obvyklá barva krystalického kokosového cukru je lehce zkaramelizovaná zlatavá až středně hnědá. Používá se při pečení bez rafinovaného cukru a jako přírodní alternativa k silně rafinovaným bílým cukrům.
Můžete s ním nahradit běžný cukr 1:1. Pokud jej chcete použít jako alternativu bílého moučkového cukru, stačí jej jednoduše rozemlít na jemnou moučku v mlýnku.
Je nepostradatelnou ingrediencí při pečení a vaření.
- Můžete jej také přimíchat do ranních kaší, smoothie a koktejlů
- Smíchaný s dalším kořením, například se skořicí nebo vanilkou, vytvoří báječnou posypku na pečivo, ovoce, vafle, palačinky, horké nápoje, cereálie, jogurt nebo zmrzlinu.
-
Hodí se i pro DIY výrobu domácí kosmetiky, například scruby na tělo, pleť nebo na rty.
Nutriční profil
Kokosový cukr obsahuje šestnáct druhů aminokyselin, vitamínů a minerálů, protože se vyrábí z kokosové šťávy, sklízené z kokosových palem, které rostou v bohatých vulkanických půdách bohatých na minerály. Kokosový cukr vykazuje podle testů nízkou hodnotu glykemického indexu (GI).
Cukry s nízkým GI se při konzumaci metabolizují pomalu, což pomáhá regulovat hladinu energie pro každodenní aktivitu, aniž by způsobovaly velké výkyvy hladinu cukru v krvi a propady energie, které mohou způsobovat rafinované cukry a umělá sladidla.
Kokosová šťáva, ze které se kokosový cukr vyrábí (získaná z květu kokosového ořechu), je bohatá na draslík, hořčík, zinek a železo. Je také přírodním zdrojem vitamínů B1, B2, B3, B6 a C. Protože se jedná o přírodní produkt bohatý na minerály a enzymy, napomáhá pomalému vstřebávání cukru do krevního oběhu.
Manufaktura cukru Ceylon Kokonati
Barva kokosového cukru se řídí stupněm karamelizace při sušení odpařené kokosové šťávy v horkých pecích.
U hromadně vyráběného kokosového cukru je těžší kontrolovat karamelizaci, protože větší objem mízy na každé lamele (vaničce) se musí sušit rovnoměrně a může silně zkaramelizovat (tmavší hnědá barva), zatímco Ceylon Kokonati má tendenci sušit menší objemy na každé vaničce a kontrolovat karamelizaci, protože tak zůstává cukr světlejší.
Světlejší kokosový cukr se v receptech snáze vyměňuje za bílý, protože změna barvy hotového pečiva je méně hnědá. Nutričně neporušený a výrobek je méně zkaramelizovaný.
Ceylon Kokonati pro své výrobky používají zásadně single origin, eticky sklízené non GMO suroviny. Jejich produkty jsou veganské, bez lepku, vhodné pro keto, paleo i raw dietu. Neobsahují žádný rafinovaný bílý cukr.
Jejich koupí podpoříte tradiční způsoby obživy i snížení uhlíkové stopy - výrobky jsou totiž vyráběny i baleny přímo v místě sklizně surovin. Ceylon Kokonati se snaží o 100% zero waste produkci.
Tento produkt je mezinárodně akreditován organizací Control Union, certifikován jako organický (EU a USDA NOP), certifikován ISO a/nebo HACCP.
Ceylon Kokonati své produkty vyrábí v rodinné manufaktuře, svým dodavatelům i výrobcům platí férové ceny a do výrobních procesů promítá mnohogenerační znalosti. Používá pouze suroviny té nejvyšší kvality. Můžete si být tak jistí, že za prémiovou cenu dostáváte taktéž vysoce prémiovou kvalitu. Koupí mouky tak podpoříte tradiční živobytí vesničanů v suchých oblastech Srí Lanky. Díky tomu je umožněno obyvatelům vesnice využít jejich letité znalosti a odborné zkušenosti.
Prodej těchto produktů hraje zásadní roli v zaměstnanosti a ekonomické podpoře vesnické komunity. Dětem svých zaměstnanců poskytuje Ceylon Kokonati školní učebnice a psací potřeby na celý školní rok.
Přečtěte si více k tématu
Jak předejít vánočnímu přejídání nebo jak zmírnit jeho následky
Co je to single origin nebo-li "jediný původ"?
Toto tvrzení znamená, že surovina pochází z jedné zeměpisné oblasti (na rozdíl surovin odebraných z více zemí světa a následně smíchané dohromady = běžná praxe levných produktů od tzv. privátních značek).
Žádný z produktů Ceylon Kokonati není tzv. směsí několika různých surovin z různých částí světa, zakoupených za nejlevnější ceny. Anglicky se to nazývá 'not blended'.
Skutečnost, že suroviny/ výrobky Ceylon Kokonati jsou "single origin" pouze ze Srí Lanky, znamená, že chuťové pohárky spotřebitele mají konzistentnější a kvalitnější zážitek, a to od šarže k šarži.
Je téměř nemožné dosáhnout absolutně konzistentní chuti, aniž by se ztratila přirozená chuť suroviny. A to zejména v případě, kdy se surovina pro výrobu jednoho výrobku odebírá z různých míst a v různé kvalitě.
Navíc nemáte garanci, že se jedná opravdu o čistý a čerstvě vyrobený výrobek v bio kvalitě.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Přírodní sladidla a cukr |
---|---|
Vhodné pro: | Keto-Paleo-GMO Free-Vegan-Bezlepková dieta-LowCarb |
Výrobce: | Ceylon Kokonati |
Země původu: | Srí Lanka |
Proč koupit: | Jediná ingredience, balena u zdroje, nikdy žádné příměsy, single-origin, GMO-free vegan. |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Značka Ceilon Kokonati vznikla v roce 2013. V jejím sortimentu můžete najít řadu vysoce kvalitních a cenově dostupných produktů z kokosových ořechů, koření a tropického ovoce, vyráběných udržitelným způsobem.
Název značky odkazuje na zemi, kterou její zakladatelé považují za svůj domov Cejlon na Srí Lance, kde se také kokosy pro výrobu této kokosové řady produktů pěstují i zpracovávají. Cejlon, britská korunní kolonie v letech 1815-1948, je nyní známý jako Srí Lanka, ale zakladatelé značky mu raději říkají Cejlon, protože to rozhodně zní exotičtěji a "čistý Cejlon" je značka sama o sobě, připomínající svěží jedinečnou esenci čistého cejlonského čaje. “Kokonati” je zase maorský výraz pro kokos, takže naprosto nejvhodnější název značky těch nejkokosovatějších dobrot vůbec.
Značku Ceilon Kokonati vede manželský pár. Ženskou zakladatelskou polovičkou je paní Bûmika, což v sanskrtu znamená Paní Země. Její pradědeček byl jedním z průkopníků lisování kokosového oleje na Cejlonu, takže je již čtvrtou generací lisovače kokosového oleje. Mužská zakladatelská polovička, pan Mosqi, je zase původně pěstitelem čistého cejlonského čaje.
Ceilon Kokonati je stoprocentně vlastněna a provozována na Novém Zélandu. Sypké produkty od Kokonati používá několik etických značek, které vyrábějí čisté, ekologické potraviny a kosmetické výrobky. Prodejem výrobků Kokonati jsou podporovány venkovské komunity a tradiční způsoby obživy. Všechny jejich výrobky jsou eticky sklízeny a při jejich výrobě nevzniká téměř žádný odpad. Každá část kokosového ořechu je využita při výrobě jiného produktu. Výrobky Kokonati jsou jednosložkové, balené přímo u zdroje, nikdy nemíchané, jednodruhové, bez GMO a veganské.
Díky nadšení pro ekologické, regenerativní zemědělství, udržitelnost a kolektivní partnerství pocházejí výrobky Kokonati pouze z drobných farem a mlýnů ve venkovských vesnicích na Srí Lance. Každý výrobek Kokonati se vyrábí ve specializovaném mlýně, který produkuje pouze daný typ výrobku. Kvalita je tedy nejlepší, jaká může být, a každý krok výroby je podpořen zkušenostmi a znalostmi mnoha generací. Cejlon je požehnán množstvím zdravého, exotického ovoce, ořechů, bylin a koření.
Ceilon Kokonati se řídí zásadami vyváženého života - žij a nech žít.
Snaží se o to, aby vše zůstalo v ještě lepším stavu, než když to našli…